Μπορεί η Βρετανία να πλήττεται από τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία μετακυλίονται στα εισοδήματα των νοικοκυριών, αλλά οι Βρετανοί δεν μπορούν να κάνουν χωρίς διακοπές στο εξωτερικό.

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι καύσωνες, οι αυξανόμενες τιμές και η κατάρρευση των πτήσεων δεν θα αποτρέψουν τους Βρετανούς από το να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό το 2024 σε αριθμούς δυνητικά ρεκόρ, σύμφωνα με ετήσια αποτύπωση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

H έρευνα

Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) αναμένεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες, αφού το 52% (το υψηλότερο επίπεδο από το 2019) πήγε στο εξωτερικό το πρώτο πλήρες έτος χωρίς περιορισμούς για την πανδημία.

Περίπου το 84% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα του ταξιδιωτικού φορέα Abta είχε κάνει διακοπές είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, σε κανονικά , προ πανδημίας, επίπεδα, αλλά κάτω από το έτος ρεκόρ, 2019, σύμφωνα με τον Guardian.

Η έρευνα, που διεξήχθη αμέσως μετά τους καύσωνες και συνέπεσε με το φιάσκο του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στα τέλη Αυγούστου, δείχνει ότι οι ταξιδιώτες θα έκαναν περισσότερες διακοπές, πέραν των καλοκαιρινών μηνών αιχμής, αν και η σχέση ποιότητας/τιμής ήταν πιθανό να είναι το ίδιο σημαντικό κίνητρο όσο η κλιματική κρίση.

Η Ισπανία παρέμεινε ο κορυφαίος προορισμός που επισκέφθηκαν οι Βρετανοί με κάποια διαφορά, με την Τουρκία να σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο, καθώς η αδύναμη λίρα την έκανε πολύ πιο προσιτό προορισμό.

Ολοταχώς προς το ρεκόρ προ Covid

Ο Μάρκ Τάνζερ, διευθύνων σύμβουλος της Abta, δήλωσε στον Guardian: «Τους τελευταίους 12 μήνες, οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συνέχισαν να επιβαρύνονται από το αυξανόμενο κόστος ζωής, ενώ τα ταξίδια έχουν πληγεί από διάφορες προκλήσεις – συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών και μιας άνευ προηγουμένου διακοπής του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

«Παρόλα αυτά, η δέσμευση των ανθρώπων στις διακοπές τους και η εμπιστοσύνη τους στα ταξίδια παραμένουν ισχυρή».

Το 64% που σχεδιάζει να “αποδράσει” τους επόμενους 12 μήνες έως τον Αύγουστο του 2024 θα ισοφάριζε το ρεκόρ που είχε σημειωθεί λίγο πριν την εμφάνιση της Covid.

Ένας εκπρόσωπος της Abta είπε: «Είναι πολύ μεγάλο άλμα από το φετινό 52%, και αυτό είναι μεγάλο “αν”, αλλά θα σήμαινε επιστροφή στα επίπεδα του 2019, που ήταν έτος ρεκόρ».

Η έρευνα χρονολογείται πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αν και η Abta είπε ότι τα μέλη της δεν είχαν αναφέρει καμία επίδραση στις ταξιδιωτικές κρατήσεις μέχρι σήμερα.

Ενδιαφέρον για βιώσιμες μετακινήσεις, αλλά…

Εκτός από το κόστος ζωής, η Abta είπε ότι τα βιώσιμα ταξίδια ήταν ένας παράγοντας στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν τις διακοπές – αλλά υπήρχε ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ του τι έλεγαν οι άνθρωποι ότι θα έκαναν και του πού έκαναν κράτηση.

Ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα ισχυρίστηκαν ότι ανησυχούν για μια σειρά παραγόντων, με κορυφαία την καλή διαβίωση των ζώων, και το 47% δήλωσε ότι γνώριζε τον αντίκτυπο των αεροπορικών ταξιδιών, μόνο το 12% επέλεξε εναλλακτικές μεταφορές και οι μισοί παραδέχθηκαν ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τέτοιες ανησυχίες όταν έκαναν την κράτηση.

Ένας εκπρόσωπος της Abta είπε στον Guardian: «Υπάρχει πρόθεση και ορισμένοι άνθρωποι στη συνέχεια το κάνουν πράξη, αλλά υπάρχει κενό μεταξύ του τι λένε και τι κάνουν. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ανθρώπους να παίρνουν αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες
Τουρισμός |

Έχετε τον νου σας - Ποιες είναι οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ευρώπης δυστυχώς συμβαδίζουν με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές πορτοφολάδων στην ήπειρο