Στη σημασία της έγκαιρης ανάπτυξης υποδομών για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, αλλά και των εξαγωγών σε τρίτες χώρες αναφέρθηκαν από το βήμα του 23ου World LNG Summit & Awards που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, η Μαρία Ρίτα Γκάλι, CEO του ΔΕΣΦΑ, και ο Γεώργιος Πολυχρονίου, εκτελεστικός διευθυντής στρατηγικής & επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αλεξάνδρα Σδούκου: Τετραπλάσιες έως το 2030 οι εξαγωγές αερίου από την Ελλάδα

«Πέρσι το LNG βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία μας θύμισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και του κόστους όταν δεν την έχουμε διασφαλίσει», σημείωσε η CEO του ΔΕΣΦΑ. Υπογράμμισε ότι το 2022 η Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την εκτόξευση του κόστους του φυσικού αερίου, είτε λόγω αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού είτε λόγω επιστροφής σε μορφές παραγωγής ενέργειας με μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα. Υπολόγισε ότι στην Ελλάδα η επιστροφή στον λιγνίτη είχε ως αποτέλεσμα την εκπομπή 5 εκατ. τόνων επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ρεβυθούσα και το FSRU Αλεξανδρούπολης

Σημείωσε ότι η Ελλάδα ανταπεξήλθε στην κρίση λόγω της έγκαιρης ανάπτυξης της Ρεβυθούσας αλλά και της απόφασης για τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.

Αναφέρθηκε στη σημασία των κάθετων διαδρόμων εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς της χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην μακροπρόθεσμη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ξανά υψηλές τιμές για να προσελκύσουν ποσότητες LNG.

Τα οφέλη του LNG

Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Πολυχρονίου σημείωσε τα οφέλη του LNG τόσο από περιβαλλοντικής όσο και γεωπολιτικής άποψης, τονίζοντας ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποτελεί μια ευέλικτη λύση καθώς μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από ήπειρο σε ήπειρο. Η δυνατότητα μεταφοράς δια θαλάσσης επιτρέπει να ανοίγονται νέες αγορές χωρίς τους περιορισμούς των αγωγών, υπογράμμισε.

Όπως είπε, στην Ευρώπη ο αριθμός των σταθμών υποδοχής LNG αυξάνεται ώστε να μπορούν να φτάνουν φορτία από ΗΠΑ, Κατάρ και Αυστραλία, ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο.

Χαρακτήρισε εμβληματικά έργα τον IGB και το FSRU, τονίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται εναλλακτικός διάδρομος μεταφοράς αερίου στην ανατολική Ευρώπη. «Ο FSRU μετατρέπει την Ελλάδα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τα έργα υποδομής στον τομέα του φυσικού αερίου διασφαλίζουν την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια