Η αναπτυξιακή δυναμική θα εξασθενήσει και οι αγορές, ειδικά στην Ευρώπη θα βιώσουν ένα δύσκολο εξάμηνο. Αυτό είναι η βασική εκτίμηση της Bank of America για το περιμένει τον κόσμο το πρώτο 2024, θεωρώντας ότι τους πρώτους έξι μήνες ο αντίκτυπος της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης θα υλοποιηθεί πλήρως.

Στο outlook του 2024 των ευρωπαϊκών αγορών, η Bank of America βλέπει να επανέρχεται η… βαρύτητα στην οικονομία και τις αγορές. Η φετινή απροσδόκητη μακροοικονομική ανθεκτικότητα, κυρίως λόγω των ΗΠΑ, οφειλόταν, κατά την άποψή της, σε μια οπισθοδρόμηση από την αποδυνάμωση του πιστωτικού κύκλου που αντισταθμίστηκε από την αύξηση της δημοσιονομικής ώθησης και την υποστήριξη από εταιρείες που είχαν περιορίσει τις εκκρεμείς παραγγελίες τους στην εποχή της πανδημίας.

Ελληνικά ομόλογα: Γιατί η ΒοfΑ συστήνει long στα 5έτη

Αλλά πλέον όλα θα αποδυναμωθούν μέχρι τα μέσα του 2024, καθώς: (α) γίνεται αισθητή η πλήρης επίδραση της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης στον πιστωτικό κύκλο, (β) η δημοσιονομική ώθηση των ΗΠΑ επιβραδύνεται και (γ) η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας από τη ρευστοποίηση των εκκρεμών παραγγελιών εξασθενεί. Παρόλα αυτά, το 2024 δεν θα είναι καθόλα δύσκολο, με την BofA να αναμένει ότι αυτής της ανατροπής της παγκόσμιας δυναμικής ανάπτυξης θα ακολουθήσει η ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.

Η Bank of America πάντως ήταν επιφυλακτική (σε ανάλυση της 20ης Νοεμβρίου 2023) και με την οικονομία της Ελλάδας, για την οποία βλέπει ανάπτυξη μόλις 1% το 2024, έναντι πολύ κάτω από το μέσο όρο του 2% που αναμένουν οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, σε ξεχωριστή της ανάλυση για τις επενδυτικές θέσεις, είχε συστήσει long στα 5ετή ελληνικά ομόλογα, έναντι των πορτογαλικών.

Δύσκολοι μήνες για τις ευρωπαϊκές αγορές

Η BofA εκτιμά περίπου 15% πτωτική τάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές μέχρι τα μέσα του έτους, καθώς η υποαπόδοση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα οδηγήσει σε αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου των μετοχών του Stoxx 600 μέχρι τα μέσα του έτους. Η εικόνα θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τη μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αποτιμούν την αδύναμη ανάπτυξη και τον εξασθενημένο πληθωρισμό.

Αναμένει επίσης σημαντική αποδυνάμωση στον κύκλο κερδών, με προβλεπόμενη καθοδική τάση για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) του Stoxx 600 άνω του 15% μέχρι το τέλος του έτους, ως απόρροια στην άμβλυνση της μακροοικονομικής δυναμικής.

Συνολικά, αυτές οι προβλέψεις υποδηλώνουν πτώση 15% για τον Stoxx 600 στις 390 μονάδες μέχρι τα μέσα του έτους και ανάκαμψη στις 420 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής και η συνεχιζόμενη μείωση των πραγματικών επιτοκίων θα οδηγήσουν σε re-rating.

Οι κίνδυνοι

Οι μεγαλύτεροι ανοδικοί κίνδυνοι σε σχέση με το πτωτικό βασικό σενάριο είναι η ισχυρότερη μακροοικονομική δυναμική ως απάντηση σε μια νωρίτερα από την αναμενόμενη χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών (μείωση των επιτοκίων), μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα υπολειπόμενων παραγγελιών ή/και μεγάλης κλίμακας δημοσιονομική στήριξη της Κίνας.

Ο μεγαλύτερος αρνητικός κίνδυνος είναι μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδος των ασφαλίστρων κινδύνου λόγω της αύξησης των ποσοστών αθέτησης πληρωμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής