Σχεδόν ένα δισ. δολάρια άντλησαν οι επενδυτές μέσα σε ένα 24ωρο από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, Binance, αφότου ο επικεφαλής του, Changpeng Zhao, παραιτήθηκε και  βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μετά την παραδοχή της ενοχής για διευθέτηση μιας πολυετούς έρευνας παράνομης χρηματοδότησης στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία, βάσει της οποίας η Binance θα πληρώσει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις αμερικανικές αρχές, εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και σηματοδοτεί ένα ακόμη πλήγμα για έναν κλάδο που βάλλεται από συνεχή σκάνδαλα. Ο Zhao έχει αντικατασταθεί από τον Richard Teng.

«Πλυντήριο» της Χαμάς η Βinance – Πρόστιμο μαμούθ $4,3 δισ. στο ανταλλακτήριο crypto

Σύμφωνα με τα δεδομένα από την πλατφόρμα ανάλυσης κρυπτογράφησης Nansen, τα οποία επικαλείται το Reuters, η οποία δεν περιλαμβάνει ροές bitcoin, έδειξαν ότι ορισμένοι επενδυτές είχαν ταραχτεί από τα νέα και απέσυραν περιουσιακά στοιχεία από το χρηματιστήριο. Ωστόσο, περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων παραμένουν στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τον Nansen.

Σημαντικές εκροές

«Η Binance έχει δει σημαντικές συναλλαγματικές εκροές από την ανακοίνωση, αλλά σε σχέση με τα συνολικά διαθέσιμά της, είναι αρκετά μικρές», ανέφεραν οι αναλυτές της Nansen.

Συγκριτικά, οι επενδυτές άντλησαν περίπου 1,43 δισεκατομμύρια δολάρια από το ανταλλακτήριο και τη θυγατρική του στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μήνυσε τις εταιρείες.

Μεταξύ των φερόμενων εγκλημάτων της, η Binance απέκρυψε περισσότερες από 100.000 ύποπτες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων που οι ΗΠΑ περιέγραψαν ως τρομοκρατικές ομάδες – τη Χαμάς, την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, δήλωσαν οι αρχές. Και πρόσθεσαν ότι, δεν ανέφερε ποτέ συναλλαγές με ιστότοπους  που προβάλλουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενώ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες εσόδων από ransomware.

Η Binance δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters, για σχολιασμό, αλλά ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε εργαστεί σκληρά για να διορθώσει τα προβλήματά της και ότι έχει γίνει «δυνατότερη και ακόμη πιο ασφαλής». Ο Zhao ομολόγησε τονίζοντας: «Έκανα λάθη και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη».

Ενώ οι αρχές ερευνούν τον Zhao και το Binance εδώ και χρόνια, η έξοδος του Zhao σηματοδοτεί μια δραματική εξέλιξη για μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στη βιομηχανία των crypto .

Ο ίδιος συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων και αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 18 μηνών σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές και συμφώνησε να μην ασκήσει έφεση σε καμία ποινή μέχρι αυτή τη διάρκεια.

Ο Zhao πλήρωσε εγγύηση 175 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ άλλα 15 εκατομμύρια δολάρια διατηρούνται σε λογαριασμό καταπιστεύματος, σύμφωνα με μια κατάθεση στο δικαστήριο. Συμφώνησε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες 14 ημέρες πριν από την καταδίκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News