Η σειρά της Fitch

Μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι «πηγμένος»! Έχει δύο νομοσχέδια για να προωθήσει στη Βουλή και τον προϋπολογισμό. Κι η περίοδος αυτή θα «κλείσει» την 1η Δεκεμβρίου με την – αναμενόμενη – επενδυτική βαθμίδα από την Fitch!

Κανόνες

Και τα δύο νομοσχέδια όμως έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κατ΄αρχήν το πρώτο – μάλλον κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα – αφορά στην καθιέρωση κανόνων στην αγορά των servicers – ή αλλιώς «κοράκια», επί το λαϊκότερον! Πρόκειται για μία αγορά που λειτουργεί χωρίς κανένα κανόνα και οι ατυχείς «κόκκινοιι» δανειολήπτες είναι έρμαια στις ορέξεις του servicer που έχει αγοράσει το δάνειο του. Και πλέον τίθενται κανόνες! Πιθανόν να είναι ελλειπείς, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία καλή αρχή. Κι απ΄ότι ξέρω οι servicers δεν είναι οι πιο… ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου αυτή την περίοδο!

Σφίξιμο…

Στο επόμενο νομοσχέδιο θα πέσει πολύ κλάμα! Αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και μεταξύ των άλλων «σφίγγει τα λουριά» στο airbnb. Δεδομένου ότι το κόστος της στέγης κάθε μήνα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, με αποτέλεσμα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού των πόλεων να βρίσκεται σε απόγνωση – αντιστοιχεί πάνω από το 54% του μέσου μισθού η δαπάνη για την στέγη – και δημιουργείται έτσι εκρηκτικό κλίμα μαζί με την ακρίβεια, το νομοσχέδιο θα είναι μάλλον καταπέλτης! Βλέπω «μαύρες πλερέζες» σε αρκετούς airbnbήδες….

—-

Επίδομα θέρμανσης Ι

Με την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης να παραμένει στα ύψη, τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να μην έχουν προχωρήσει μαζικά σε σημαντικές εκπτώσεις στους πελάτες τους και τα νοικοκυριά να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη θέρμανση από air condition, θερμαντικά σώματα και αντλίες θερμότητας έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε επιδότηση θέρμανσης και για εκείνους που δεν θα χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο για να ζεσταθούν αλλά συσκευές που απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Επίδομα θέρμανσης ΙΙ

Ωστόσο όπως πληροφορούμαι  υπάρχουν πολλές και αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου και μάλιστα  υπάρχει το ενδεχόμενο καταστρατήγησης του μέτρου και να λάβουν το επίδομα που επί της ουσίας δεν θα ζεσταθούν από το ρεύμα αλλά με άλλους τρόπους….

Επίσης τι θα γίνει με κάποιον που έχει βάλει πετρέλαιο θέρμανσης επιδοτηθεί γι’ αυτό και στη συνέχεια διεκδικήσει και άλλο επίδομα για το ρεύμα που θα καταναλώσει.

Ο λογαριασμός…

Όπως μαθαίνω το μόνο σίγουρο είναι ότι εφόσον ξεπεραστούν τα ζητήματα επέκτασης του μέτρου και σε όσους χρησιμοποιούν air condition, η επιδότηση θα καλύπτει αποκλειστικά μιας μορφής καύσιμο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να μοιραστεί σε διαφορετικά καύσιμα – τρόπους θέρμανσης.

Ας περιμένουμε όμως αυτή την εβδομάδα μήπως ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και το βασικότερο να μάθουμε το τελικό κόστος της νέας επιδότησης εφόσον τελικά προκριθεί.

—-

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Ως γνωστόν το ΤΑΙΠΕΔ και οι υπόλοιποι μέτοχοι της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» προετοιμάζονται για την επόμενη φάση της αξιοποίησης του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Και θα είναι η πρώτη ουσιαστικά απόπειρα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να χρησιμοποιήσει του εργαλείο της κεφαλαιαγοράς επιδιώκοντας τις υπεραξίες από την εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ορόσημο

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ορόσημο στην ιστορία και το ρόλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η διάθεση μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αποτελέσει και τον μπούσουλα και για ανάλογες κινήσεις άλλων εταιρειών στις οποίες το Ταμείο είναι μέτοχος.

Χρονοδιάγραμμα

Όπως μαθαίνω ο στόχος για την εισαγωγή του 20% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στην ελληνική κεφαλαιαγορά παραμένει το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Και πλέον λίγα είναι τα βήματα που απομένουν να γίνουν προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη δημόσια προσφορά.

Τα βήματα

Απομένουν, λοιπόν, η κύρωση από τη Βουλή της αναθεωρημένης σύμβασης καθώς και η υποβολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του σχετικού ενημερωτικού δελτίου.

Αν όλα πάνε καλά, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένει έσοδα τόσο από την εισαγωγή του 20% στο ΧΑ αλλά και την πώληση του 10% στον έτερο μέτοχο PSP της τάξης των 750 εκ. ευρώ.

Για να δούμε… θα απογειωθεί το Ελ. Βενιζέλος;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories