Τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Η συζήτηση των τελευταίων ημερών ανάμεσα στους καταναλωτές δεν είναι άλλη από τα νέα τιμολόγια ρεύματος.

Τα «χρωματιστά» τιμολόγια που εμπνεύστηκαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φυσικά η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προκειμένου να διευκολύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη φάση της επιστροφής της αγοράς στην κανονικότητα.

Οι καταναλωτές ψάχνονται να δουν τι είναι το «μπλέ», το «κίτρινο», το «πράσινο» και το «πορτοκαλί», ενώ η αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων από τους παρόχους – σύμφωνα με το νόμο – από τους παρόχους για το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος (πράσινο) έχει προκαλέσει σε κάθε σπίτι βραχυκύκλωμα…

«Ο διάβολος και το λιβάνι…»

Η υπόθεση του πράσινου τιμολογίου ρεύματος, όμως, δεν απασχολεί μόνο τους καταναλωτές.

Πονοκέφαλος είναι και για τους παρόχους. Για διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσης. Για παράδειγμα ένας από αυτούς είναι και το γεγονός πως η κυβέρνηση επιχείρησε άλλη μία παρέμβαση στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς. Ο αντίλογος βέβαια, δεν είναι αυτός, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη να σημειώνει σε χθεσινή του συνέντευξη:  «Κάποιοι πάροχοι δεν είναι καθόλου ευτυχείς για αυτό το τιμολόγιο. Κάποιοι, μου θυμίζουν αυτό που λέγεται για το “διάβολο και το λιβάνι” στο πώς αντιμετωπίζουν το πράσινο τιμολόγιο».

Όπως και να χει, ο κόσμος δεν έχει ακόμη καταλάβει τι συμβαίνει και η υπόθεση «λογαριασμοί ρεύματος» είναι το υπ’αριθμόν ένα ζήτημα για κάθε νοικοκυριό.

Οι πάροχοι και η ΡΑΑΕΥ

Πάντως χθες στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων το θέμα του «πράσινου» τιμολογίου ρεύματος ήταν το κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια ατζέντα της Αρχής.

Πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση (κράτησε τέσσερις ώρες) ανάμεσα στα στελέχη του Ρυθμίστη και των παρόχων.

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών αρκετές. Και σε κάποιες άλλες υπήρχε αφωνία… Όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των εκπτώσεων που μπορούν να παρέχουν οι προμηθευτές ρεύματος με το πράσινο τιμολόγιο και πότε έχουν τη δυνατότητα να τις ανακοινώνουν.

Ή, όπως έμαθα επίσης, κάποιος εκ των παρόχων ρώτησε κι αν μπορεί να βγάλει δύο προϊόντα «πράσινου» τιμολογίου..

Στο τέλος της πολύωρης συνάντησης, ο Ρυθμιστής έκανε γνωστό πως για όλα αυτά τα ζητήματα και για άλλα θα εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες.

Κι επίσης πως θα ελέγξει έναν, έναν τους παρόχους για τον τρόπο επικοινωνίας του πράσινου τιμολογίου αλλά και για τις διαφημιστικές καμπάνιες που ετοιμάζουν για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, γενικά…

Η ΔΕΗ

Να μείνω λίγο στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως στο σκέλος της λιανικής.

Η ΔΕΗ έκανε με τα πράσινα τιμολόγια πρώτη έναντι των άλλων παρόχων την εμπορική της κίνηση και ανακοίνωσε χαμηλότερη χρέωση.

Αν και βέβαια ανταγωνιστές της δεν προχώρησαν ακόμα στην αποκάλυψη της έκπτωσης που θα δώσουν στους καταναλωτές.

Όπως και να χει κέρδισε (προσώρας) τις εντυπώσεις…

Το σταθερό ή μπλε τιμολόγιο

Η δημόσια εταιρεία προχώρησε και σε νέα εμπορική κίνηση.

Ανακοίνωσε και τη χρέωση του σταθερού τιμολογίου της ή του «μπλε». Και μάλιστα η τιμή είναι στα 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα όταν το Γ1 είναι στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς να συνυπολογιστεί η κρατική επιδότηση.

Η χρέωση των 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα ισχύει για 12 μήνες αν και βέβαια τον Ιανουάριο η τελική τιμή χρέωσης του «πράσινου» οικιακού τιμολογίου της ίδιας εταιρείας θα είναι στα 0,128 ευρώ (μαζί με την έκπτωση 20%).

Πάντως, η ΔΕΗ είναι η πρώτη που ανακοινώνει «μπλε» τιμολόγιο στην εποχή μετά την ενεργειακή κρίση…

Έχει ενδιαφέρον τι απάντηση θα δώσει ο ανταγωνισμός…

—-

Το Υπερταμείο

Χθες η ημέρα, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ειδήσεις, ανήκε στο Υπερταμείο.

Διοργάνωσε συνέδριο όπου παρουσιάστηκαν οι δημόσιες εταιρείες καθώς και η στρατηγική τους αλλά και οι πρωτοβουλίες του Υπερταμείου για τον εκσυγχρονισμό τους κ.λπ.

Τα ΕΛΤΑ και ο Ιούλιος Βερν…

Μία από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται στο Υπερταμείο είναι και η ανασυγκρότηση και η εξυγίανση των ΕΛΤΑ.

Και το βάρος έχει σηκώσει ο CEO κ. Γρηγόρης Σκλήκας. Το πρώην στέλεχος της ιδιωτικής αγοράς μίλησε χθες στο συνέδριο και μία αναφορά του μας προξένησε εντύπωση, ως προς το εύρος των εργασιών των ΕΛΤΑ: «Έχουμε μετρήσει τις οδικές μεταφορές που πραγματοποιούμε και ξεπερνούν 1,1 φορά τον κύκλο της γης ημερησίως» τόνισε ο CEO των ΕΛΤΑ και Πρόεδρος του Δ.Σ. ΕΛΤΑ COURIER.

Μου ήρθε στο μυαλό λοιπόν, το βιβλίο του Ιουλίου Βερν, «ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» με κεντρικό ήρωα τον Φιλέας Φογκ.

Ο κ. Σκλήκας πάντως, δεν θα μείνει στο να γυρνά με τον κλασσικό τρόπο (μηχανάκια και οχήματα βαν) κάθε γειτονιά της Ελλάδας. Όπως έκανε γνωστό στα επόμενα βήματα της εταιρείας εντάσσεται και η αξιοποίηση drones για τις μεταφορές και η επικαιροποίηση του δικτύου αποστολών προκειμένου να αποδεσμευθούν δυνάμεις με τη βοήθεια των κατάλληλων συνεργατών για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories