Μια νέα μυστηριώδης μη κερδοσκοπική ομάδα που υποστηρίζεται από τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων έχει δημιουργήσει μια ταχυδρομική διεύθυνση περίπου 100 μίλια μακριά από την Ουάσιγκτον, DC και γυρίζει προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή της στην πρωτεύουσα της χώρας.

Το Cedar Innovation Foundation, που ιδρύθηκε στο Ντέλαγουερ τον περασμένο Απρίλιο, έχει ξεκινήσει διαφημιστικά σποτ εναντίον τουλάχιστον ενός ισχυρού νομοθέτη που είναι έτοιμος για επανεκλογή και προσέλαβε αθόρυβα μια ομάδα στρατηγικών για να πολεμήσει για λογαριασμό του, σύμφωνα με αρχεία που αποκάλυψε το CNBC.

Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της βιομηχανίας των crypto να επηρεάσει το Κογκρέσο ενόψει των εκλογών του 2024, την ώρα που αρκετά crypto-κεφάλαια έχουν αρχίσουν να εισρέουν στην Ουάσιγκτον.

Το crypto-λόμπι των 22 εκατ. δολ. που κυριαρχεί στη Wall Street

Η αγορά κρυπτονομισμάτων προσπαθεί να ανακάμψει μετά από μια χρονιά γεμάτη σκάνδαλα που περιελάμβανε την καταδίκη για εγκληματική απάτη του ιδρυτή της FTX και πολιτικού χρηματοδότη Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ τον Νοέμβριο, ακολουθούμενη από μια συμφωνία παραίτησης για τον ιδρυτή της Binance, Τσανπένγκ Ζάο.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι κρυπτογραφικές ομάδες δαπάνησαν πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πιέσεων πέρυσι. Το Ίδρυμα Καινοτομίας του Cedar δεν αποκαλύπτει δημοσίως τους δωρητές του και δεν αποκαλύπτει στον ιστότοπό του ποιος το διαχειρίζεται ή όπου βρίσκεται.

Το Cedar χρηματοδοτείται έντονα από τους παίκτες της συγκεκριμένης βιομηχανίας, και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNBC, το Coinbase είναι έτοιμο να του κόψει επίσης, μία μεγάλη επιταγή.

Η ομάδα προσέλαβε πρόσφατα Mindset Advocacy, ένα lobbying shop που έχει εργαστεί επίσης για την Goldman Sachs, την Amazon, την Web Services αλλά και την Barclays.

Μαύρα χρήματα

Ο Dennis Kelleher, Διευθύνων Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Better Markets, είπε στο CNBC ότι προβλέπει ότι ο κλάδος θα ξοδέψει πολλά φέτος για να προσπαθήσει να αποκρούσει τους νομοθέτες που επικρίνουν τα κρυπτονομίσματα.

«Αυτό που πρόκειται να δούμε το 2024 είναι μια τεράστια άνοδος σε εκστρατείες «μαύρων» χρημάτων που χρηματοδοτούνται από την κρυπτογράφηση εναντίον οποιουδήποτε δεν είναι κρυπτογραφημένος», είπε ο Kelleher. «Μέχρι το τέλος του έτους, όταν όλα έχουν αθροιστεί, νομίζω ότι η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων θα βάλει εκατοντάδες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».

Ένας εκπρόσωπος της Coinbase αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανή χρηματοδότηση του Cedar Innovation Foundation και παρέπεμψε το CNBC σε δημόσιες παρατηρήσεις στελεχών. Σε μια ανάρτηση τον περασμένο μήνα στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, Μπράιαν Άρμστρονγκ, είπε ότι «η βιομηχανία κρυπτογράφησης έχει ένα μεγάλο πολεμικό στήθος τώρα για να εκλέξει υποψηφίους υπέρ της κρυπτογράφησης το 2024», αναφερόμενος σε μια πρόσφατη δωρεά που έκανε η εταιρεία σε ένα νέο σούπερ PAC.

Διαφημίσεις

Από τα τέλη του περασμένου έτους, η Cedar Innovation διαφημίζεται ενεργά στο Facebook και το Instagram, σύμφωνα με το αρχείο διαφημίσεων της Meta. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει ξοδέψει λίγο περισσότερα από 27.000 δολάρια σε διαφημίσεις στις δύο πλατφόρμες της Meta, συμπεριλαμβανομένων σημείων που απαιτούν από τους ψηφοφόρους να καλέσουν τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τραπεζικής της Γερουσίας Sherrod Brown, D-Ohio, για να τον ενθαρρύνουν να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της SEC, Gary Gensler, έναν σκεπτικιστή για τα κρυπτονομίσματα. Ο οργανισμός έχει επίσης στοχεύσει τους πολέμιους του κλάδου, Sens Elizabeth Warren, D-Mass, και Roger Marshall, R-Kan.

«Όποιος γνωρίζει τη ζωή μου ξέρει ότι δεν θα υποκύψω ποτέ σε ειδικά συμφέροντα ή πίεση της βιομηχανίας, ανεξάρτητα από το πόσο καλά χρηματοδοτούμαι από σκοτεινά χρήματα από σκοτεινές πηγές», δήλωσε στο CNBC ο Μπράουν, ο οποίος θα επανεκλεγεί φέτος. «Γι’ αυτό εργάζομαι στην Επιτροπή για να προστατεύσω τα χρήματα των οικογενειών από την απάτη, τις απάτες και την κατάχρηση που διαχέεται σε αυτόν τον κλάδο και να σταματήσω τη χρήση τους για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων».

Το γραφείο του Μπράουν είπε ότι ούτε ο γερουσιαστής ούτε το προσωπικό του έχουν ακούσει από το Cedar Innovation Foundation. Οι εκπρόσωποι των Warren και Marshall δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

«Πολιτική δουλειά»

Το ίδρυμα αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι «είναι αφιερωμένο στο να βοηθά το προσωπικό του Κογκρέσου και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παρέχοντάς τους τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του αμερικανικού λαού και την οικοδόμηση της οικονομίας καινοτομίας στην Αμερική».

Ωστόσο, ο Kelleher είπε ότι οι διαφημίσεις που έχει εξετάσει υποδεικνύουν ότι η ομάδα επικεντρώνεται περισσότερο στην προσπάθεια μη επανεκλογής του Brown και άλλων κρυπτοκριτικών.

«Αυτή δεν είναι μια εκπαιδευτική εκστρατεία», είπε η Kelleher. «Αυτή είναι μια πολιτική επιτυχία για τον γερουσιαστή Μπράουν γιατί θέλουν να τον νικήσουν στις επερχόμενες εκλογές».

Η Cedar Innovation στρέφεται σε έμπειρους στρατηγικούς αναλυτές για να τη βοηθήσουν στην εκστρατεία επιρροής της, σύμφωνα με αρχεία και ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Κατά την πρόσληψη της Mindset Advocacy, η ομάδα φέρνει τέσσερις λομπίστες με δεσμούς στο παρελθόν με νυν και πρώην μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με το LegiStorm .

Ο Charlie Schreiber, διευθυντής της Mindset που βοηθά το ίδρυμα, εργάστηκε στο παρελθόν για τον πρόεδρο του House Financial Services Patrick McHenry. Ένα από τα τρία νομοσχέδια στα οποία σκοπεύει να αντιταχθεί το ίδρυμα είναι ο νόμος Clarity for Payment Stablecoins του 2023, ένας νόμος που υποστήριξε ο McHenry και θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζονται τα stablecoins.

Το ίδρυμα έχει επίσης προσλάβει την Bullpen Strategy Group , μια εταιρεία συμβούλων που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον ρεπουμπλικανό Joe Pounder, σύμφωνα πάντα με πηγές που επικαλείται το CNBC. Η Bullpen αναφέρει στον ιστότοπό της ότι ειδικεύεται στις επικοινωνίες κρίσεων, την έρευνα και την ευφυΐα των μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News