Διαχειρίσιμος;

Μπορεί η ακρίβεια και – πλέον – ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών να αποτελούν τα σημαντικότερα πολιτικά προβλήματα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν είναι μόνο αυτά! Ο «κεφαλικός φόρος» στους ελεύθερους επαγγελματίες, που επιβλήθηκε με βάση το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, πριν εκπνεύσει το 2023, μπορεί να μην είναι και τόσο … διαχειρίσιμος!

Δικαστικά

Πρωτίστως διότι οι φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών σκοπεύουν να τον προσβάλλουν ως προς την συνταγματικότητα του – επ΄αυτού μίλησαν επιφανείς συνταγματολόγοι – ως εκ τούτου θα «ανοίξει» μία «δικαστική μηχανή» που θα έχει μέλλον….

«Καρότσι!»

Ακολούθως έγκυρες πηγές αυτού του χώρου – όπως σας ενημέρωσα προσφάτως – θα διατηρήσουν ανοικτό το θέμα μέχρι και την ημέρα των … ευρωεκλογών! Ο στόχος τους είναι προφανής. Να «πληρωθεί» το ανάλογο πολιτικό τίμημα στις κάλπες!

Ρυθμίσεις;

Είναι προφανές ότι όλα αυτά και τα ξέρουν και τα αξιολογούν όχι μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο, ιδιαίτερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ετσι λοιπόν σκέφτονται να απαλύνουν κάπως την κατάσταση με το ενδεχόμενο της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών. Στις περιπτώσεις που είναι υψηλά τα οφειλόμενα ποσά. Αποσκοπούν δηλαδή να περιορίσουν – κατά το δυνατόν – το εύρος της διαμαρτυρίας. Δεν γνωρίζω αν θα το πετύχουν. Γι΄ αυτό που είμαι βέβαιος όμως είναι πως η κάλπη θα «γράψει»!

Yπερταμείο

Αναρτήθηκαν κι επίσημα η οικονομική έκθεση και τα οικονομικά αποτελέσματα του Υπερταμείου για το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Κοιτάζοντας σχολιαστικά τις καταστάσεις προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την εταιρεία – ομπρέλα των ΔΕΚΟ αλλά και για τις θυγατρικές ή επιχειρήσεις – μέλη του Υπερταμείου.

Ρεκόρ στο μέρισμα

Αφενός το Υπερταμείο για πρώτη φορά από τη σύσταση του έκανε ρεκόρ στην είσπραξη μερισμάτων. Στο εννεάμηνο της περσινής χρονιάς το συνολικό ποσό αυξήθηκε στα 118,6 εκατ. ευρώ έναντι 74,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Ο ΔΑΑ

Το μεγαλύτερο μέρισμα δόθηκε από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και συγκεκριμένα 112,5 εκατ. ευρώ έναντι 50,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. Η απόδοση των μερισμάτων από τη ΔΑΑ έχει να κάνει με την πολύ καλή χρονιά που είχε η εταιρεία λόγω των αυξημένων αεροπορικών μετακινήσεων.

Επιπροσθέτως, όπως μαθαίνω από την αγορά, η απόδοση του μερίσματος των 112,5 εκατ. ευρώ αναμφίβολα θα επηρεάσει και την αποτίμηση της εταιρείας στην φάση της εισαγωγής στο ΧΑ.

Βέβαια, σύμφωνα με όσα μου λένε οι ίδιες πηγές, τα έσοδα από τη δημόσια και τις ιδιωτικές τοποθετήσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, θα παραμείνουν στο στόχο των 800 εκατ. ευρώ

ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ

Είδα επίσης στις οικονομικές καταστάσεις του Υπερταμείου πως στο εννεάμηνο του 2023 οι δύο εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν έδωσαν μέρισμα.

Και λογικό, καθώς το τρίτο τρίμηνο οι επιχειρήσεις αυτές μεταβιβάστηκαν απευθείας στο Δημόσιο με αποτέλεσμα το Υπερταμείο να μην έχει οποιαδήποτε απευθείας συμμετοχή σε αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το εννεάμηνο του 2022 είχαν δώσει μερίσματα 14,9 και 3,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, στο Υπερταμείο.

Πλέον, αυτά τα έσοδα δεν θα υπάρχουν…

Ο ΟΤΕ και οι άλλες ΔΕΚΟ

Ενδιαφέρον επίσης έχει να δούμε και τις άλλες δημόσιες εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το Υπερταμείο τι μερίσματα έδωσαν.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα υπόλοιπα 6 εκατ. από το σύνολο των 118,6 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ έδωσε 2,8 εκατ. ευρώ, ο ΟΚΑΑ 1,2 εκατ. ευρώ, η ΚΑΘ 700.000 ευρώ, οι Ελληνικές Αλυκές 312.798 ευρώ και η ΓΑΙΑΟΣΕ επέστρεψε στα μερίσματα δίνοντας 1 εκατ. ευρώ.

Τα ανασφάλιστα

Κάθε χρόνο ακούμε για διευρυμένες διασταυρώσεις στους ιδιοκτήτες ΙΧ για το αν έχουν ασφαλίσει ή όχι τα οχήματά τους ή αν τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Ο νόμος ισχύει και κατά καιρούς αποστέλλονται αρχεία με τα οχήματα που είναι ανασφάλιστα.\

Ηλεκτρονικό δίχτυ

Αυτή τη φορά όμως οι πληροφορίες λένε ότι πλέον στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την λειτουργία μιας εφαρμογής που όχι μόνο θα εντοπίζουν όλους όσοι δεν έχουν ασφαλίσει το όχημα τους ή δεν το έχουν περάσει από ΚΤΕΟ αλλά το βασικότερο θα τους αποστέλλεται ηλεκτρονικά αυτόματη ειδοποίηση και σε επόμενη φάση θα κοινοποιείται το αντίστοιχο πρόστιμο.

Τα πρόστιμα

Το ισχύον πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα είναι 250 ευρώ, ενώ διπλασιάζεται και επιβάλλονται και άλλες αυστηρές κυρώσεις όπως είναι η 6μηνη αφαίρεση διπλώματος, πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας. Στην περίπτωση του ΚΤΕΟ αν εντοπιστεί κάποιος από την Τροχαία του επιβάλλεται αυστηρότατο πρόστιμο 400 ευρώ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories