Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες για το κλασικό χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων, καθώς και οι δύο αγορές σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις τους εδώ και χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Global Research που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ένα τυπικό χαρτοφυλάκιο 60/40 – δηλαδή ένα που κατέχει 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα- είχε αποδόσεις της τάξης του 9,6% τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο από τον Δεκέμβριο του 1991, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, ανέφερε χαρακτηριστικά η BofA.

Χαρτοφυλάκιο 60/40: Νέα διαμάχη επενδυτών για τη δημοφιλή επενδυτική στρατηγική

Ανησυχία

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης, προειδοποίησαν ότι «τα pull backs ακολουθούν τους μήνες των τεράτων» υπενθυμίζοντας ότι ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο έχασε 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 1992.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI για όλες τις χώρες σημείωσε άνοδο 9% τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τον Νοέμβριο του 2020.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 52 μονάδες βάσης για το σύνολο του μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη από το 2011. Η απόδοση ενός ομολόγου κινείται αντίστροφα προς την τιμή του.

Την εβδομάδα έως την Τετάρτη, οι επενδυτές διοχέτευσαν 75,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, ανέφερε επίσης η έκθεση, και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης είδαν τη μεγαλύτερη εισροή τεσσάρων εβδομάδων από τον Ιούνιο του 2020.

Ο εφιάλτης του 2022

To 2022 το ευρέως ακολουθούμενο χαρτοφυλάκιο 60/40 αμφισβητήθηκε έντονα. Η Bank of America Global Research είχε αναφέρει τότε ότι τα κλασσικό αυτό χαρτοφυλάκιο κατέγραψε το περασμένο έτους τις χειρότερες αποδόσεις των τελευταίων 100 ετών, σημειώνοντας ότι οι αγορές ομολόγων συνεχίζουν να έχουν τεράστιες εκροές.

«Το 2022 (είναι) μια απλή ιστορία «πληθωριστικού σοκ» που προκαλεί «σοκ στα επιτόκια» που με τη σειρά του απειλεί «σοκ ύφεσης» και «πιστωτικό γεγονός. Το πληθωριστικό σοκ δεν έχει τελειώσει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ηBofA».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης