Δύο καταλύτες θα δώσουν το στίγμα της πορείας της Wall Street την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο. Η τελευταία για το 2023  συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και θα δοκιμάσουν τις αντοχές της αγοράς να συνεχίσει την ανοδική της πορεία μετά από έξι συνεχόμενες εβδομάδες κερδών.

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά περίπου 20% από την αρχή του έτους. Οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει νωρίτερα τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αποτυπώθηκαν στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και στο ράλι των μετοχών.

Αναδυόμενες αγορές: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα εγχώρια ομόλογα

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι αμερικανικοί δείκτες  έκλεισαν με θετικό πρόσημο καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά  0,1% και ο S&P 500 κατά 0,2%, συνεχίζοντας ένα σερί έξι ανοδικών εβδομάδων, ενώ βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. Ο Nasdaq έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 0,7.

«Υπάρχει αισιοδοξία που έχει τιμολογηθεί για τα κέρδη, την οικονομία και τη Fed, οπότε αυτό μας έχει οδηγήσει σε αυτό το επίπεδο» εξηγεί στο Reuters ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute, Σκοτ Ρεν. Με τον S&P 500 να βρίσκεται κοντά στην κορυφή του εύρους συναλλαγών του, «πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για πτώση παρά για άνοδο» προσθέτει.

Τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την αγορά εργασίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων, ενίσχυσε την φωνή όλων όσοι αναμένουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να έχει πιο γερακίσιο τόνο την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει ο επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, Κουίνσι Κρόσμπι.

Η προθεσμιακή αγορά ομοσπονδιακών κεφαλαίων τιμολογεί πιθανότητα 46%  να ξεκινήσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια στην συενδρίαση του Μαρτίου έναντι 80%  για μείωση τον Μάιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Tα ιστορικά στοιχεία του κύκλου της νομισματικής πολιτικής

Οι προηγούμενοι κύκλοι της νομισματικής πολιτικής  έχουν δείξει ότι οι μετοχές τείνουν να ανεβαίνουν κατά την περίοδο που η νομισματική πολιτική είναι «σε αναμονή». Ο S&P 500 έχει κερδίσει κατά μέσο όρο 5,1% σε περιόδους που η Fed έχει διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της και πριν από την πρώτη μείωση της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με ανάλυση εννέα τέτοιων περιόδων από την ClearBridge Investments.

Το ράλι του S&P 500 τον έφερε πίσω περίπου στο σημείο που βρισκόταν όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο, «υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει άνοδος» από τα τρέχοντα επίπεδα, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της ClearBridge.

Ταυτόχρονα, μια περίοδος ισχυρών κερδών συχνά ακολουθεί η ανοδική πορεία των μετοχών για μήνες, εξηγεί ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην The Carson Group, Ράιαν Ντέτρικ.  Η άνοδος του S&P 500 κατά 8,9% τον Νοέμβριο τον έβαλε στους 20 μήνες με τις καλύτερες επιδόσεις από το 1950, πρόσθεσε.

Ωστόσο υπάρχουν και οι φωνές προειδοποιούν για τα πρόσφατα κέρδη και τη βιωσιμότητά τους.

Αν τα στοιχεία για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κινηθούν πάνω από τις προβλέψεις αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των μετοχών βραχυπρόθεσμα, σημειώνει ο  Άγγελος Κουρκάφας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Edward Jones.

Τον Νοέμβριο οι μετοχές σημείωσαν άλμα όταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου έδειξαν ότι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο παράμεινε αμετάβλητος ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει το κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street