Ξεπέρασε τα 81 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser στην Ελλάδα, από 76,6 εκατ. ευρώ το 2021, παρ’ όλα αυτά ο πολυεθνικός κολοσσός των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, απορρυπαντικών και φαρμακευτικών ειδών περιόρισε τις δραστηριότητές του επί ελληνικού εδάφους αποκλειστικά στο εμπόριο, κλείνοντας το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής που είχε στο το Βασιλικό Ευβοίας και απολύοντας το σύνολο των εργαζομένων, όπως έχει ήδη αναφέρει ο ΟΤ.

Με ισχυρά brands, όπως τα Dettol, Calgonit, Woolite, Airwick, Veet, Harpic, Durex, Scholl, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα (ΜΣΦ) Nurofen, Strepsils και Gaviscon, ο όμιλος Reckitt Benckiser δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με δύο θυγατρικές: την Reckitt Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε. και την Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home Α.Ε. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες στον σκοπό των εταιρειών προστέθηκε και η παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή, διανομή και διάθεση βιοκτόνων προϊόντων.

Το σιωπηλό λουκέτο του εργοστασίου της Reckitt Benckiser στη Χαλκίδα

Αύξηση τζίρου και δανειοδότηση από τον όμιλο

Ο βραχίονας της υγιεινής και προσωπικής φροντίδας (Reckitt Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε.) φαίνεται ότι τα πηγαίνει καλύτερα στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδών.

Συγκεκριμένα, το ύψος των καθαρών πωλήσεων το 2022 ανήλθε στα 52 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11,4% σε σχέση με το 2021.

Τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 2,4% στα 3,48 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 3,6% στα 2,57 εκατ. ευρώ έναντι 2,48 εκατ. ευρώ το 2021.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία πέρσι το καλοκαίρι προχώρησε σε ανανέωση της αρχικής σύμβασης δανείου με την συνδεδεμένη Reckitt Benckiser Limited, όπου χρηματοδότησε την συνδεδεμένη της εταιρεία με 9,1 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο απεικονίζεται στις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις της περσινής χρήσης. Επιπλέον, η εταιρεία δεν έχει χρηματοδοτηθεί από καμία Ελληνική ή ξένη τράπεζα και το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων συνολικού ύψους 20,4 εκατ. ευρώ αφορά υποχρεώσεις προς εταιρείες του ομίλου. Η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση, ο βασικός στόχος της εταιρείας είναι να έχει ηγετική θέση στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται και η διατήρηση της υγιούς οικονομικής θέσης που επιτρέπει την χρηματοδότηση των αναπτυξιακών πλάνων.

Οι στρατηγικοί άξονες του επιχειρηματικού μοντέλου που αναπτύσσεται προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν την ανανέωση και επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου μέσω δημιουργίας νέων προϊόντων και εισόδου σε νέες δυναμικές υποκατηγορίες αλλά και την επιθετική πολιτική πωλήσεων με δυναμική προωθητική υποστήριξη σε όλα τα κανάλια διανομής.

Ο μέσος όρος απασχολούμενου προσωπικού κατά τη διάρκεια της χρήσης 2022 ήταν 75 άτομα (2021:74 άτομα) και αφορά εργατοϋπαλληλικό προσωπικό.

Η μικρή υποχώρηση στα κέρδη και το λουκέτο στο Quanto

Αντίθετα με την προσωπική υγιεινή, τα προϊόντα υγιεινής σπιτιού, ήτοι η έτερη θυγατρική του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home Α.Ε., δεν είχαν ιδιαίτερα καλή πορεία το 2022, χωρίς όμως να πήγαν και χάλια.

Συγκεκριμένα η Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home ΑΕ είχε το 2022 καθαρές πωλήσεις 29,04 εκατ. ευρώ έναντι 29,87 εκατ. ευρώ το 2021. Τα προ φόρων κέρδη ήταν 1,81 εκατ. ευρώ έναντι 2,01 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους ήταν 1,16 εκατ. ευρώ, από 1,54 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Επίσης έχει θετικό κεφάλαιο κίνησης 2,25 εκατ. ευρώ και θετική καθαρή θέση ύψους 24,52 εκατ. ευρώ, από 23,36 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Παρά τη σταθερή πορεία των οικονομικών μεγεθών εδώ και λίγους μήνες το μαλακτικό ρούχων Quando, ένα από τα hero products του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser, σταμάτησε να παράγεται στην Ελλάδα.

Ο λόγος για το σιωπηλό λουκέτο του εργοστασίου στο Βασιλικό της Χαλκίδας είναι πως «κατέστη μη κερδοφόρα και μη βιώσιμη παραγωγική μονάδα», όπως αναφέρει η εταιρεία Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home A.E.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home «την 21η Δεκεμβρίου 2022 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την οριστική παύση της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας στην Εύβοια, δεδομένου ότι αποφασίστηκε η παύση παραγωγής του μαλακτικού ρούχων Quanto που αποτελούσε την κύρια γραμμή παραγωγής του εργοστασίου και την κινητήριο δύναμη αυτού, καθώς κατέστη μη κερδοφόρα και μη βιώσιμη παραγωγική μονάδα για την εταιρεία. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η σταδιακή διακοπή της λειτουργίας του από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 οπότε έπαυσε οριστικά η παραγωγή των Quanto και finish salt».

Έτσι την 1 Φεβρουαρίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, με πρόεδρο και CEO τον κο Ευάγγελο Παγώνη, αποφάσισε την πώληση του βιομηχανικού της εργοστασίου επιφάνειας 9.328 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 34.041 τ.μ. στο Βασιλικό Χαλκίδας, στο νομό Ευβοίας. Η μεταβίβαση του εργοστασίου ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουνίου 2023 με τίμημα στις 800.000 ευρώ.

Το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό αποζημιώθηκε και απολύθηκε σταδιακά μέχρι τον Μάιο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία