Η δυσκολία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων να αναπτυχθούν και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και καινοτόμες. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, και δεν είναι επίσης μόνο ελληνικό. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ενταθεί, καθώς η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, η πράσινη μετάβαση και η επιτάχυνση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες οδηγούν αναπόφευκτα σε αύξηση της ζήτησης κυρίως για εξειδικευμένη εργασία εξειδικευμένη. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με παράγοντες δομικής φύσεως, όπως η μετανάστευση σημαντικού αριθμού νέων και ταλαντούχων Ελλήνων την περίοδο της κρίσης, η αυξανόμενη παροχή διασυνοριακής εργασίας σε κλάδους εντάσεως τεχνολογίας, η δημογραφική γήρανση και η σταθερά χαμηλή συμμετοχή των ενηλίκων σε προγράμματα κατάρτισης, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, ιδίως μάλιστα εκείνων που απαιτούν προηγμένες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες. Οι δε δυσκολίες είναι εντονότερες για τις μεγάλες και εξωστρεφείς βιομηχανίες και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που παράγουν καινοτομία.

Brain drain: Επιβραδύνεται αλλά παραμένει – Κλειδί οι επενδύσεις για να μεταστραφεί σε brain gain

Ο ΣΕΒ, ως ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος των σύγχρονων επιχειρήσεων, έχει αναλάβει σειρά δράσεων στο πεδίο αυτό. Μία από αυτές -και ίσως η πιο πρακτική (hands on)- είναι η δημιουργία, τον Φεβρουάριο του 2023, της ψηφιακής πλατφόρμας IG@work, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Workable, που ξεκίνησε ως startup και μέσα σε λίγα χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως στον χώρο των προσλήψεων και του ανθρώπινου δυναμικού. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ -άμεσα και έμμεσα- και νεοφυείς επιχειρήσεις του μητρώου Elevate Greece, έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν εύκολα και χωρίς κόστος αγγελίες για κενές θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Η πλατφόρμα είναι πολύ απλή στη χρήση της, ενώ ενσωματώνει και σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες βοηθούν τους επισκέπτες στην ακριβέστερη αναζήτηση αγγελιών.

Το IG@work πολύτιμο εργαλείο για την αντιστροφή του brain drain

Το IG@work εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του ΣΕΒ ‘Innovative Greeks’. Οι Innovative Greeks είναι μία κοινότητα των εφευρετικών και δημιουργικών Ελλήνων της διασποράς οι οποίοι, αξιοποιώντας την πείρα, τη δικτύωση και την τεχνογνωσία τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να συμβάλουν από κοινού στην ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας. Το IG@work σήμερα λειτουργεί ως ψηφιακή πλατφόρμα με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, τις οποίες προσφέρουν ορισμένες από τις πιο οργανωμένες και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια για την αντιστροφή του brain drain τρέχει την καμπάνια προώθησης του IG@work ‘For You’, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού, για τους οποίους η εύρεση μιας ποιοτικής θέσης εργασίας σε μία οργανωμένη επιχείρηση είναι ενδεχομένως το πρώτο κρίσιμο βήμα για να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν στη χώρα.

Το IG@work ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2023. Μέχρι σήμερα έχει επιτύχει:

• Να εγγραφούν στην πλατφόρμα 293 επιχειρήσεις,

• Να φιλοξενούνται δημοσιευμένες 2.300 ενεργές αγγελίες και

• Να έχουν αποσταλεί 4.340 βιογραφικά.

Ποιες ειδικότητες έχουν την υψηλότερη ζήτηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων της πλατφόρμας, επιβεβαιώνεται η πολύ υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις για τις ειδικότητες τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και για μηχανικούς (π.χ., μηχανικούς ανάπτυξης λογισμικού, επιστήμονες των Η/Υ, ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, κ.α.). Σε αυτές τις δύο κατηγορίες αθροιστικά αναλογεί το 43% των δημοσιευμένων αγγελιών, ενώ άλλες ειδικότητες με υψηλή ζήτηση είναι αυτές του μάρκετινγκ, ανάλυσης δεδομένων, τα χρηματοοικονομικά και οι πωλήσεις.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, η αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργεί ο επαναπροσδιορισμός των αλυσίδων αξίας, η πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία και το δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα μας, αποτελούν παράγοντες σήμερα αισιοδοξίας για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία η κάλυψη των αναγκαίων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας είναι πρώτης προτεραιότητας, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία που δουλεύουν στην πράξη, όπως η πλατφόρμα IG@work.

Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ 
Zήσης Μανούζας, Associate Advisor Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων