Η εκτίμηση πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία είναι διαδεδομένη μεταξύ των οικονομολόγων.

Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε πέρυσι από τους Ege Erdil και Tamay Besiroglu της εταιρείας ερευνών Epoch, υποστηρίζεται ότι η «εκρηκτική ανάπτυξη», με το ΑΕΠ να αυξάνεται προς τα πάνω, είναι «εύλογη, με την τεχνητή νοημοσύνη ικανή να υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη εργασία».

ΑΙ: Η εργασία την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Erik Brynjolfsson του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δήλωσε ότι αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα τροφοδοτήσει μια έκρηξη της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια».

Ομως, αυτό δεν είναι ολόκληρη η εικόνα. Μετά την υποτονική ανάπτυξη κατά τα έτη πριν από την πανδημία του ιού covid-19, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν με την άρση των περιορισμών.  Στις αρχές του 2022 αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό περίπου 8% ετησίως.

Μια διάθεση τεχνο-αισιοδοξίας είχε κυριεύσει ορισμένες επιχειρήσεις, ενώ άλλες προσπαθούσαν να σταθεροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Στη συνέχεια, οι επενδύσεις κεφαλαίου επιβραδύνθηκαν αργότερα το ίδιο έτος, λόγω των επιπτώσεων της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των υψηλότερων επιτοκίων.

Την παραμονή της κυκλοφορίας του GPT-4 της OpenAI τον Μάρτιο του 2023, οι παγκόσμιες δαπάνες για επενδύσεις αυξάνονταν με ετήσιο ρυθμό περίπου 3%.

Επενδύσεις για Microsoft, Meta και NVIDIA

Σήμερα ορισμένες εταιρείες αυξάνουν και πάλι τις επενδύσεις κεφαλαίου, για να εκμεταλλευτούν αυτό που θεωρούν ως τεράστια ευκαιρία στην τενχητή νοημοσύνη (ΑΙ ). Φέτος, οι προβλέψεις υπολογίζουν ότι οι δαπάνες της Microsoft (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη) θα αυξηθούν πιθανώς κατά σχεδόν 20%.

Οι δαπάνες της Nvidia αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 30% και άνω. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο μεγαλύτερος τομέας των επενδύσεών μας το 2024, τόσο σε μηχανικούς όσο και σε υπολογιστικούς πόρους», ανέφερε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το αφεντικό της Meta, στα τέλη του περασμένου έτους.

Αλλού, ωστόσο, τα σχέδια είναι πιο μετριοπαθή. Αν εξαιρέσουμε τις εταιρείες που οδηγούν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Microsoft και η Nvidia, οι εταιρείες του S&P 500 σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες μόνο κατά περίπου 2,5% το 2024 – δηλαδή κατά ένα ποσό που αντιστοιχεί στον πληθωρισμό.

Στο σύνολο της οικονομίας, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή. Μια μέτρηση της τράπεζας Goldman Sachs, προσφέρει μια εικόνα των δαπανών των επιχειρήσεων, καθώς και υπαινιγμούς για τις μελλοντικές προθέσεις. Αυτή τη στιγμή μειώνεται κατά 4%, σε ετήσια βάση.

«Υποτονικοί» ρυθμοί

Σίγουρα, με όλο τον ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι δαπάνες για τις τεχνολογίες της πληροφορίας θα ανέμενε κανείς πως είναι, τουλάχιστον, στα ύψη. Όχι ακριβώς. Το τρίτο τρίμηνο του 2023 οι επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων σε «εξοπλισμό και λογισμικό επεξεργασίας πληροφοριών» μειώθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση, αναφέρει ο Economist.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών των πλουσιότερων κυρίως χωρών, που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, και τα οποία φτάνουν μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι επενδυτικές δαπάνες -συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων- αυξάνονται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι στα χρόνια πριν από την πανδημία.

Μια μέτρηση υψηλής συχνότητας των παγκόσμιων επενδύσεων από την JPMorgan Chase, δείχνει ελάχιστη ανάπτυξη.

Μια επίσημη έρευνα στην Ιαπωνία δείχνει ότι η αύξηση των επενδύσεων θα είναι σημαντικά υψηλότερη στο μέλλον, μετά από χρόνια υποτονικότητας. Ωστόσο, αυτό πιθανώς αντανακλά παράγοντες που αφορούν ειδικά τη χώρα αυτή, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση.

Και στα περισσότερα μέρη ,εκτός Αμερικής,  η κατάσταση είναι μάλλον λιγότερο ενθαρρυντική. Οι επιδεινούμενες προοπτικές της οικονομίας στην Ευρώπη δεν βοηθούν. Οι επενδυτικές προθέσεις των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λιγότερο από το ήμισυ τόσο φιλόδοξες όσο ήταν στις αρχές του 2022.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους κατά μόλις 3% το επόμενο έτος, σε σύγκριση με 10% όταν ρωτήθηκαν στις αρχές του 2022.

Χρειάζεται χρόνο ή η ΑΙ είναι μια αποτυχία;

Αυτές οι τάσεις υποδηλώνουν ένα από τα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη είναι μια αποτυχημένη ιδέα.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αγαπούν την τεχνολογία, αλλά θα δυσκολευτούν να βρουν πελάτες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που οι τεχνολόγοι υπερεκτιμούν τη ζήτηση για νέες καινοτομίες. Σκεφτείτε τα κρυπτονομίσματα και το metaverse.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι λιγότερο δυσοίωνη και πιο πιθανή. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών γενικής χρήσης τείνει να παίρνει χρόνο. Επιστρέψτε στο παράδειγμα του προσωπικού υπολογιστή.

Παρόλο που η Microsoft κυκλοφόρησε ένα πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα το 1995, οι αμερικανικές επιχειρήσεις αύξησαν τις δαπάνες για λογισμικό μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η ανάλυση της Goldman Sachs δείχνει ότι ενώ μόνο το 5% των διευθυντικών στελεχών αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στην επιχείρησή τους μέσα σε ένα έως δύο χρόνια. To 65% πιστεύει ότι θα έχει αντίκτυπο στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να είναι πιθανό να αλλάξει την οικονομία, αλλά με θόρυβο και όχι με έκρηξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια