Μόνο την περίοδο 1960 – 1979 η συμμετοχή των μισθωτών και συνταξιούχων βρισκόταν στα επίπεδα του 28%, με εκείνη των επιχειρηματιών να είναι γύρω στο 55%, η οποία στη συνέχεια συρρικνωνόταν συνεχώς (ρεκόρ το 2013 με ποσοστό 12,5%!) και σήμερα γύρω στο 20%!!!
Κομίζον γλαύκα εις Αθήνας (ή ως ανακαλύπτον την πυρίτιδα) το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε στην κριτική με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με τη διαπίστωση ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φέρουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος λόγω μόνο της … φοροδιαφυγής της συμπαθούς αυτής τάξης φορολογουμένων!
Αλλά, από τα ίδια στοιχεία της ίδιας πηγής προκύπτει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν είναι μόνο σήμερα, αλλά μόνιμα, επί 45 χρόνια, οιονεί υποζύγια του ολοένα αυξανόμενου φορολογικού βάρους. Αυτή η απογοητευτική διαπίστωση προέκυπτε κάθε χρόνο από την επεξεργασία των ίδιων στοιχείων της ίδιας πηγής και την παρουσίασή τους σε πίνακα (συνεχώς συμπληρούμενο κάθε έτος), με σχόλια που δημοσιεύονταν κάθε χρόνια μετά το 1980 στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», τα «Νέα» και το «Βήμα» από την ταπεινότητά μου και που περιλαμβάνονταν σε όλα τα οικονομικά βιβλία μου, όπως «Είκοσι Καμένα χρόνια, 1972-1992», «Η μεγάλη φούσκα της οικονομίας, 1981 – 2001», «Το πολιτικό δράμα της Ελλάδος, 1981-2005» και σε όλα τα άλλα βιβλία, με συγκέντρωσή τους τώρα στο νέο, υπό έκδοσιν, οικονομικό βιβλίο μου «Η κατάρα της οικονομίας, 1980- 2023»!
Ως προσφορά στους αναγνώστες του Οικονομικού Ταχυδρόμου» αναρτώ σήμερα τον σχετικό πίνακα με τη διαχρονική κατανομή του φορολογικού βάρος (% επί του συνολικού ετησίως) από το 1960 έως σήμερα. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη του παρατιθέμενου πίνακα είναι ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα ήταν ανέκαθεν, ιδιαίτερα μετά το 1980, άδικο, αντικοινωνικό, αντιδημογραφικό και αντιαναπτυξιακό!
Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται ανάγλυφα στον παρατιθέμενο πίνακα της ντροπής , καθώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 28% του φορολογικού βάρους το 1960 υπερδιπλασιάστηκε μετά το 1980 και, συγκεκριμένα, το 1985, πρώτο εφαρμογής του πρώτου σκληρού πακέτου οικονομικών μέτρων και λιτότητας (65,9%!!!).
Εφιαλτικά τα «πέτρινα» χρόνια των Μνημονίων!
Στα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης οι ανελέητοι «κόφτες» των μισθών και των συντάξεων συνοδεύθηκαν από μιαν εφιαλτική υπερφορολόγηση που είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση φόρων με υψηλά ποσοστά. Μάλιστα, μετά το 1980 το βάρος αυτό έγινε αβάσταχτο καθώς πληρώνουν συνεχώς τους περισσότερους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σταθερά ποσοστό πάνω από το 50%. Συγκεκριμένα, κατά τα χρόνια των Μνημονίων, δηλαδή μετά το 2010, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στη συγκέντρωση φόρων εισοδήματος κατά ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 52,1% (2012) και 65,3% (2014)!.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία του πίνακα, προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
Πρώτον, το ποσοστό 28% με το οποίο συμμετείχαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στη συγκέντρωση φόρων το 1960 παρουσίασε ρεκόρ (65,9%) το 1985, όπως προαναφέρθηκε.
Δεύτερον, οι αγρότες τα τελευταία πενήντα χρόνια συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 3,7%!
Τρίτον, των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα (έμποροι-βιοτέχνες-βιομήχανοι και, μετά το 2014 μαζί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ), οι οποίοι έως το 1979 σήκωναν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, τα επόμενα χρόνια η συμμετοχή τους συνεχώς συρρικνωνόταν και μόνο το 2014 παρουσίασε σχετική αύξηση (έως 29%!), ποσοστό που μειώθηκε, από «την πρώτη φορά Αριστερά» ακόμα και στο 22,4% (το 2017, για εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2018).
Τέταρτον, χειρότερη γίνεται η εικόνα και για το 2019 (δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2020), αφού οι μισθωτοί συμμετέχουν κατά 44,4%, έναντι 43,5% το 2018) και οι συνταξιούχοι κατά 22,5% (έναντι 21,5% το 2018).
Πέμπτον, από το 1988 έως το 2016 η συμμετοχή των μισθωτών και συνταξιούχων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (γύρω στο 59%)
Έκτον, το 2017 και το 2019 καταρρίπτεται το αρνητικό ρεκόρ του 1985, καθώς η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων φτάνει στο 66,7% και 66,9 αντίστοιχα!!!
Έβδομον, το 2013 και στη συνέχεια γίνεται καταθλιπτικότερη (κατά 4-5 ποσοστιαίες μονάδες) η συμμετοχή των συνταξιούχων με ρεκόρ το 2013 (27,6%).
Όγδοον, το ρεκόρ συμμετοχής των μισθωτών (48,2%) σημειώθηκε το 2015)
Ένατον, τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή των μισθωτών και συνταξιούχων στον φόρο παραμένει πάνω από το 60%!
Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων
με τη δημοσίευση σχετικού πίνακα στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» από το 1980 και μετά, στα «Νέα» και το «Βήμα» και στα βιβλία του Δημήτρη Στεργίου «Στατιστικά Στοιχεία 1960 – 2012», «Η μεγάλη φούσκα της Τα αναγραφόμενα έτη είναι φορολογικά, δηλαδή αφορούν δηλώσεις που υποβλήθηκαν το επόμενο έτος
*Τα στοιχεία της στήλης ενσωματώθηκαν μετά το 2013 στην (τρίτη) στήλη των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα