Οργισμένος είναι ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος κατηγόρησε τους τοπικούς κυβερνήτες ότι επιδιώκουν «να καταστρέψουν» το νομοσχέδιο της «σαρωτικής οικονομικής μεταρρύθμισης», λίγο αφότου το κυβερνών κόμμα του απέσυρε αιφνίδια το επίμαχο πακέτο μέτρων από την Κάτω Βουλή της χώρας.

Το λεγόμενο πολυνομοσχέδιο, το οποίο είχε υποστηριχθεί σε γενικές γραμμές από βουλευτές της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα, απορρίφθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαδικασίας έγκρισης κατ’ άρθρο.

Αργεντινή: Απεργιακό crash test για τον Μιλέι

Το πακέτο μέτρων αποτελεί βασικό δόγμα της προσπάθειας του Μιλέι να προωθήσει ακραία μεταρρυθμιστικά μέτρα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ άλλων θεμάτων, το νομοσχέδιο επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει κρατικές οντότητες, να αυξήσει τις ποινές για κοινωνικές διαμαρτυρίες και να περιορίσει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κόμμα Libertad Avanza του Μιλέι έχει δεσμευτεί να στείλει το νομοσχέδιο πίσω στις επιτροπές για να συζητηθεί όταν οι κυβερνήτες «καταλάβουν ότι οι άνθρωποι το χρειάζονται και όχι η κυβέρνηση».

Σε επίσημη ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, το προεδρικό γραφείο της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήτες «αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στους Αργεντινούς για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να εμποδίσουν την εθνική κυβέρνηση να έχει τα εργαλεία για να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της Αργεντινής».

Ο «αναρχοκαπιταλιστής» ηγέτης της Αργεντινής, ο οποίος κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα τέλη του περασμένου έτους, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην προτεινόμενη «θεραπεία σοκ» εάν η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τη βαθιά οικονομική κρίση της Αργεντινής.

Η αγοραστική δύναμη των Αργεντινών έχει εξαϋλωθεί από ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού άνω του 211%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 32 χρόνια, ενώ 2 στους 5 πολίτες ζουν τώρα στη φτώχεια μετά από δεκαετίες οικονομικής κακοδιαχείρισης.

«Η ήττα του πολυνομοσχεδίου του Μιλέι στη συζήτηση της ολομέλειας της κάτω βουλής φανερώνει πολλά για την πολιτική «απειρία» της κυβέρνησης και είναι η συνέπεια της προσπάθειας να προωθηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις σε ένα ενιαίο μέγα νομοσχέδιο», σχολίασε η Χιμένα Μπλάνκο, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων της Αμερικής Verisk Maplecroft, μιλώντας στο CNBC.

Η Μπλάνκο είπε ότι ένα βασικό λάθος ήταν η υπόθεση της κυβέρνησης ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων που εξασφάλισε στις εκλογές του Νοεμβρίου θα ήταν αρκετό για να αναγκάσει την «κάστα», όπως αποκαλεί ο Μιλέι το πολιτικό κατεστημένο, να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο.

«Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο έχει πλέον επιστρέψει στην αρχή, αλλά με τον επιβαρυντικό παράγοντα ότι η αρχική προθυμία ορισμένων μπλοκ της αντιπολίτευσης να διαπραγματευτούν και να συνεργαστούν με την εκτελεστική εξουσία έχει διαβρωθεί, και ορισμένοι είναι εντελώς ενοχλημένοι από αυτό που θεωρούν νομοθετικό ερασιτεχνισμό», πρόσθεσε η Μπλάνκο.

Σχέδιο Β

Ο οικονομολόγος της JPMorgan, Ντιέγκο Περέιρα, δήλωσε την Τρίτη ότι η έλλειψη υποστήριξης στο Εθνικό Κογκρέσο για το νομοσχέδιο υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση του Μιλέι πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική στρατηγική της, «ανοίγοντας μια πιο δύσκολη περίοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη αστάθεια».

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός και δεν υπάρχει καμία ανάμνηση μιας διοίκησης να έχει δει το πρώτο της νομοσχέδιο να απορρίπτεται», είπε ο Περέιρα. Πρόσθεσε ότι ένα «σχέδιο Β» μπορεί τώρα να είναι στο προσκήνιο, δεδομένου ότι ο Μιλέι έχει δεσμευτεί να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανότητα ο πρόεδρος Μιλέι να ζητήσει ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα αποκτά πιθανότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ο Μιλέι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να ζητηθεί ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα στο Κογκρέσο», είπε ο Περέιρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή