Οι ανοδικές τάσεις στους ναύλους των Capesizes οδήγησαν τον βασικό δείκτη της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, Baltic Dry Index (BDI) σε νέα υψηλά 15 μηνών. Χθες έκλεισε στις 2.105 μονάδες καθοδηγούμενος κυρίως από τους ναύλους των μεγαλύτερων πλοίων των capes. Ο μέσος ημερήσιος ναύλος σε ένα capesize πλοίο έφτασε χθες τα 31.089 δολ και ο δείκτης Baltic Capesize Index τις 3.749 μονάδες.

Ο BDI είχε να βρεθεί πάλι στα επίπεδα αυτά από τα μέσα Ιουλίου του 2022. Κύρια αιτία της ανόδου οι ναύλοι των Capesize πλοίων που  συνέχισαν να ενισχύονται πέραν των προσδοκιών, οδεύοντας προς την περίοδο αιχμής του τέταρτου τριμήνου, υποστηριζόμενες από σταθερά υψηλούς όγκους σιδηρομεταλλεύματος τόσο στον Ατλαντικό όσο και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για τις προοπτικές της ζήτησης βραχυπρόθεσμα λόγω των χαμηλών αποθεμάτων την Κίνα.

Ναυτιλία: Οι πωλήσεις Capesizes πολλαπλασιάζονται

Επίσης ενισχυτικός παράγοντας της ζήτησης είναι και οι αυξημένες εισαγωγές άνθρακα από την Ευρώπη, λόγω του επερχόμενου χειμώνα, που υπερκέρασαν τις ασθενέστερες εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από τη Βραζιλία και τη Δυτική Αυστραλία, σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermodal.

Παράλληλα στα πλοία Panamax, σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης φορτίου στην αγορά του Ειρηνικού μετά την ολοκλήρωση των κινεζικών αργιών, που οδήγησε σε άνοδο των ναύλων στην περιοχή. Θετικά ήταν τα νεά και για τους πλοιοκτήτες πλοίων Geared που φέρουν γερανούς για την φόρτωση και εκφόρτωση του φορτίου καθώς καταγράφηκαν ισχυρότερες εξαγωγές από τον Κόλπο των ΗΠΑ και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα πλοίων στον Ατλαντικό οδήγησε σε άνοδο των ναύλων σημειώνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά