
Στον απόηχο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές, και καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέσα Ανατολή και συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργου, το Eurogroup.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία μετά το Μαρόκο θα πετάξει για το Λουξεμβούργου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις με την αμερικανίδα ομόλογό τους, σχετικά με τις προοπτικές και τους κινδύνους παγκοσμίως, με στόχο να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη των αλληλένδετων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και να συζητηθεί η μελλοντική πορεία των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Γέλεν αναμένεται να εδραιώσει τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι σχέση αυτή είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και την προώθηση κοινών συμφερόντων.
«Θα δεσμεύσει τους ομολόγους της για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και την προώθηση κοινών οικονομικών προτεραιοτήτων», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της διαφοροποίησης των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού μας. Επίσης, θα συνεργαστεί με ευρωπαίους εταίρους για να συντονίσει την κοινή μας υποστήριξη για την Ουκρανία».
Κεφαλαιαγορές και χρηματοπιστωτικές αγορές
Παράλληλα, σύμφωνα με την προσέγγιση που συμφώνησε τον περασμένο Μάιο το Eurogroup, οι υπουργοί θα υποδεχθούν φορείς της αγοράς και θα ακούσουν την εμπειρία τους όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επενδύσεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Θα δοθεί έμφαση στις ταχέως αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση προκειμένου να επεκταθούν και στους επενδυτές, που αναζητούν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος των συζητήσεων είναι να συμβάλουν στον εντοπισμό λύσεων για την κινητοποίηση κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές της ζώνης του ευρώ.
Στη διαδραστική αυτή συνεδρίαση θα παραστούν δύο προσκεκλημένοι: η Zoé Fabian, η οποία, αντλώντας από την εμπειρία της ως διευθύνουσας συμβούλου στην Eurazeo Growth, θα παρουσιάσει την οπτική των θεσμικών επενδυτών, και ο Sebastian Siemiatkowski, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Klarna, ο οποίος θα παρουσιάσει την οπτική των εταιρειών ταχείας ανάπτυξης.
Προετοιμασίες της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης
Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να παρουσιάσει τα κυριότερα στοιχεία της επιστολής που θα διαβιβάσει προσωπικά στον Πρόεδρο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, παραθέτοντας τις εργασίες που έχει επιτελέσει το συμβούλιο από τον Ιούνιο του 2023 και την περιγραφή των σχεδίων για τους προσεχείς μήνες.
Τα σχέδια Ανάκαμψης
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης, το Eurogroup αναμένεται να συζητήσει επίσης την υλοποίηση των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2023, με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , καθώς και τη συμβολή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στους στόχους πολιτικής της ευρωζώνης.
Αυτό θα επιτρέψει επίσης την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις και τις προτεραιότητες πολιτικής για την ευρωζώνη κατά το προσεχές έτος.
Ψηφιακό ευρώ
Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν την πρόοδο του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ μετά την τελευταία ανταλλαγή απόψεών τους τον Ιούλιο.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει προφορικώς το συμβούλιο, πριν την τελική απόφαση σχετικά με την προώθηση της επόμενης φάσης του σχεδίου. Η Επιτροπή και η Προεδρία του Συμβουλίου θα παράσχουν επίσης ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες που διεξάγονται επί της πρότασης για το νομικό πλαίσιο για την ενδεχόμενη εισαγωγή ψηφιακού ευρώ.
Επίσης, οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό των ετήσιων συνελεύσεων στο Μαρακές, με βάση τις ενημερώσεις από τον Πρόεδρο και τα θεσμικά όργανα, καθώς και από την Προεδρία της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC).


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας