Θετικά έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να φτάνει σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς παραμένουν σε πορεία «προετοιμασίας» των θέσεων στο σενάριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ολοκληρώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να κερδίζει 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 7.515 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,75% στις 16.656 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,66% στις 7.435 μονάδες.

Wall Street: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τις πιέσεις που δέχθηκε χθες

Σε επίπεδο τίτλων, ο κλάδος λιανικών πωλήσεων έχασε 0,3% μετά από ένα σύνολο απογοητευτικών στοιχείων για τις βρετανικές δαπάνες την Τρίτη. Την ίδια ώρα, η H&M υποχωρεί κατά 1,8% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από αναλυτές της Deutsche Bank.

Η Nokia συνέχισε να “υποφέρει” από τις ευρύτερες εξελίξεις στον κλάδο, καθώς σήμερα έκλεισε με πτώση 6%, μετά την είδηση ότι ο αμερικανικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών AT&T θα συνεργαστεί με την Ericsson για την ανάπτυξη ενός ασύρματου δικτύου επόμενης γενιάς.

Από την άλλη, ο ταξιδιωτικός όμιλος Tui σημείωσε άλμα 14%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πλέον ότι θα ανακοινώσει απότομη άνοδο κερδών για ολόκληρο το έτος, ενώ οι προβλέψεις για τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25% το 2024.

Οι μακροοικονομικές εξελίξεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι εποχικά και προσαρμοσμένες στις τιμές νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 3,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες συρρικνώθηκαν κατά 7,3% τον Οκτώβριο.

Επίσης, το λιανικό εμπόριο στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημείωσε άνοδο 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,2% στην Ευρωζώνη και 0,9% στο μπλοκ.

Τα στοιχεία δείχνουν πιθανή ύφεση για την ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά αυτό ενισχύει την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Πάντως, η υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Isabel Schnabel, ένα γνωστό γεράκι, εκτίμησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η περαιτέρω σύσφιξη είναι «μάλλον απίθανη», προσθέτοντας στην αυξανόμενη αίσθηση ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν τελειώσει τις αυξήσεις.

Τέλος, ο δείκτης Construction Purchasing Managers’ Index (PMI) στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον Νοέμβριο, φθάνοντας στο 45,5, ελαφρώς χαμηλότερος από το 45,6 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global και του Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS).

Η επιβράδυνση οφείλεται στην εξασθενημένη δραστηριότητα στην κατασκευή κατοικιών και στα έργα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα τόνισαν ότι η ύφεση του κλάδου προκαλείται κατά κύριο λόγο από «δυσμενείς συνθήκες της αγοράς»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό πρόσημο, μοιρασμένο το ταμπλό

Στη γνώριμη ζώνη των 1.270 μονάδων παρέμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας τις ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων και επιτρέποντας τις ανακατατάξεις θέσεων ενόψει της νέας χρονιάς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 1.273,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.275,82 μονάδων (+0,43%) και 1.268,88 μονάδων (-0,12% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 78,19 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,92 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,89 εκατ. τεμάχια αξίας 7,53 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,09% στις 3.076,98 μονάδες, ενώ στο +1,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.193,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 1.051,07 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές