Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων Global Economic Model – Oxford Economics, με βάση εκτιμήσεις από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημείωση: Τα ιστορικά στοιχεία του πίνακα ενδέχεται να διαφέρουν (ελαφρά) από ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για διάφορους λόγους. Το χρησιμοποιούμενο μοντέλο απαιτεί κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί.

Oxford Economics

Όπως σημειώνει η Oxford Economics, στη νέα της έκθεση για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Greece: No growth in GDP during the third quarter» (12/12/23), η συνολική βαθμολογία του οικονομικού κινδύνου της Ελλάδας με βαθμολογία 4,8 παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με έξι μήνες πριν. Αυτό σημαίνει ότι είναι μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με όλες τις προηγμένες οικονομίες, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην 63η θέση μεταξύ 164 χωρών στην έρευνα της Oxford Economics, και πάνω από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών που κινείται στο 3.

Επιπλέον, η βαθμολογία κινδύνου ζήτησης στην οικονομία (market demand risk) παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με έξι μήνες πριν στο 5, πολύ πάνω από το μέσο όρο του 3,3 που ισχύει για τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτό αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, αλλά και τη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ήταν αποτέλεσμα των τριών διαδοχικών προγραμμάτων προσαρμογής της οικονομίας.

Όπως σημειώνει η Oxford Economics, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Διάφοροι παράγοντες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία: (α) Το μεγάλο παραγωγικό κενό αναμένεται να κλείσει αργά κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. (β) Η αύξηση της παραγωγικότητας θα βελτιωθεί πιθανότατα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ιδίως εάν σημειωθεί πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενθάρρυνση της καινοτομίας. (γ) Οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις αναμένεται να μειώσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με τη μαζική ανεργία να επιδεινώνει τις επιπτώσεις, καθώς οι περιορισμένες προοπτικές απασχόλησης είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας μετανάστευση, ιδίως μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Η σταθερή βαθμολογία οικονομικού κινδύνου της χώρας, δείχνει μια οικονομία που παραμένει σταθερή σε σχέση με το παρελθόν, αλλά με σημαντικές προκλήσεις στον ορίζοντα. Με την εφαρμογή στρατηγικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της και να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

*Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα

O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974