Τι συμβαίνει;

Μία αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη στο πρόσφατο συνέδριο του Υπερταμείου σχετικά με την εξέλιξη του θέματος που αφορά στην τύχη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και την εμφάνιση από το πουθενά ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων ήταν αρκετή για να προκαλέσει μείζονες αντιδράσεις. Το έψαξα το θέμα για να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει. Και η πηγή μου εξαιρετικά ενημερωμένη – για να μην πω ότι την αφορά κιόλας – μου τα είπε όλα «χαρτί και καλαμάρι»!

Κουρνιαχτός

Θα θυμάστε ότι πριν από τις εκλογές του Μαΐου που κάτι περίεργες αναφορές σχετικά με την τύχη των δύο εταιρειών διαχείρισης του νερού προκάλεσαν μεγάλο κουρνιαχτό. Σε σημείο μάλιστα που πρόσκαιρα δημιουργήθηκε μπορεί να πει κανείς και – μονοθεματικό – κίνημα. Με συγκεντρώσεις ογκώδεις, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Κοτσαμπάμπα!

Δεν γνωρίζω τι υπήρχε στο μυαλό διαφόρων τω καιρώ εκείνω, αλλά ότι κι αν υπήρχε το έκαναν delete, από τον φόβο των πολιτικών συνεπειών. Μη γίνει και η Θεσσαλονίκη … Κοτσαμπάμπα! Δεν πρόκειται για άγνωστη λέξη, είναι πόλη της Βολιβίας, όπου ιδιωτικοποιήθηκε το δίκτυο ύδρευσης και αυξήθηκαν τα τέλη, δημιουργήθηκε μεγάλο κίνημα, που εν τέλει «τοποθέτησε» τον Εβο Μοράλες στο προεδρικό μέγαρο της Λα Παζ. Εν πάση ας γυρίσουμε στα δικά μας, αν και την ιστορία είναι καλό να την γνωρίζουμε.

Στο Δημόσιο

Τότε λοιπόν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως όχι μόνο δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ύδρευση, αλλά θα επιστρέψει από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Ηταν προεκλογική δέσμευση την οποία την επανέλαβε και με το ξεκίνημα της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας!

Να θυμίσω δε, ότι στο Υπερταμείο ανήκε το 50% της ΕΥΔΑΠ και το 50% της ΕΥΑΘ.

Κι οι θεσμοί;

Όμως μια κουβέντα είναι αυτή. Διότι τα ασημικά του ελληνικού δημοσίου πέρασαν στο Υπερταμείο, με την συμφωνία των θεσμών (τρόικα την λέγαμε κάποτε) έναντι του ελληνικού χρέους. Και το 50% θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους και το άλλο 50% για επενδύσεις.

Προηγούμενο…

Κι είναι αλήθεια ότι οι θεσμοί με άκουσμα της επανάκτησης από το Δημόσιο των δύο εταιρειών ύδρευσης «στραβομουτσούνιασαν». Πέραν του γεγονότος ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί και προηγούμενο. Ετσι μετά από συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τους θεσμούς βρέθηκε η εξής φόρμουλα:

Η φόρμουλα

Πρώτον, οι δύο εταιρείες θα αποτιμηθούν από εταιρεία που θα επιλέξουν από κοινού. Δεύτερον, η υποχρέωση του 25% της συνολικής αποτίμησης να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους, θα την αναλάβει ο ΟΔΗΧ – αυτός και θα πληρώσει τους δανειστές έναντι του χρέους. Τρίτον, άλλο 25% της συνολικής αποτίμησης – που πρέπει να επενδυθεί – θα περάσει σε ένα Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί. Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου.  Και αυτό το 25% θα είναι και η μοναδική προίκα αυτού του Ταμείου. Μέχρι νεοτέρας…

Ενσταντανέ

Όπως μου εξήγησε η πηγή μου αυτή κρίθηκε ως η ιδανική φόρμουλα και ως ο μόνος τρόπος για να επανακτήσει το Δημόσιο το ποσοστό των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που ανήκουν στο Υπερταμείο. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς φιλολογικά ενσταντανέ….

—-

Η HELLENiQ ENERGY

Άλλον έναν στόχο ορόσημο επιδιώκουν να πιάσουν… οι μέτοχοι και η διοίκηση του ενεργειακού ομίλου HELLENiQ ENERGY.

Όπως έγραψε ο ΟΤ σήμερα εκτός απροόπτου το απόγευμα ανοίγει το βιβλίο δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση επιπλέον πακέτου μετοχών της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αντιστοιχεί στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο το μερίδιο αυτό να ανέλθει στο 12%.

Όλα έτοιμα

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι όλα είναι έτοιμα και οι σύμβουλοι των δύο μετόχων η JP Morgan για λογαριασμό της πλευράς Λάτση και η Goldman Sachs για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ολοκληρώσει τις διερευνητικές συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές.

Το βιβλίο είναι πολύ πιθανό να κλείσει σήμερα λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο.

Και πλέον το στοίχημα είναι η διάθεση του 10% των μετοχών και το discount να κινηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.

Το free float

Αν όλα πάνε καλά πλέον το ποσοστό των μετοχών που θα είναι στην ελεύθερη διασπορά θα κινηθεί στο 18 με 20%.

Και βέβαια, δεν αποκλείεται από το νέο έτος να διατεθεί κι άλλο πακέτο μετοχών στο ΧΑ.

Μαθαίνω επίσης πως και οι δύο μέτοχοι έκριναν κατάλληλο το timing για το placement και ιδίως ως προς την τρέχουσα συγκυρία επέμεινε πολύ η πλευρά Λάτση…

Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν προσώρας πως οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα κινούνται πτωτικά για τους πρώτους μήνες του νέου έτους και οι καταναλωτές αναμένεται να πάρουν μία βαθιά ανάσα.

Κι αν ο χειμώνας συνεχίσει να είναι ήπιος και δεν αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τότε τα πράγματα θα βαίνουν καλώς για τις τσέπες των καταναλωτών.

Κάποιος όμως είχε μία διαφορετική άποψη…

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θεωρεί ότι διάφορες χρεώσεις καθώς και τέλη που επιβάλλει σε όσους συναλλάσσονται θα πρέπει να αυξηθούν.

Επιβάρυνση

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αποφάσισε λοιπόν να εγκρίνει τα αιτήματα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Βέβαια, αυτές οι αυξήσεις που θα σας αναφέρω πιο κάτω μην περιμένετε ότι θα τις απορροφήσουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Θα περάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος. Για να είμαι βέβαια και δίκαιος δεν αναμένεται τίποτα φοβερό και τρομερό αλλά όσο να ναι μία επιβάρυνση θα τη νιώσουμε.

Αυξήσεις

Για παράδειγμα οι ετήσιες συνδρομές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αυξάνονται για τη μία κατηγορία κατά 150% και 20%, αντίστοιχα. Για την κατηγορία Α από τα 1.000 ευρώ πάει στα 2.500 ευρώ και για την κατηγορία Β η αύξηση είναι από τα 10.000 στα 12.000 ευρώ.

Αυξήσεις όμως πέρασαν και στα τέλη συναλλαγών της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς. Στην πρώτη περίπτωση η αύξηση είναι της τάξης του 22% και συγκεκριμένα από τα 0,046 στα 0,056 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στη δεύτερη περίπτωση η αύξηση είναι 14% από τα 0,081 στα 0,092 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι νέες χρεώσεις θα ισχύσουν για την περίοδο 2024 -2026…

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ζήτησε τις αυξήσεις επειδή οι χρεώσεις του συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας είναι χαμηλότερα, ενώ η κερδοφορία του την περίοδο 2024 – 2026 θα ανέλθει στο 25% από 19%, σήμερα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories