Ο κ. Γ. Στεργίου

Τον κ. Γιώργο Στεργίου, πιθανόν δεν τον θυμάστε. Άνθρωπος χαμηλών τόνων. Ευφυής και ταλαντούχος μάνατζερ, είναι «οργανικό στοιχείο» της νεοφιλελεύθερης «φράξιας» – και εκεί ενδημεί το … είδος – της Νέας Δημοκρατίας. Και κυρίως δοκιμασμένος!

Δοκιμασμένος

Μπορείτε να ρωτήσετε τους ων ουκ έστιν αριθμός υπουργών των κομμάτων εξουσίας, που τον δοκίμασαν είτε ως γενικό είτε ως ειδικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης. Επιτυχώς απ΄ ότι λέγεται! Αλλά ακόμη και στον … κ. Πολ Τόμσεν μπορείτε να απευθυνθείτε για πληροφορίες, τον αλήστου μνήμης – παρακαλώ μη φτύνετε στον κόρφο σας δεν είναι ευγενικό….

Πρώην γραμματέας

Τον γνωρίζουν πολλοί. Αλλά πρωτίστως και κυρίως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που το 2019 τον τοποθέτησε γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας. Τον αντικατέστησε ο κ. Παύλος Μαρινάκης. Και τώρα πλέον ο κ. Στεργίου ανέλαβε πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ!

Του κ. Κ. Χατζηδάκη

Α ναι, ξέχασα να σας ενημερώσω, ο κ. Στεργίου είναι στενός προσωπικός και πολιτικός φίλος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ενας νεοφιλελεύθερος

Να σας υπενθυμίσω βέβαια ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, μετά από διάφορες υποψίες που είχαν εκδηλωθεί πριν από τις εκλογές του Μαίου ότι πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν – και είχαν γίνει και αρκετές διαδηλώσεις – ο κ. Μητσοτάκης, για να τις διαψεύσει, προχώρησε στην μεταβίβαση των μετοχών τους από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.

Έτσι, λοιπόν, ένας νεοφιλεύθερος βρέθηκε σε μία από τις πιο κρατικές επιχειρήσεις.

Δίκην κομάντο;

Δεν είναι άσχημη ιδέα….

—-

Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Κεράκια έσβησε πριν από περίπου μία εβδομάδα το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EnEx Group).

Έκλεισε τα πέντε χρόνια ζωής και λειτουργίας κι η διοίκηση του είπε να το γιορτάσει. Μακριά από τα φώτα δημοσιότητας καθώς οι τεχνοκράτες του EnEx δεν έχουν, εδώ που τα λέμε και χρόνο, να ασχοληθούν με τους εκπροσώπους του Τύπου.

«Φαντομάς»

Τόσες συναλλαγές, τόσες αγορές, τόσα προϊόντα σε διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά ενέργειας, δεν προλαβαίνουν… Όχι, αλήθεια, τους καταλαβαίνω και δεν πειράζει, ας μην ξέρουμε καν ποιος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος… Τον γνωρίζουμε δηλαδή, από φωτογραφίες και  συμμετοχές – αραιά και που είναι αλήθεια – σε κάποιο συνέδριο….

Βέβαια, θα μου πείτε πως όλοι οι συμμετέχοντες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμαρτύρονται για τη ρηχότητα του και για το ό,τι δεν υπάρχουν προϊόντα για συναλλαγές… Μην τα θέλετε κι όλα δικά σας. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…

Δεξίωση

Ας επιστρέψω, όμως, στα γενέθλια του Χρηματιστηρίου.

Έμαθα ότι η διοίκηση του, κάλεσε όλους τους φορείς και τις εταιρείες της αγοράς ενέργειας, τους μετόχους του EnEx Group σε γνωστό παραθαλάσσιο χώρο εκδηλώσεων. Άντε θα σας πω που έγινε η δεξίωση: Στο Φλοίσβο του Φαλήρου και συγκεκριμένα η εταιρεία που διοργάνωσε το πάρτι διαφημίζεται ως η μοναδική που διαθέτει πλωτό χώρο για events και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Δεν γνωρίζω αν τα κεράκια σβήστηκαν εν πλω… ή σε κάποια άλλη αίθουσα.

Πάντως, τα πιάτα και τα κοκτέιλ ήταν σε αφθονία και η διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας τσούγκριζε τα ποτήρια, την ώρα μάλιστα που οι τιμές χονδρεμπορικής της ηλεκτρικής ενέργειας λικνίζονταν… σε αρκετά υψηλά επίπεδα! Αυτή είναι και η γοητεία τους….

Λογότυπο

Το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, που είχαν τα γενέθλια του EnEx Group είναι πως η εταιρεία άλλαξε το λογότυπο της. Μη φανταστείτε κάτι ριζοσπαστικό, απλά πιο λιτές γραμμές και πλάγιες, οι οποίες δίνουν μία πιο αεράτη και δυναμική μορφή στο brand «EnEx Group». Συμβατές με τη συγκυρία….

Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω δει, γιατί η διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας προφανώς δεν πρόλαβε να το στείλει στα μέσα ενημέρωσης. Βλέπετε είχε να προετοιμάσει την εκδήλωση, να φανεί αντάξια στο ρόλο του οικοδεσπότη ικανοποιώντας τους προσκεκλημένους και βέβαια όπως προαναφέρθηκε έχει και πολύ, πολύ δουλειά να κάνει διεκπεραιώνοντας τις συναλλαγές στην αγορά!

Η κλήση σας προωθείται

Πάντως, επειδή το έψαξα, λόγω της «ίντριγκας» που μου προκάλεσε, βρήκα μία ανάρτηση του EnEx Group στα social media, η οποία ενημερώνει τους followers του για την εκδήλωση μέσα από φωτογραφίες αλλά και από ένα συνοδευτικό κείμενο, το οποίο καλούσε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του Χρηματιστηρίου για να λάβουν πληροφόρηση…

Όπως κατάλαβα, μάλλον τόσο καιρό, είχα λάθος αριθμούς τηλεφώνων. Συμβαίνουν αυτά….

Κελεμπίες

Και από το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα σας ταξιδέψω στο μεγάλο όνειρο του Έλληνα. Για την ακρίβεια σε ένα από τα καλύτερα θέματα που όταν ανοίξει σε καφενείο γίνεται χαμός με τα σενάρια «να δίνουν και να παίρνουν», όπως τα τραπουλόχαρτα της πρέφας πάνω στο τσίγκινο τραπεζάκι δίπλα στο γεμάτο από αποτσίγαρα τασάκι.

Έχουμε ή δεν έχουμε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου; Κι αν τα χουμε πόσα είναι; Κι αν τα έχουμε ποιοι δεν μας αφήνουν να τα βγάλουμε; Οι Αμερικάνοι, οι Τούρκοι…; Θα κυκλοφορούμε ή δεν θα κυκλοφορούμε με κελεμπίες…;

Είναι ένα μυστήριο, οφείλω να ομολογήσω, το οποίο φούντωσε ξανά μετά τις περσινές πρωτοβουλίες του «πράσινου» πρωθυπουργού μας να εξερευνηθούν τα θαλάσσια blocks της χώρας.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση

Εκ τότε βέβαια, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη…

Ίσως κάτι να ξέρει και να μη βγαίνει να μιλήσει για τις έρευνες στην ελληνική επικράτεια. Μπορεί να θέλει να μας κάνει κάποια έκπληξη….

Δεν θέλω να φανταστώ πως επρόκειτο για μία μικροπολιτική φωτοβολίδα, καθώς οι επενδυτές έριξαν πολλά εκατομμύρια για να φέρουν τα σεισμογραφικά σκάφη…

Ο κ. Ρίκαρντ Σκούφιας

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, κάποιοι πιστεύουν σε αυτή την εναλλακτική που μπορεί να κάνει τη χώρα μας και ενεργειακά ανεξάρτητη.

Ένας εξ αυτών είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Ρίκαρντ Σκούφιας.

Ο 49χρονος τεχνοκράτης, ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε στον αγωγό αερίου TAP, όσο κανείς άλλος και πέτυχε ως επικεφαλής της κοινοπραξίας να τον περάσει από την Ελλάδα.

Ο κ. Σκούφιας δεν αφήνει συνέδριο για συνέδριο, συμπόσιο για συμπόσιο που να μην πάει και να μην διαφημίσει τη δουλειά που κάνουν τόσο η ΕΔΕΥΕΠ όσο και οι εταιρείες ExxonMobil, HELLENIQENERGY και Energean.

Δον Κιχώτης

Το ίδιο έκανε, όπως πληροφορήθηκα και στο 5ο Ελληνοβρετανικό συμπόσιο, όπου τόνισε πως η ΕΔΕΥΕΠ και οι επενδυτές αναβίωσαν τις ερευνητικές προσπάθειες σε μία περίοδο κατά την οποία πολλές χώρες στην περιοχή κοιτάζουν να αυξήσουν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα και να απεξαρτηθούν από τα καύσιμα της Ρωσίας και τον άνθρακα.

Δεν ξέρω, αλλά δεν θέλω και να διαψεύσω τον κ. Σκούφια, όμως την κυβέρνηση δεν τη βλέπω τόσο ζεστή. Και νομίζω ότι τελικά ο κ. Σκούφιας μοιάζει με τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories