Ευτυχισμένοι υπουργοί!

Δεν γνωρίζω αν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος – του έχουν πέσει και πολλά στο κεφάλι του στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Όμως οφείλω να σας αποκαλύψω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ευτυχισμένους υπουργούς. Ναι έτσι ακριβώς είναι! Που θα περάσουν και χαρούμενα Χριστούγεννα….

Ο κ. Κ. Σκρέκας

Ξέρω φωτογράφισα – την αδυναμία μου! – τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα. Δεν έχει καμία σημασία ότι είναι ο μόνος υπουργός χωρίς αρμοδιότητες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία! Σας επισημαίνω τις δύο τελευταίες.

«Αγριάδες»

Πρώτον, κατόρθωσε να διώξει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον κ. Ιωάννη Λιανό – να διώξει, μια κουβέντα είναι, του «σφύριξαν» από ψηλά ότι είναι εκτός κλίματος και βρίσκεται εκποδών και έκανε κι αυτός τις «αγριάδες» του, δεν είναι και λίγο!

Το χοιρινό κρέας

Δεύτερον, πέτυχε, μετά από σκληρό αγώνα – να τα λέμε αυτά! – να εντάξει το … χοιρινό κρέας στο χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού». Αν μάλιστα ο πρωθυπουργός τις εντάξει και στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση – ανάρτηση στην ιστοσελίδα του στο fb – θα κεράσει … μελομακάρονα όλο το υπουργείο! Ζάχαρο θα πάθουν οι υπάλληλοι….

Πέφτει!

Και να ήταν μόνο αυτά! Η πρωτοβουλία για μόνιμη μείωση τιμών 5% έχει «συγκεντρώσει» πλέον περί τους 1.200 κωδικούς προϊόντων και οι συμμετέχουσες εταιρείες έφτασαν τις 100. Κι ο «πληθωρισμός των τροφίμων» έχει αρχίσει να μειώνεται – όχι οι τιμές, να εξηγούμαστε, ο πληθωρισμός!

Με τρυφερότητα;

Κυκλοφορούν φήμες – δεν ξέρω αν αληθεύουν – ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την φωτογραφία του υπουργού του στο γραφείο και την κοιτάει με …τρυφερότητα! Γι΄ αυτό σας λέω ο κ. Σκρέκας θα γιορτάσει τα πιο χαρούμενα Χριστούγεννα της – πολιτικής – ζωής του….

Οι «πράσινοι» γρίφοι των ΑΠΕ

H Eλλάδα δίνει… γκάζια για να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη, στον οποίο θα κουνήσει μαντίλι μέχρι το 2028, και να «πιάσει» τους «πράσινους» στόχους της ΕΕ με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί να μην είναι αμελητέα αν και υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις, ειδικά στις διασυνδέσεις δικτύων.

Η στροφή σε υποδομές αποθήκευσης για να μην πάει χαμένη η ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ, το «χτίσιμο» νέων δικτύων για να δημιουργηθεί πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος και ο μεγαλεπήβολος στόχος να καταστεί η Ελλάδα εξαγωγέας ενέργειας αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις για το ενεργειακό αύριο της χώρας.

Ο κ. Ν. Τσάφος

«Το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Αυτό είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση του πως θα πάμε στο 80%. Και σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση, διότι δεν το έχει κάνει κανείς στον κόσμο», ανέφερε, στο πλαίσιο συνεδρίου του Υπερταμείου, ο Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Ενέργειας.

Η επιτυχία

Ο ίδιος ο κ. Τσάφος έθεσε κι ένα υπαρξιακό… ζήτημα που έχει να κάνει με τη διαχείριση αυτής της επιτυχίας: «Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την επιτυχία. Όσο περισσότερες ΑΠΕ έχουμε, τόσο δυσκολότερο είναι να προσθέσουμε. Το βασικό ερώτημα είναι το πως θα θωρακιστεί ένα ηλεκτρικό σύστημα με πολλές ΑΠΕ. Μια πρώτη απάντηση είναι μπαταρίες, αντλησιοταμίευση που είναι μια μπαταρία με νερό, τα υδροηλεκτρικά, το φυσικό αέριο που θα είναι μέρος τους μείγματος, οι διεθνείς διασυνδέσεις και ένα πιο έξυπνο σύστημα που θα μπορεί ο καταναλωτής να μετατοπίσει την κατανάλωση από τις στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια σε στιγμές που υπάρχει», επεσήμανε.

Ο κ. Κ. Μαύρος

«Η ενεργειακή αυτονομία είναι αυτό που πρέπει να στοχεύσουμε», υποστήριξε ε ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός είπε τονίζοντας στη συνέχεια πως η «Ελλάδα έχει μια μοναδική γεωγραφική θέση που δημιουργεί μια επίσης μοναδική ευκαιρία. Να γίνει μια “υπερδύναμη” στην εξαγωγή ΑΠΕ»

«Η Ελλάδα θα γίνει σύντομα εξαγωγική χώρα» εκτίμησε, τονίζοντας βέβαια πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν οι διασυνδέσεις.

Η πράσινη μετάβαση συνεπώς μόνο εύκολο εγχείρημα δε θα είναι…

Παραμονές Πρωτοχρονιάς

Νέα σελίδα, λοιπόν, άνοιξε για την HELLENiQ ENERGY με την επιτυχημένη έκβαση του placement για το 11% των μετοχών της εισηγμένης.

Πλέον, το ποσοστό διασποράς των μετοχών ανέβηκε στο 20% και το εγχείρημα που έτρεξε ο ίδιος ο CEO του ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης πήγε καλά.

Όμως η εξέλιξη αυτή φέρνει και διοικητικές αλλαγές. Και αυτές αναμένεται να δρομολογηθούν στις παραμονές της Πρωτοχρονιάς.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων

Για τις 28 Δεκεμβρίου, λοιπόν, έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Και το μοναδικό θέμα είναι η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας ως προς την εκπροσώπηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου από το ελληνικό δημόσιο, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης εφόσον οι μετοχές που κατέχει το δημόσιο είναι κάτω από το 35% αλλά πάνω από το 25% τότε τα διοριζόμενα μέλη του Δ.Σ. μειώνονται σε τρία από τέσσερα.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) πέφτει στο 31,2% κι εφόσον οι μέτοχοι στις 28 του μηνός εγκρίνουν την πρόταση, τότε την Πρωτοχρονιά κάποιος θα λείψει από το Δ.Σ. που εκπροσωπούσε το δημόσιο…

Ποδαρικό… λοιπόν με αλλαγές για την HELLENiQ ENERGY

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories