Το Dogger Bank, το μεγαλύτερο υπεράκτιο («offshore») αιολικό πάρκο στον κόσμο που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, ξεκίνησε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για πρώτη φορά και να την προμηθεύει στο εθνικό δίκτυο της Βρετανίας.

Βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Αγγλίας στη Βόρειο Θάλασσα και αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις (Α, Β, C) των 1,2 γιγαβάτ η κάθε μία, ώστε να έχει συνολική ισχύ χωρίς προηγούμενο της τάξης των 3,6 γιγαβάτ (GW) μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η πλήρης λειτουργία του αιολικού πάρκου για εμπορικούς σκοπούς αναμένεται να ξεκινήσει το 2026. Μια τέταρτη φάση ανάπτυξης, γνωστή ως Dogger Bank D, έχει προταθεί για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ηλεκτροπαραγωγού ικανότητας.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γαλλογερμανικός συμβιβασμός για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού

Το αιολικό πάρκο

Πλέον η πρώτη από τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που θα γεμίσουν το πρώτο πεδίο «Dogger Bank A» άρχισε να γυρίζει και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ανακοίνωσε η ενεργειακή κολοσσός Equinor με έδρα τη Νορβηγία, μια από τις κατασκευάστριες του αιολικού πάρκου.

Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά δυόμισι φορές το μέγεθος του αιολικού πάρκου Hornsea 2 ισχύος 1,4 GW. Αυτό βρίσκεται 9 χιλιόμετρα από την ακτή του Γιορκσάιρ στη Βρετανία και κατέχει σήμερα τα πρωτεία αυτά.

Το Dogger Bank αναπτύσσεται και κατασκευάζεται εκτός από την Equinor (συμμετέχει με ποσοστό 40%) και από τις SSE Renewables (ποσοστό 40%) και Vårgrønn (ποσοστό 20%), την κοινοπραξία της Eni Plenitude και της HitecVision.

Η SSE είναι η κύρια εταιρεία για τη φάση ανάπτυξης και κατασκευής. Η Equinor θα είναι ο κύριος χειριστής του αιολικού πάρκου για όλη την λειτουργική του ζωή. Η Vårgrønn εξασφαλίζει εξειδικευμένη τεχνογνωσία υπεράκτιων αιολικών πάρκων για την κατασκευή του έργου σύμφωνα με τις εταιρείες αυτές.

Η πρώτη ανεμογεννήτρια γίγας γυρίζει

Η εταιρεία GE Vernova ανακοίνωσε ότι η πρώτη υπεράκτια ανεμογεννήτρια τύπου Haliade-X που εγκαταστάθηκε εκεί άρχισε να παράγει ενέργεια ως μέρος του αιολικού πάρκου Dogger Bank, σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τις ακτές της Βρετανίας. Η ανεμογεννήτρια είναι μια από αυτές που χαρακτηρίζονται ως επόμενης γενιάς και θα εγκατασταθούν εκεί, με ισχύ 13 μεγαβάτ (MW) έκαστη. Είναι η μεγαλύτερη που έχει εγκατασταθεί ποτέ σε ευρωπαϊκά ύδατα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η ανεμογεννήτρια Haliade-X των 13 MW είναι η πρώτη από τις 277 που θα υψώνονται στο εν λόγω αιολικό πάρκο. Στην ολοκλήρωσή του, το έργο θα χρησιμοποιεί ένα μείγμα ανεμογεννητριών Haliade-X 13 και 14 MW για να τροφοδοτεί το ισοδύναμο 6 εκατομμυρίων νοικοκυριών της Βρετανίας παρέχοντας περίπου το 5% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό.

Κάθε περιστροφή των πτερυγίων της, μήκους 107 μέτρων το καθένα, μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα μέσο βρετανικό σπίτι για δύο ημέρες, αναφέρουν τα στοιχεία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι μονάδες Haliade-X ενεργοποιούνται υπεράκτια οπουδήποτε στον κόσμο. Η εγκατάσταση της νέας τεχνολογίας Haliade-X της GE Vernova ολοκληρώθηκε από τεχνικούς και μηχανικούς που εργάζονταν στο νέο πλοίο του ομίλου Jan De Nul, το Voltaire. Με ικανότητα ανύψωσης 3.200 τόνων, το Voltaire είναι το μεγαλύτερο σκάφος τέτοιων εγκαταστάσεων ανοικτής θαλάσσης (τύπου «jack-up») στον κόσμο και το πρώτο πλοίο χαμηλών εκπομπών ρύπων του είδους του, σύμφωνα πάντα με την Equinor.

Το νέο δίκτυο μεταφοράς HVDC

Η ισχύς από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο μεταφέρεται τώρα στο εθνικό δίκτυο της Βρετανίας μέσω του λεγόμενου συστήματος μετάδοσης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) της Dogger Bank, σηματοδοτώντας την πρώτη χρήση τεχνολογίας τέτοιας HVDC σε αιολικό πάρκο της χώρας.

Αυτό το δίκτυο περιλαμβάνει την εγκατάσταση της πρώτης στον κόσμο μη επανδρωμένης υπεράκτιας πλατφόρμας υποσταθμού HVDC, καθώς και την πρώτη χρήση του συστήματος μετάδοσης HVDC Light® της Hitachi Energy. Η εγκατάσταση αυτή έγινε σε χρόνο ρεκόρ 38 μηνών με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας σύμφωνα με την Equinor.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΑΠΕ
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης