Πραγματικός καταιγισμός επικρατεί στις διεθνείς αγορές τίτλων σταθερού εισοδήματος ιδιωτικού τομέα, καθώς πολλές εταιρείες παγκοσμίως σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων και να κλείσουν τις ανάγκες χρηματοδότησής τους με χαμηλότερα επιτόκια.

Μετά από τη μεγάλη αναταραχή του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανέβηκαν σε υψηλά δύο δεκαετιών και πλέον, η προοπτική της μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους έχουν βελτιώσει αρκετά τα επίπεδα των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων. Μια εξέλιξη που δεν θα άφηναν ανεκμετάλλευτη οι περισσότερες εταιρείες – δανειολήπτες παγκοσμίως, και όπως φάνηκε δεν άφησαν ούτε και οι Έλληνες.

Αγορές: Ρεκόρ 30 ετών στις αποδόσεις για το χαρτοφυλάκιο 60/40

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Eurobank προχώρησε τον Νοέμβριο στην πρώτη έκδοση senior ομολόγου μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,875% (έναντι αρχικού 6,25%). Μάλιστα, η κάλυψη ξεπέρασε τις 3 φορές, αποτυπώνοντας το κυνήγι των αποδόσεων από τους επενδυτές.

Το ίδιο παράθυρο εκμεταλλεύτηκε και η Πειραιώς, η οποία προχώρησε στην έκδοση του νέου senior preferred ομολόγου, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,875% και χαμηλότερα από το αρχικό επιτόκιο που είχε τεθεί στο 7,125%.

«Σηκώθηκαν» 250 δισ. από τις αγορές σε έναν μήνα

Όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές, ο Νοέμβριος ήταν μήνας μεγάλων εκδόσεων τίτλων σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως, καθώς δεν ήταν λίγες οι εταιρείες που έσπευσαν να επωφεληθούν από την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το LSEG, οι εταιρικοί δανειολήπτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εξέδωσαν ομόλογα επενδυτικής ποιότητας, αλλά και junk, αξίας 246 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον Νοέμβριο — 57% περισσότερα από το σύνολο του Οκτωβρίου και 16 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από τον μέσο όρο για τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

Την «βιασύνη» των εταιριών επισήμανε και η Morgan Stanley, η οποία υπενθύμισε ότι τέτοια δραστηριότητα ιστορικά δεν παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες τους έτους, ειδικά πέριξ της αμερικανικής γιορτής των Ευχαριστιών. Η επιτάχυνση των εκδόσεων ακολουθεί μια ταχεία μετατόπιση του επενδυτικού κλίματος τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες οι αγορές έχουν αρχίσει να τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Μόλις τον Οκτώβριο, οι φόβοι για «υψηλότερα για περισσότερο» επιτόκια είχαν ωθήσει πολλές εταιρείες να σταματήσουν τα σχέδια δανεισμού. “Υπάρχει σίγουρα ένα κύμα προσφοράς που προσπαθεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους”, σχολίασε στους Financial Times η Maureen O’Connor, της Wells Fargo. «Όλα τα πράγματα που είναι πιο δύσκολα σε ένα πιο ασταθές περιβάλλον αγοράς βρίσκουν μια ευπρόσδεκτη υποδοχή», πρόσθεσε. «Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ από εκεί που ήμασταν τον Οκτώβριο που βλέπουμε πολλές εταιρείες να εκμεταλλεύονται αυτό το παράθυρο ευκαιριών στην αγορά».

Τα ομόλογα των ΗΠΑ κατέγραψαν την καλύτερη μηνιαία επίδοσή τους εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τον Νοέμβριο, καθώς οι χαμηλότερες από τις προβλέψεις αναφορές για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια από την άνοιξη του 2024. Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές, μειώθηκαν απότομα και μεταφράστηκαν σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για εταιρείες σε όλο το φάσμα των πιστώσεων.

Η μέση απόδοση των εκδοτών αμερικανικών ομολόγων υψηλής ποιότητας ανέρχεται πλέον στο 5,52%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της BofA. Οι αποδόσεις των junk ομολόγων, εν τω μεταξύ, είναι τώρα λιγότερο από 8,4%, επίσης το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο.

«Μοιάζει με μια αγορά που βρίσκεται σε εγρήγορση για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ακόμη και στο τέλος τους έτους. Αυτό είναι ένα από τα πιο θετικά σκηνικά της χρονιάς», δήλωσε ο Mark Lynagh, της BNP Paribas. “Για τις εταιρείες είναι μια εξαιρετική στιγμή να δανειστούν. Οι αποδόσεις μειώθηκαν, το ασφάλιστρο επί των ομολόγων που πληρώνουν οι εταιρικοί δανειολήπτες για την έκδοση χρέους μειώθηκε επίσης γρήγορα και η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο έχει αυξηθεί.

 Ο μέχρι τώρα απολογισμός του 2023

Το 2023 είναι ένα έτος πάντως που η αβεβαιότητα ήταν στα ύψη. Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία τη συντήρησαν, με τους δανειολήπτες να καλούνται να κινηθούν γρήγορα. Γι’ αυτό και μέχρι στιγμής, οι συνολικοί όγκοι για το τέταρτο τρίμηνο δεν αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότεροι από τον μέσο όρο λόγω των αδύναμων εκδόσεων του Οκτωβρίου. Ωστόσο, η μείωση του κόστους του χρέους σημαίνει ότι «ορισμένοι εκδότες παίρνουν μια συνειδητή απόφαση να προλάβουν τους στόχους το επόμενο έτος», δήλωσε ο Hodgson της Morgan Stanley.

Άλλωστε, πολλές εταιρείες έχουν μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Οι αμερικανικές εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας, για παράδειγμα, έχουν ομόλογα ύψους 1,26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν τα επόμενα πέντε χρόνια, αυξημένα κατά 12% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s. Οι λήξεις εκδοτών με αξιολόγηση junk κατά την ίδια περίοδο ανέρχονται σε 1,87 τρισ. δολάρια σε ομόλογα και δάνεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές