Θα γνωρίζετε προφανώς ότι στην αγορά του φαρμάκου μαίνεται ένας «πόλεμος» συμφερόντων μεταξύ των φαρμακαποθηκών – του τομέα της χονδρικής πώλησης των φαρμάκων που είναι και εξαγωγείς – και των φαρμακοποιών. Πιο συγκεκριμένα το «μέτωπο» συγκροτείται μεταξύ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Απαγόρευση
Αντικείμενο της αντιπαράθεσης είναι η απαγόρευση των εξαγωγών σε περισσότερα από 200 φάρμακα που έχει κατορθώσει να επιβάλει ο δραστήριος πρόεδρος των φαρμακοποιών κ. Απόστολος Βαλτάς για περίπου ενάμιση χρόνο – που εμπλουτίστηκε με νέα φάρμακα από τον περασμένο Ιούλιο. Και τούτο παρά το γεγονός ότι σε αρκετά φάρμακα υπάρχουν γενόσημα – κι όχι μόνο ένα! Να σημειώσω επίσης ότι η Ευρωπαική Επιτροπή έχει τοποθετηθεί σαφώς κατά της απαγόρευσης.
Επιστολογραφία
Οι εκπρόσωποι, λοιπόν, των φαρμακαποθηκών έχουν αρχίσει να ασκούνται στο λογοτεχνικό είδος της … επιστολογραφίας. Και μάλιστα των ανοιχτών επιστολών! Κάποιες τις έχει πάρει μαζί του … φεύγοντας ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ. Και τώρα ήρθε η σειρά του υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Καταγγελία
Σε ανοιχτή τους – νέα – επιστολή, λοιπόν, επισημαίνουν πως «η απαγόρευση εξαγωγών επιβλήθηκε στις 27/7 χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο επάρκειας από τον Ε.Ο.Φ ,βασιζόμενη σε μία ατεκμηρίωτη δήθεν καταγγελία συνδικαλιστικού φορέα». Εδώ εννοούν τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Και συμπληρώνουν πως «στην εν λόγω αβάσιμη (τουλάχιστον) απόφαση περιλαμβάνονται πάνω από 50 προιόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα ελληνικών γενοσήμων».
Παραλογισμός
Και τον καλούν να θέσει «άμεσα τέλος σ’ αυτό το γαϊτανάκι του παραλογισμού. Ενός παραλογισμού που περιλαμβάνει: τον εξευτελισμό του ΕΟΦ με το «ανεβοκατέβασμα» αποφάσεων στον ιστότοπο του κατά παραγγελία (αν όχι κατ’ εντολή) συνδικαλιστικών φορέων, τους πανηγυρισμούς συμφερόντων που απέχουν παρασάγγας από τη Δημόσια Υγεία, το διασυρμό της χώρας εντός ΕΕ και ΚΥΡΙΩΣ τον στραγγαλισμό ενός κλάδου που οδηγείται αναπόφευκτα πια σε λουκέτα και απολύσεις».
Λέτε να κακοκαρδίσει ο κ. Χρυσοχοΐδης τον κ. Βαλτά; Λίγο δύσκολο μου φαίνεται….
—-
Βουλγαρικός φόρος στο αέριο
Μία απόφαση της Βουλγαρίας – για την ακρίβεια ψηφίστηκε νόμος – έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε κράτη των Βαλκανίων αλλά και σε εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας φυσικού αερίου.
Όπως πρώτος είχε γράψει ο ΟΤ, το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας αποφάσισε την επιβολή φόρου 10,20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο φυσικού αέριο της Gazprom που εισάγεται και μεταφέρεται από το σύστημα των αγωγών που βρίσκονται εντός της επικράτειας.
Το δίκτυο αυτό, να σημειώσω, φτάνει μέχρι Ελλάδα αλλά και Ουγγαρία.
Αντιδράσεις
Η βουλγαρική πλευρά επέβαλε αυτόν τον φόρο προκειμένου να επιδοτηθούν οι καταναλωτές ενέργειας για το υψηλό κόστος.
Ωστόσο, από την απόφαση αυτή, λένε πηγές της αγοράς, ενδεχομένως να έχουμε άλλες επιπτώσεις.
Πρώτον, θεωρούν πως η Gazprom δεν θα πληρώσει ούτε ρούβλι… ή ούτε ευρώ… στη βουλγαρική κυβέρνηση.
Δεύτερον, ακόμη και να πληρώσει το κόστος θα το μετακυλίσει σε εταιρείες – πελάτες της, ανάλογα βέβαια με τη σύμβαση που έχει συνάψει με την κάθε μία.
Διακοπή (;)
Το πιο ανησυχητικό, όμως, σύμφωνα πάντα με πηγές της αγοράς, είναι μήπως η βουλγαρική πλευρά στο ενδεχόμενο να μην πληρώσει ο ρωσικός όμιλος κόψει το φυσικό αέριο.
Και τότε αυτές οι ελάχιστες ποσότητες του ρωσικού αερίου δεν φτάσουν σε καμία από τις γειτονικές χώρες και σε επιχειρήσεις.
Πάντως, δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, αλλά και κάποιοι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ελλάδας, δεν αποκλείουν και δάχτυλο του αμερικανικού παράγοντα πίσω από αυτήν την απόφαση της Βουλγαρίας. Κι αυτό καθώς η γειτονική χώρα και οι εταιρείες της δεν χρησιμοποιούν πια το ρωσικό αέριο.
Αντιθέτως ζημιώνονται επιχειρήσεις καθώς και άλλες γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια, οι οποίες δεν έχουν εναλλακτικές πηγές.
Η Ελλάδα
Παίκτες της εγχώριας αγοράς θεωρούν ότι πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στο θέμα και να μην επιτρέψει την επιβολή του φόρου καθώς θα προκληθούν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας αλλά και υψηλών τιμών
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθησυχάζει για τυχόν επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά, ενώ ως προς το θέμα της παρέμβασης στις Βρυξέλλες ή στη Σόφια, η απάντηση που δίνεται από πηγές του ΥΠΕΝ, είναι πως «διπλωματία δεν γίνεται σε δημόσια θέα…»
—-
Κατασκευαστικές
Η μεγάλη πίτα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έφερε πολλές δουλειές και φέρνει ακόμη στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Έργα υποδομών πάσης φύσεως είναι σε εξέλιξη και πλειάδα άλλων πρόκειται να βγουν στον αέρα…
Οι ανακατατάξεις στον κλάδο ξεκίνησαν, με τις τοποθετήσεις αλλά και αποχωρήσεις επενδυτών στους τεχνικούς ομίλους πριν την πανδημία (πχ. Ελλάκτωρ ή Intrakat) και ολοκληρώθηκαν λίαν προσφάτως.
Το σενάριο ΜΕΤΚΑ – Intrakat
Η τελευταία κίνηση στην αγορά ήταν η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat.
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν στην αγορά πληροφορίες περί συζητήσεων μεταξύ της Mytilineos και της Intrakat για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας ανάμεσα στη ΜΕΤΚΑ (θυγατρική της πρώτης στον κλάδο των κατασκευών) και της δεύτερης των κ.κ. Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου.
Πηγές της αγοράς μου ανέφεραν, πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συγκέντρωσης στον κλάδο των κατασκευών παραπέμποντας με και στην τελευταία έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat.
Να θυμίσω ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού – με την απόφαση να αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα – προχώρησε σε δεύτερο στάδιο λόγω της πιθανής υπερ-συγκέντρωσης του κλάδου με τη συγκεκριμένη εξαγορά…
«Χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι η Αρχή θα απορρίψει την εξαγορά, ωστόσο το γεγονός ότι ζητήθηκε πιο ενδελεχής έρευνα, δείχνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες ανακατατάξεις», επιμένουν οι ίδιες πηγές.
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο