Στην 5η θέση παγκοσμίως κατατάσσει την αγορά ακινήτων της Αθήνας η Knight Frank, η οποία εξετάζει 107 μεγαλουπόλεις του πλανήτη, με τις τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα να αυξάνουν κατά 2,4% το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σε ετήσια βάση, η άνοδος στην Αθήνα διαμορφώθηκε στο 12% έναντι 102,7% για την Άγκυρα και 77,6% για την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις. Ωστόσο ο πληθωρισμός στην Τουρκία παραμένει ακόμη στο ζενίθ, ενώ χθες η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 29,7060 ως προς το δολάριο, ύστερα μάλιστα από απώλειες 37% το 2023.

«Πέταξε» στην 3η θέση της παγκόσμιας αγοράς κατοικιών η Ελλάδα [πίνακας]

Το Ντουμπάι βρίσκεται στην 3η θέση, με τις τιμές των κατοικιών να εμφανίζουν ετήσια αύξηση 18%, ενώ ακολουθεί στην 4η θέση λίγο πάνω από την Αθήνα το Ζάγκρεμπ με άνοδο 14%.

Για την Knight Frank, ο ρυθμός ανάκαμψης των ακινήτων θα περιοριστεί το 2024, καθώς παρά τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που αναμένονται μέσα στη χρονιά, το κόστος των στεγαστικών δανείων θα παραμείνει αισθητά υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

Γιατί συνεχίζεται το παγκόσμιο ράλι στις τιμές των κατοικιών

Οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό μέσω υψηλότερων επιτοκίων, επισημαίνεται από τους αναλυτές της Knight Frank.

Η μέση ετήσια αύξηση των τιμών ανέρχεται σε 3,5%, πλησιάζοντας κατά πολύ τον προ της πανδημίας 10ετή μέσο όρο του 3,7%.

Μεταξύ των 56 αγορών που παρακολουθούνται, οι 35 παρουσίασαν ετήσια αύξηση των τιμών, ενώ 21 σημείωσαν μείωση των τιμών.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών έφθασε στο 10,9% το α’ τρίμηνο του 2022, αλλά σημείωσε απότομη επιβράδυνση στο 2,2% το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η άνοδος το τελευταίο τρίμηνο υποδηλώνει ενίσχυση της αύξησης των τιμών σε αρκετές αγορές, όπως η Ιρλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Οι αγορές αυτές έχουν διατηρήσει τις τιμές παρά το υψηλότερο κόστος για τους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν μόνο ελαφρώς στις αρχές του τρέχοντος έτους και έκτοτε συνεχίζουν να αυξάνονται και τώρα βρίσκονται 3,5% πάνω από το ανώτατο επίπεδό τους το 2022.

Ακόμα κι αν προσαρμοστούν με βάση τον πληθωρισμό, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών είναι μόνο 2% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους του 2022, παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Η ανθεκτικότητα των τιμών των κατοικιών μπορεί να αποδοθεί στο περιορισμένο διαθέσιμο απόθεμα, την αυξημένη αποταμίευση των νοικοκυριών και ισχυρή αύξηση των μισθών, επισημαίνεται στην έκθεση της Knight Frank.

Ειδικότερα, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των μισθών ξεπερνά τα ποσοστά πληθωρισμού.
Ωστόσο, η πρωταρχική ανησυχία για τις αγορές που προκύπτει από την ανθεκτικότητα των τιμών των κατοικιών είναι η βραδύτερη ανάκαμψη του όγκου των πωλήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πειραιώς μεταμορφώνεται: Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες
Ακίνητα |

Η Πειραιώς μεταμορφώνεται - Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες

Τα έρημα βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονται σε συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων – Γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατακλύζουν την οδό Πειραιώς

Ακίνητα: Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες – 10 ερωταπαντήσεις
Ακίνητα |

Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος