Μάχη χαρακωμάτων

Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία κατέληξε με κερδισμένους και χαμένους. Το θέμα είναι ότι κατάφεραν κάποιες επαγγελματικές ομάδες να πείσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν εν μέρει πίσω στο μέτρο της επιβολής ελάχιστου τεκμαρτού ετήσιου εισοδήματος και τι έγινε με άλλους που δεν μπόρεσαν να «επιβληθούν».

Τυχεροί

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να ξεκαθαρίσει και το τοπίο. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι έβαλαν πολύ νερό στο κρασί τους στις διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα λένε ότι ήταν το «μάζεμα» της προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος λόγω τζίρου. Αρχικά έφθανε μέχρι και το 100% και τώρα κλείδωσε στο 5%. Αυτό το ήθελαν πάρα πολύ όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι με βασικότερο τους δικηγόρους.

Οι άλλες εξαιρέσεις

Λίγο πριν από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης αποδέχθηκε όμως κι άλλες τέσσερις εξαιρέσεις από τον «κεφαλικό φόρο». Ποιοι είναι οι υπόλοιποι τυχεροί, πλην των δικηγόρων;

Καφενεία

Κατ΄ αρχήν είναι τα καφενεία σε χωριά μέχρι 500 κατοίκων. Μου λένε ότι στην προκειμένη περίπτωση πρώτον, υπήρξε διακομματική παρέμβαση των βουλευτών προς τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος μεγαθύμως συναίνεσε! Μάλιστα από την έρευνα του στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσε ότι πρόκειται για 1.800 καφενεία. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι ισάριθμα και τα χωριά μέχρι 500 κατοίκων – γιατί λίγο δύσκολο μου φαίνεται σε τέτοιο πληθυσμό να υπάρχει και δεύτερο καφενείο. Εκτός κι ξέμεινε από την εποχή που τα καφενεία ήταν «γαλάζια» και «πράσινα»! Το προηγούμενο αιώνα….

Περιπτεράδες

Τυχεροί όμως είναι και οι περιπτεράδες. Από τον τζίρο των οποίων αφαιρούνται τα καπνικά προϊόντα, που έχουν υψηλή και ασήμαντη κερδοφορία – αν μάλιστα πληρωθούν και με κάρτα, η προμήθεια τους «έφαγε» και το κέρδος. Γι΄ αυτό να πληρώνετε με μετρητά αυτά τα προϊόντα, τουλάχιστον στα μικρά περίπτερα….

Ταξιτζήδες

Επίσης «λαχείο» κέρδισαν και όσοι εκ των ταξιτζήδων ελέγχουν ποσοστό μέχρι 25% στο ταξί. Σ΄’ αυτή την περίπτωση το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%. Και θα υπάρξει και ειδική εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με – έως και – 2 εταιρείες.

Κι οι άτυχοι

Εκεί που δεν έκανε πίσω το υπουργείο Οικονομικών είναι στις λαϊκές. Η «στήλη» είναι σε θέσει να γνωρίζει ότι μπορεί με ερμηνευτική εγκύκλιο να τους εντάξει στην εποχικότητα και όσοι για παράδειγμα στήνουν πάγκους 5 φορές το μήνα αναλογικά να μειωθεί το ελάχιστο εισόδημα τους. Μένει να φανεί τελικά τι θα συμβεί όταν ξεκινήσουν να εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι.

Το ταμείο…

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις τελείωσαν και οι κατηγορίες των τυχερών. Οι άτυχοι να περάσουν από το … ταμείο διά τα περαιτέρω! Αφού έτσι κι αλλιώς και η κυβέρνηση ή μάλλον η Νέα Δημοκρατία πρόκειται μετά από 6 μήνες να περάσει από το «ταμείο» των ευρωεκλογών….

————-

Ο κ. Ιωάννης Λιανός

Μας τελείωσε … «στο φτερό» και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός. Το «μοιραίο» ήταν προδιαγεγραμμένο! Ακόμη από την εποχή του κ. Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η πρώτη σύγκρουση ήταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και μετά ακολούθησαν αρκετά. Από του «καλάθι του νοικοκυριού» και πάει λέγοντας….

Κόντρα

Προσφάτως μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας τους έστειλε το μήνυμα από τηλεοράσεως. Όταν για την ακρίβεια απέδωσε ευθύνες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κι απάντησε ο κ. Λιανός στο Χ (πρώην twitter) πως η Επιτροπή δεν είναι αγορανομία! Το μήνυμα εστάλη και είχε ληφθεί.

Το «ταξίδι»

Μάλιστα επρόκειτο να τον επισκεφτεί ο πρόεδρος του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης και την ανέβαλε τη συνάντηση, με το περιβάλλον του να υποστηρίζει ότι το έκανε για μην το φέρει σε δύσκολη θέση.

Αντιθέτως όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης στην «περατζάδα» που έκανε στις ανεξάρτητες αρχές, πέρασε κι από το γραφείο του κ. Λιανού. Κι έκανε και δηλώσεις στήριξης. Οι οποίες όμως – όπως ήταν φυσικό – ουδέν απέδωσαν…. Κι ο κ. Λιανός επιστρέφει – μάλλον – στο Λονδίνο και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Πιθανόν πιο σοφός! Το «ταξίδι» είχε σημασία – η Ιθάκη μάλλον είναι φτωχή….

——-

Η αποχώρηση της Aegean

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας εξετάζει την εξαγορά της Anima Wings Aviation S.A., θυγατρικής της Aegean, από την Christian Tour Holding S.A. στην οποία ανήκει ήδη το 49%.

Στην ανακοίνωση της η Ρουμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνει ότι ο όμιλος Christian Tour, γνωστός στην αγορά και ως Memento Group, δραστηριοποιείται στους τομείς κυρίως στην αγορά παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Η Anima Wings ειδικεύεται σε πτήσεις τσάρτερ για τουριστικούς πράκτορες στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ρουμανικού νόμου περί ανταγωνισμού (αριθ. 21/1996), η εν λόγω δραστηριότητα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα την αξιολογήσει προκειμένου να διαπιστώσει τη συμβατότητά της με ένα κανονικό ανταγωνιστικό περιβάλλον και θα εκδώσει απόφαση εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος.

Δύο χρόνια πριν

Επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Aegean είχε ανακοινώσει «την αύξηση της συμμετοχής της στην αεροπορική εταιρεία, Animawings, μέλος του Ταξιδιωτικού Ομίλου Memento (Cristian Tour) στην Ρουμανία, από 25% σε 51% και αναλαμβάνει σταδιακά την υποστήριξη και συν διοίκηση της εταιρείας, συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία που διαθέτει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής της λειτουργίας. Ήταν το δεύτερο βήμα της συμμέτοχης της Aegean στην Animawings, που ξεκίνησε στις αρχές του 2020, όταν απέκτησε αρχικά μειοψηφική συμμετοχή 25% στην αεροπορική εταιρεία που ίδρυσε ο Όμιλος Memento (Christian Tour)».

Η συνολική επένδυση της Aegean για την απόκτηση του 51% της Animawings ανερχόταν σε 1,3 εκ ευρώ σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories