Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας…
Με αυτά τα λόγια θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς τα αποτελέσματα την συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές του Μαρόκου.
Οι «κλειδοκράτορες» της Παγκόσμιας Οικονομίας αποδείχθηκαν για μία ακόμα φορά κατώτεροι των περιστάσεων, ουσιαστικά αδύναμοι να αντιδράσουν στην κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.
Αν και καθώς περνούσαν οι μέρες η νέα πολεμική εστία κυριαρχούσε στις συζητήσεις τους, όταν ήρθε η ώρα για τους κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους του κόσμου να εκδώσουν το συναινετικό ανακοινωθέν τους σχετικά με τις παγκόσμιες προοπτικές, δεν έκαναν καμία άμεση αναφορά στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Κι αυτό είναι απλώς η πιο πρόσφατη απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο η Ομάδα των 20, η οποία αυτοαποκαλείται «το κορυφαίο φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία» αγωνίζεται για συνάφεια σε έναν κατακερματισμένο κόσμο.
Ο Τζος Λίπσκι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ που διευθύνει το Κέντρο Γεωοικονομικής του Ατλαντικού Συμβουλίου περιέγραψε την εικόνα με αρκετά γλαφυρό τρόπο…
«Οι συγκρούσεις παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν αυτοί οι θεσμοί πρόκειται να είναι νόμιμοι και κατάλληλοι για του σκοπούς τους για την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε γεωπολιτικές κρίσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».
«Τα γεωπολιτικά σοκ είναι οικονομικά σοκ τώρα και τα οικονομικά σοκ είναι γεωπολιτικά – και αυτοί προσπαθούν να τα αποσυνδέσουν».
Η παγκόσμια οικονομία που παλεύει με χρέος ρεκόρ, υψηλά επιτόκια, πληθωριστικές πιέσεις βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη -με ό,τι αυτό σημαίνει- με όλο και πιο δυσλειτουργικούς ή ανεπαρκείς θεσμούς.
«Μπροστά σε ένα τέτοιο μεγάλο παγκόσμιο σοκ, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και δεν είναι κλιματικό σοκ, οι θεσμοί αυτοί είναι ανίκανοι να κάνουν κάτι γι’ αυτό, γι’ αυτό και δεν μιλούν καν γι’ αυτό», σχολίασε από την πλευρά της η Rachel Nadelman, ανώτερη ερευνήτρια στο American University’s Accountability Research Center.
Τα άλλα ανοικτά μέτωπα
Και δεν είναι μόνο η διαμάχη Ισραήλ- Χαμάς: ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός και οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης.
«Το μεγάλο θέμα αυτής της εβδομάδας είναι ότι οι χώρες καλύπτουν με χαρτί τις ρωγμές των διαψευσμένων υποσχέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κέιτ Ντόναλντ, επικεφαλής του γραφείου της Oxfam International στην Ουάσινγκτον.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα