Σε επιχείρηση – σκούπα κατά των λογαριασμών στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance που είναι ύποπτοι για χρηματοδότηση της Χαμάς προχώρησε το Ισραήλ. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της ισραηλινής αστυνομίας, το Ισραήλ δέσμευσε πολλούς λογαριασμούς στην Binance, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτοί χρηματοδότησαν άμεσα την επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου εναντίον ισραηλινών πολιτών, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη του σημερινού πολέμου μεταξύ κατά της Χαμάς.

Οι διωκτικές αρχές δεν διευκρίνισαν πόσους λογαριασμούς πάγωσαν ή πόσα κρυπτονομίσματα υπεξαίρεσαν, αλλά δήλωσαν ότι τα κατασχεθέντα κεφάλαια θα εκτραπούν στο κρατικό ταμείο του Ισραήλ. Η τακτική αυτή είχε ακολουθηθεί και τον περασμένο Μάιο, όταν οι αρχές της χώρας είχαν κατασχέσει 190 πορτοφόλια στην Binance που είχαν δεσμούς με τη Χαμάς ή την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους από το 2021.

Πόλεμος Ισραήλ: Νεκροί ο διαχειριστής των οικονομικών και ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς

Το dark web

Η Χαμάς θεωρείται ως ένας από τους πιο εξελιγμένους χρήστες της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω κρυπτογράφησης, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ τρομοκρατική ομάδα, η οποία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν, χρησιμοποιεί την κρυπτογράφηση, ζητώντας βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να παρακάμψει τις διεθνείς τραπεζικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Φέρεται επίσης να άρχισε να συγκεντρώνει δημοσίως κρυπτονομίσματα το 2019 μέσω του καναλιού της στο Telegram. Μεταξύ του καλοκαιριού του 2021 και του καλοκαιριού του 2023, κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 41 εκατομμυρίων δολαρίων κατατέθηκαν σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με τη Χαμάς, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων BitOK με έδρα το Τελ Αβίβ.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) και η Χεζμπολάχ -δύο άλλες τρομοκρατικές ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και συμμετέχουν στις μάχες κατά του Ισραήλ- έχουν επίσης χρηματοδοτήσει εν μέρει τις επιχειρήσεις τους με ψηφιακά νομίσματα. Η PIJ συγκέντρωσε 93 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουνίου 2023, ενώ έστειλε επίσης περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά νομίσματα στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την Elliptic, έναν πάροχο κρυπτογραφικών αναλύσεων.

Η ανωνυμία και η σχεδόν μη ανιχνευσιμότητα των κρυπτονομισμάτων τα έχουν καταστήσει δημοφιλή επιλογή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οι επιθέσεις με τη βοήθεια κρυπτογράφησης ενδέχεται να έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία παρακολούθησης blockchain και οι έλεγχοι ταυτότητας που επιβάλλουν οι πλατφόρμες έχουν διευκολύνει λίγο τις αρχές να εντοπίζουν και να κατάσχουν παράνομα κεφάλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto