
«Δεν είναι φοροκαταιγίδα είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές, μικρές όμως, στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου δεν απέκλεισε αλλαγές: «Συζητήσαμε, συζητάμε και θα συνεχίζουμε να συζητάμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες», είπε ο υπουργός για να συνεχίσει: «Και αύριο στη Βουλή έχουμε την ακρόαση των φορέων. Δεν είμαστε δογματικοί».
Χατζηδάκης: «Δέκα αλήθειες» και «δέκα μύθοι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Βελτιώσεις
Ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε τις αλλαγές που προηγήθηκαν στο προτεινόμενο νομοθετικό κείμενο: «Έγιναν αλλαγές, όπως μειώσαμε κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος, έγιναν διευκρινίσεις για το τι σημαίνει μαχητό τεκμαρτό εισόδημα και προτάθηκαν και εξαιρέσεις».
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών αλλά με αστερίσκους: «Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί το νομοσχέδιο αλλά όχι να αλλάξει η φιλοσοφία του», επισήμανε.
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών είπε: «Σέβομαι την άποψη τους το δικαίωμα τους να απεργήσουν και να διαμαρτυρηθούν»
Μεγάλοι φοροφυγάδες
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε πως με τη θέσπιση του τεκμαρτού εισοδήματος δίνεται η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να στοχεύσει σε ελέγχους μεγάλων φοροφυγάδων: «Με την προσπάθεια που κάνουμε μένουν παραπάνω ανθρώπινοι πόροι της ΑΑΔΕ ώστε να στραφούν στα μεγαλύτερα ψάρια. Μέχρι τώρα μερικοί χιλιάδες εφοριακοί προσπαθούν να ελέγχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες.
Το τεκμαρτό εισόδημα
Ερωτηθείς για την καθιέρωση του τεκμαρτού εισοδήματος απάντησε ότι «με αυτό που κάνουμε επιδιώκουμε το κράτος να εισπράξει κάτι και τα έσοδα να κατευθύνονται σε άλλους πολίτες. Το τεκμαρτό μπαίνει στο ύψος του κατώτατου μισθού».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ανάλογη διαδικασία υπάρχει από την ΑΑΔΕ για τα τεκμήρια διαβίωσης, διευκρινίζοντας ότι το περασμένο έτος μόνο 46 άνθρωποι προσέφυγαν προκειμένου να εξαιρεθούν.
Τι δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών: «Η κυβέρνηση δεν ξύπνησε μια ημέρα και είπε να φέρει το νέο σύστημα. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα κατώτερο από τον κατώτατο μισθό. Το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε μηδενικό εισόδημα. Και το 27% δήλωσε για πέντε συναπτά έτη μηδέν εισόδημα ή ζημιές», τόνισε και συνέχισε: «Και ρωτάω τι πρέπει να κάνω; Να πληρώνει ο μέσος μισθωτός 1.100 ευρώ φόρο και ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει 867 ευρώ; Αν συμφωνούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί».
Ο ίδιος απάντησε επίσης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ ότι «είχαμε πει πως θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος σε τρία χρόνια. Και το κάνουμε νωρίτερα. Και είπαμε πως θα συνδυαστεί με τη φορολογική συμμόρφωση. Δεν είπαμε άλλα πράγματα. Ούτε είναι αυτό που συμβαίνει τώρα στο πνεύμα της φορολογικής δικαιοσύνης: Περίπου 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν τέτοιο χαμηλό εισόδημα ώστε να παίρνουν και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης».
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως παρά την κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία βλέπει θετικά αυτή τη μεταρρύθμιση.
«Η πραγματικότητα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση»
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ μπροστά κατά 20-25 μονάδες και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση σχολίασε:
«Εμείς δεν παρακολουθούμε αυτές τις δημοσκοπήσεις με αυταρέσκεια, διότι η χαλάρωση και η αλαζονεία είναι κακοί σύμβουλοι. Εμείς βάσει αυτών των δημοσκοπήσεων βλέπουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ίδια η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πιο σκληρή αντιπολίτευση και οφείλουμε να είμαστε σοβαροί, να κάνουμε παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε να κάνουμε. Με αυτή την έννοια προωθούμε αυτή τη μεταρρύθμιση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
—


Latest News

NielsenIQ: Υψηλός ο ρυθμός ανάπτυξης των premium προϊόντων
Μια ανάλυση 162 κατηγοριών ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων από την NielsenIQ ανέδειξε τη δυναμική ανάπτυξης των premium προϊόντων

Έρχονται μέτρα στήριξης και για τη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Χατζηδάκης
Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μίλησε για τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Εύσημα Γκεοργκίεβα σε Ελλάδα - «Από τις καλύτερες επιδόσεις ανάπτυξης στην Ε.Ε.»
Πιερρακάκης: Ατενίζουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα - Τι είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα