Σε πρόστιμο μαμούθ ύψους 4,3 δισ. δολαρίων κατέληξε η Binance μετά από διακανονισμό με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, για παραβίαση της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος και παράκαμψης κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Business Insider, μάλιστα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, παραιτείται από τη θέση του ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας και φυσιογνωμία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, Τσανπένγκ Ζάο, γνωστός και ως CZ.

Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τη Binance δεν ανέφερε περισσότερες από 100.000 ύποπτες συναλλαγές που αφορούσαν τρομοκρατικές ομάδες, ransomware, υλικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και απάτες.

Λεφτά για την Χαμάς και το ISIS

Σοβαρότερη μεταξύ των κατηγοριών είναι ότι η Binance μεσολάβησε για να σταλούν χρήματα στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας.

Οι συναλλαγές της Χαμάς εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 από τον τότε υπεύθυνο συμμόρφωσης της Binance, Σάμιουελ Λιμ, σύμφωνα με μήνυση της Επιτροπής Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων- CFTC που κατατέθηκε τον Μάρτιο κατά του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Ο Λιμ είχε ενημερωθεί για “συναλλαγές της Χαμάς” και απάντησε λέγοντας ότι οι τρομοκράτες συχνά στέλνουν “μικροποσά” επειδή “τα μεγάλα ποσά συνιστούν ξέπλυμα χρήματος”, αναφέρεται στην καταγγελία της CFTC.

Η καταγγελία περιέγραφε πολλά άλλα μηνύματα μεταξύ του Λιμ και του προσωπικού του, τα οποία, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές αποτελούσανή σαφείς ενδείξεις ότι η Binance γνώριζε πως οι παράνομες συναλλαγές μπορούσαν και πραγματοποιούνταν μέσω των υπηρεσιών της.

Και αστειάκια

Ένας υπάλληλος της Binance ανέφερε έλλειψη εμπιστοσύνης από την εταιρεία στον Λιμ, ο οποίος είχε την αποστολή να αναφέρει περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ένας άλλος, βλέποντας τις ύποπτες συναλλαγές αστειευόταν λέγοντας ότι πλέον μπορούσε να αγοράσει ένα Καλάσνικοφ με $600.

Εκτός από τον διακανονισμό, ο οποίος επιλύει επίσης την καταγγελία CFTC του Μαρτίου, ο Ζάο παραδέχεται την ενοχή του για παραβίαση του νόμου κατά του ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα πληρώσει, μάλιστα, ο ίδιος πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αντιμετωπίζει και ποινή φυλάκισης έως και 18 μήνες, έγραψαν οι New York Times.

Ο διακανονισμός είναι η κορύφωση μακροχρόνιου ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές κατά της ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για τη συμμόρφωση της Binance με τον νόμο κατά του ξεπλύματος χρήματος το 2018.

«Η Binance έγινε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο εν μέρει λόγω των εγκλημάτων που διέπραξε – τώρα πληρώνει ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά πρόστιμα στην ιστορία των ΗΠΑ», δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντα.

Η ανάλαφρη αισιοδοξία της Binance

Η Binance και ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της εξέπεμψαν αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση του διακανονισμού. Η Binance αναγνώρισε τη διευθέτηση και την παραίτηση του Ζαο σε σχετικό blog την Τρίτη, αναφέροντας ότι ο Ρίτσαρντ Τενγκ, μέχρι πρότινος παγκόσμιος επικεφαλής περιφερειακών αγορών, θα αναλάβει τη θέση του CEO.

«Η Binance αναπτύχθηκε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς παγκοσμίως, σε μια νέα και εξελισσόμενη βιομηχανία που βρισκόταν στα πρώτα στάδια της ρύθμισης και έλαβε λανθασμένες αποφάσεις στην πορεία», ανέφερε το blog. “Σήμερα, η Binance αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό το προηγούμενο κεφάλαιο”.

Αν και η συμφωνία ισοδυναμεί με διακανονισμό με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθώς και με την Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων, η Binance δεν έχει γλιτώσει ακόμα. Ο διακανονισμός δεν καλύπτει μια αγωγή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κατηγόρησε την Binance ότι λειτουργεί ως παράνομο χρηματιστήριο και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News