Tην Φατμά Οζκούλ, καθηγήτρια που διδάσκει crypto και την τεχνολογία, διόρισε στην επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ο πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Οζκούλ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, είναι το νεότερο μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε νωρίς το Σάββατο. Οι κύριοι ερευνητικοί τομείς της καθηγήτριας είναι η λογιστική, η χρηματοοικονομική και η ελεγκτική, ενώ έχει πραγματοποιήσει μαθήματα σε θέματα όπως η τεχνολογία blockchain και τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με το προφίλ της που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Τουρκία: Κατά 500 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

Ο Ερντογάν, όπως αναφέρει το Bloomberg, συγκρότησε μια νέα ομάδα διαχείρισης της οικονομίας μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές του Μαΐου και διόρισε τον Ιούνιο την πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Group Inc. Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν ως διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας. Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια πολιτικής κατά 3.400 μονάδες βάσης στο 42,5%. Η νομισματική σύσφιγξη επιταχύνθηκε μετά την αντικατάσταση τριών μελών της MPC από τον Ερντογάν τον Ιούλιο.

Ο διορισμός της Οζκούλ είναι απίθανο να αλλάξει την πορεία της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής. Το επίκεντρο του πρόσφατου έργου της είναι το blockchain, τα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία και οι επιπτώσεις τους στη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το προφίλ της, δημοσίευσε ένα βιβλίο σχετικά με τη λογιστική των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων το 2022.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εγκαινίασε μια ψηφιακή πλατφόρμα συνεργασίας για την τουρκική λίρα το 2021 και πραγματοποίησε δοκιμές συναλλαγών με ψηφιακές λίρες στα τέλη του 2022. Η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να υποβάλει σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.