Με σχέδια για μια πρώτη διεθνή συμφωνία ομολόγων προχωρά το επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, δοκιμάζοντας τις διαθέσεις των επενδυτών για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μετά την ανατροπή που σηματοδότησε η αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Τράπεζες που προσελήφθησαν από το Turkey Wealth Fund άρχισαν να προτείνουν επενδύσεις σε ομόλογο δολαρίων ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και την Τετάρτη ξεκίνησαν να δέχονται εντολές, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι Financial Times.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια μέσω πενταετών ομολόγων με απόδοση περίπου 9,125%.

Τουρκία: Ποιος είναι ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας – Τι περιμένουν οι αγορές

Τα σχέδια συγκέντρωσης κεφαλαίων του TWF έρχονται μετά την παραίτηση της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Ερκάν αργά την Παρασκευή, λίγο περισσότερο από επτά μήνες από την αρχή της θητείας της, κατά τη διάρκεια των οποίων αύξησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας από 8,5% σε 45%.

Η αλλαγή σκυτάλης στην Τράπεζα της Τουρκίας

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία από την Ερκάν, είναι οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Παρόλο που είναι συνήθεις οι βραχύβιες θητείες σε αυτήν τη θέση στην Τουρκία, αυτή η αλλαγή σκυτάλης είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, για τον λόγο ότι δεν καθοδηγείται από την προτίμηση του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

«Ενώ οι ξαφνικές αλλαγές ηγεσίας προκαλούν δυσφορία στους επενδυτές, βλέπουμε τον νέο κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ως [πρόσωπο] θετικό για τον αποπληθωρισμό» και τη λίρα, έγραψε ο αναλυτής της JPMorgan Φατίχ Ακτσελίκ σε υπόμνημα προς τους πελάτες. «Αναμένουμε υψηλά ποσοστά [επιτοκίων] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μαζί με αυστηρότερα μακροπροληπτικά μέτρα».

Τόσο η JPMorgan όσο και η Morgan Stanley σχολίασαν ότι –αν μη τι άλλο- ο Φατίχ Καραχάν είναι πιθανό να είναι πιο επιθετικός από την προκάτοχό του. Ή έκδοση του ομολόγου είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής του νέου διοικητή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή