Οι Γάλλοι και εμείς…

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα επεισόδια του «πολέμου» μεταξύ του κορυφαίου λιανεμπορικού ομίλου της Carrefour και της Pepsico. Επί γαλλικού εδάφους βεβαίως! Και θυμήθηκα πως στο παρελθόν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ελληνική αγορά έζησε πολλά τέτοια περιστατικά – ων ουκ έστιν αριθμός!

Παλιά

Η αφετηρία τους ήταν το 1987 όταν μία εκ των κορυφαίων λιανεμπορικών εταιρειών της εποχής – σήμερα δεν υφίσταται στην ελληνική αγορά, έχει αποσυρθεί στην ευρύτερη βαλκανική αγορά – κατέβασε από τα ράφια του τα προϊόντα, ισχυρής επωνυμίας, δύο εκ των μεγαλυτέρων αμερικανικών πολυεθνικών ομίλων, διότι δεν «τα βρήκαν» στις ετήσιες παροχές.

Σχέσεις

Αν θυμάμαι καλά τα προϊόντα ήταν «έξω» για δύο εβδομάδες. Μέχρι που μεσολάβησαν τότε οι ιδιοκτήτες – εξαιρετικά ήπιων τόνων! – μιας άλλης μεγάλης αλυσίδας, από τις κορυφαίες σήμερα και οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν. Οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ αφεντικών της πρώτης γενιάς του κλάδου των σούπερ μάρκετ έπαιζαν πολλές φορές αποφασιστικό ρόλο στην λειτουργία της αγοράς.

Ξανά!

Η ίδια όμως αλυσίδα, που το αφεντικό της – μακαρίτης εδώ και χρόνια – είχε την φήμη του «τζόρα» στη δεκαετία του 1990 κατέβασε από τα ράφια των καταστημάτων την κορυφαία εταιρεία αναψυκτικών – για τον ίδιο λόγο φυσικά – και είχε αντικαταστήσει την κορυφαία μάρκα αναψυκτικού με αντίστοιχο, προφανώς όχι της ίδιας ποιότητας, προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

Ιδιωτική ετικέτα

Το έφερνε από την Ολλανδία, στα πλαίσια της συνεργασίας που είχε τότε με έναν γνωστής επωνυμίας συνεταιριστικό οργανισμό. Ηταν ο μόνος λιανέμπορος που «δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του» ιδιαίτερα από τους πολυεθνικούς ομίλους καταναλωτικών προϊόντων!

—-

Νέες συμφωνίες

Τα θυμήθηκα όλα αυτά με την «εμπόλεμη κατάσταση» που επικρατεί στην γαλλική αγορά. Κι όχι μόνο! Στην ελληνική αγορά, τώρα, οι λιανέμποροι ενημέρωσαν τους προμηθευτές τους, που είναι κυρίως πολυεθνικοί όμιλοι, στις έξι κατηγορίες προϊόντων που ενέταξε στην ρύθμιση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ως την 1η Μαρτίου να έχουν εκδώσει νέους τιμοκαταλόγους – προφανώς με χαμηλότερες τιμές! – και να προσέλθουν για συζητήσεις. Και νέες ετήσιες συμφωνίες.

Δύσκολες συζητήσεις…

Θα έχει προηγηθεί η νομοθέτηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Οι οποίες επειδή «διεισδύουν» στο «σκληρό πυρήνα» των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών, τους έχουν πει να τις μελετήσουν καλά! Να έχετε υπόψη σας ότι αυτές οι συμφωνίες θα είναι δύσκολες, όχι τόσο βέβαια όσο υποδηλοί το γαλλικό υπόδειγμα. Σε καμία περίπτωση! Αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολες. Μπορεί και να δοκιμαστούν σχέσεις χρόνων….

—-

Οι τιμές στο ρεύμα

Μπορεί τα χρώματα στα τιμολόγια ρεύματος να έχουν προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές όπως και το επιθετικό μάρκετινγκ παρόχων για τη διάθεση των προϊόντων τους, ωστόσο η ουσία είναι πως οι τιμές της κιλοβατώρας κινούνται πτωτικά.

Το πράσινο τιμολόγιο που καθιέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχεται με τιμές χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά και το κίτρινο ομοίως κοστίζει φθηνότερα έναντι πάλι των τιμών που έτρεξαν τον Δεκέμβριο.

Αλλά και στο μπλε τιμολόγιο, που είναι οι σταθερές για 12 μήνες χρεώσεις, ο ανταγωνισμός καλά κρατεί.

Τα μηνύματα του TTF

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι και μεσοπρόθεσμα οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα θα κινηθούν πτωτικά.

Κάτι που ενισχύεται και από τις τιμές του φυσικού αερίου TTF. Τα συμβόλαια Φεβρουαρίου διαπραγματεύονται κάτω από τα 30 ευρώ/MWh.

Οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι υπερπλήρεις σε φυσικό αέριο, ενώ ο χειμώνας στην Ευρώπη δεν έχει δείξει ιδιαίτερα τα δόντια… του.

Άρα η ζήτηση είναι μειωμένη και το προϊόν του αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή σε αφθονία.

Ο φόρος

Πάντως, οι τιμές ρεύματος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά παραμένουν υψηλές και σε σχέση και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κι όλα αυτά επειδή έχει ξεχαστεί ένας φόρος από την εποχή της ενεργειακής κρίσης.

Είναι ο φόρος 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγής.

Ο φόρος είχε επιβληθεί την περίοδο της κρίσης προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση φυσικού αερίου που είχαμε ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα…

Μαθαίνω, όμως, ότι είναι ζήτημα πλέον ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα δώσει τέλος στον φόρο.

Οι λογαριασμοί ρεύματος

Όπως μου λεγε πηγή μου από την κίνηση αυτή αναμένονται οφέλη. Το πρώτο είναι η μείωση του κόστους ρεύματος κατά 2 με 3 ευρώ/MWh και το δεύτερο είναι να αρθεί ένα αντικίνητρο για τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς.

Η αγορά, λοιπόν, είναι σε αναμονή της κίνησης Σκυλακάκη…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories