Ο αριθμός των ξένων τουριστών που έφθασαν στην Toυρκία χτύπησε ρεκόρ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 10,82% σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο στα 46,7 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το προ πανδημίας επίπεδο των 42,9 εκατομμυρίων, ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σύμφωνα με την DailySabah.

Σε συνδυασμό με πάνω από 6 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε σε 52,74 εκατομμύρια τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους.

Τουρκία: Άνοιξε και πάλι το μέτωπο με Ιράκ και Συρία

Μόνο τον Νοέμβριο, η Tουρκία προσέλκυσε 2,5 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, σημειώνοντας πτώση 1% με ετήσιο ρυθμό, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση από την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο αριθμός εξακολουθούσε να υπερβαίνει το προ πανδημίας επίπεδο των 2,2 εκατομμυρίων τον Νοέμβριο του 2019.

Ο τουρισμός είναι μια κρίσιμη πηγή εσόδων για την χώρα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του επικεντρώνονται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για την αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού.

Η πλήρης ανάκαμψη του περασμένου έτους από τις επιπτώσεις της πανδημίας έσπρωξε τον αριθμό των τουριστών κοντά σε ρεκόρ, φέρνοντας υψηλά έσοδα και ωθώντας την κυβέρνηση να είναι πιο γενναιόδωρη στις εκτιμήσεις της. Η κυβέρνηση ανέμενε συνολικά 60 εκατομμύρια αφίξεις φέτος.

Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν πάνω από 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η φετινή δυναμική οφείλεται στην εισροή παραθεριστών από την Ευρώπη, ιδιαίτερα από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τις αφίξεις από τη Ρωσία, κυρίως λόγω των περιορισμών πτήσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ποιοι πάνε Τουρκία

Σχεδόν 6,1 εκατομμύρια Ρώσοι έφθασαν τους πρώτους 11 μήνες στην κορυφή της λίστας μεταξύ των εθνών, από 4,9 εκατομμύρια πέρυσι. Η Γερμανία ακολούθησε με σχεδόν 6 εκατομμύρια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την τρίτη θέση με 3,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Με 245.493, οι Ρώσοι αποτελούσαν το 9,72% όλων των ξένων επισκεπτών τον Νοέμβριο, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς με 244.005, τους Βούλγαρους με 222.884, τους Ιρανούς με 203.618 και τους Γεωργιανούς με 125.236

Η Κωνσταντινούπολη υποδέχθηκε το 34,4% όλων των ξένων επισκεπτών, ή 16 εκατομμύρια τους 11 μήνες. Το φημισμένο θέρετρο της Αττάλειας φιλοξένησε το 31% ή 14,5 εκατομμύρια τουρίστες. Ακολουθεί η Αδριανούπολη με μερίδιο 9,3% ή 4,4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Οι αφίξεις Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ξεπέρασαν αυτές ολόκληρου του 2022, όταν έφτασαν περίπου 44,6 εκατομμύρια τουρίστες, αύξηση 80,3% σε ετήσια βάση και λίγο μακριά από την προηγούμενη κορυφή των 45,1 εκατομμυρίων το 2019.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 53,4% στο υψηλό ρεκόρ των σχεδόν 46,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας υποχώρησαν και οι ρωσικές αφίξεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο τουρισμός συμβάλλει περίπου 10% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Tουρκίας. Επιπλέον, περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα εργάστηκαν σε υπηρεσίες στέγασης και εστίασης το 2022 – περίπου το 5% της συνολικής απασχόλησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή