«Αιμοδότη του τουρισμού» χαρακτήρισε την ιδιωτική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, στο συνέδριο «Greece Talks, ο Ρόλος του Τουρισμού στο Μέλλον της Ελλάδας».

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είχε απώλειες στον συγκεκριμένο τομέα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ίδιο ευελπιστεί και για την σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Φραγκάκης – ΕΟΤ: Τουριστική περίοδος 9 μηνών στην Ελλάδα

«Ο ελληνικός τουρισμός αποδείχθηκε ανθεκτικός και μετά το κορωνοϊό. Είδαμε ότι υπάρχει τάση για ταξίδια και αυτό θα παραμείνει», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο που διοργανώνουν στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Travel.gr και το Πρώτο Θέμα.

Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε ουσιαστικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας, διαχειριστήκαμε σχετικά άνετα την απώλεια επισκεπτών από την Ρωσία και το ίδιο θέλω να ελπίζω πως το ίδιο θα συμβεί και με την ανάφλεξη των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι λάθος να μετράμε την επιτυχία μόνο με τον αριθμό των επισκεπτών γιατί αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το οικονομικό αποτύπωμα. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση του κάθε επισκέπτη είναι η ίδια, άρα στόχος είναι οι επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να δαπανήσουν περισσότερο από το διαθέσιμο εισόδημά τους στην Ελλάδα».

Ο ελληνικός τουρισμός να πληροί τα υψηλότερα επίπεδα βιωσιμότητας

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να πληροί τα υψηλότερα επίπεδα βιωσιμότητας αναφέροντας πως «θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας», ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό οι πιο ελκυστικοί προορισμοί να γίνουν προσβάσιμοι όλο και πιο νωρίς.

«Δεν έρχονται πολλοί άνθρωποι πρωτίστως για τον πολιτισμό και αυτό είναι αναξιοποίητο κεφάλαιο», είπε και αναφέρθηκε ειδικά στον χειμερινό τουρισμό.

Το μοντέλο «άγρια δύση» στον τουρισμό δεν είναι αποδεκτό.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να επενδύσει σε καθημερινές πτήσεις με την Κίνα και την Ινδία, όπως συμβαίνει ήδη με τις ΗΠΑ, ενώ παραδέχτηκε πως δεν οδηγεί πουθενά ο τουρίστας να κλείνεται μέσα σε μία ξενοδοχειακή μονάδα χωρίς να υπάρχει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και φυσικά απασχόληση.

Κάνοντας ειδική μνεία στα νησιά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για τη βελτίωση των υποδομών και των μετακινήσεων και για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Επίσης, μιλώντας για τις συνθήκες εργασίας στα νησιά, υπογράμμισε: «Ο τουρισμός μας έχει κυρίως εποχικά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να μας απασχολήσει τι γίνεται με τους εργαζομένους στον τουρισμό όταν δεν εργάζονται. Η επέκταση της σεζόν είναι μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση».

Και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους που κάνει για τους εργαζόμενους. «Πού κοιμούνται, σε τι συνθήκες ζουν και πού μένουν; Το μοντέλο «άγρια δύση» στον τουρισμό δεν είναι αποδεκτό. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνεται για το διάστημα που εργάζεται και να ζει αξιοπρεπώς», ξεκαθάρισε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της T.E.MEΣ ΑΕ, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN, και ο Οδυσσέας Αθανασίους, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Ξενοδοχεία: Ποιες μεγάλες αλυσίδες παίρνουν… τα βουνά – Πού σχεδιάζουν επενδύσεις
Τουρισμός |

Ποια μεγάλα ξενοδοχεία παίρνουν τα… βουνά – Πού σχεδιάζουν νέες επενδύσεις

Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών «υποχρεώνει» τις αλυσίδες ξενοδοχείων να αναζητήσουν σε νέες περιοχές ευκαιρίες για δημιουργία νέων μονάδων – Η περίπτωση της Λάμψα και της Marriott