Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε την προγραμματισμένη πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia (TIM), αξίας έως και 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο αμερικανικό fund KKR, σύμφωνα με τον λεγόμενο κανόνα χρυσής ισχύος, ανακοίνωσε ο όμιλος τηλεπικοινωνιών την Τετάρτη.

Η TIM είπε ότι η έγκριση ήρθε αφού οι εταιρείες ανέλαβαν δεσμεύσεις τις οποίες η κυβέρνηση έκρινε ότι «είναι πλήρως επαρκείς για να εγγυηθεί την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων που συνδέονται με τα περιουσιακά στοιχεία που εμπλέκονται στη συναλλαγή», σύμφωνα με το Reuters.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η κυβέρνηση είπε ότι οι προτεινόμενες δεσμεύσεις διασφαλίζουν ότι η ιταλική διοίκηση θα έχει την εξουσία να επιβλέπει τη νεοσυσταθείσα εταιρεία δικτύου σε τομείς που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την άμυνα.

Οι δεσμεύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικές, περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας ασφαλείας που θα επιβλέπει την εταιρεία δικτύου και τη δέσμευση να διατηρήσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συντήρηση και την παρακολούθηση της υποδομής στην Ιταλία, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η νομοθεσία χρυσής ισχύος επιτρέπει στην Ιταλία να παρεμβαίνει σε συμφωνίες που αφορούν τομείς που θεωρούνται στρατηγικοί, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες.

Το πρώην μονοπώλιο τηλεφωνίας της Ιταλίας συμφώνησε τον Νοέμβριο να πουλήσει το πολύτιμο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στο αμερικανικό fund σε μια συμφωνία ορόσημο που στοχεύει στη σημαντική μείωση του χρέους και του προσωπικού της TIM.

Ενώ υποστηρίζεται από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να λάβει μερίδιο 20% στην εταιρεία δικτύου, η συμφωνία αμφισβητείται στο δικαστήριο από τον κορυφαίο επενδυτή της TIM, Vivendi.

Η TIM αναμένει να ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι τα μέσα του έτους.

Την Πέμπτη θα συνεδριάζει το ΔΣ της ΤΙΜ για να συζητήσει υποψήφιους για CEO αργότερα φέτος, όπου μπορεί και να ανανεωθεί η θητεία του παρόντος Πιέτρο Λαμπριόλα, ανέφεραν οι Economic Times. Με 24% των μετοχών η Vivendi μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιο στις αλλαγές που θα συζητήσει το ΔΣ και ενδεχομένως μπορεί να προτείνει δική της λίστα υποψηφίων για CEO.

Ο Λαμπριόλα, που έχει δύο χρόνια στην θέση, έχει δηλώσει πρόθυμος να παραμείνει για να επιβλέψει την μεταμόρφωση του ομίλου. Το ΔΣ την Πέμπτη αναμένεται επίσης να ψηφίσει για την μείωση των αριθμών των συμβούλων από 15 σε 9.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.