Τη ριζική αναμόρφωση της αυτοκρατορίας του που εκτείνεται στους τομείς των χημικών και των λιπασμάτων εξετάζει ο Νάσεφ Σαουίρις, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αιγύπτου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διάσπαση της κύριας δραστηριότητας των εταιρειών που διευθύνετι και την εκποίηση τμημάτων τους, σύμφωνα με τους Financial Times, κίνηση που θα ερχόταν σε συνέχεια της πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 7 δισ. δολαρίων τους τελευταίους δύο μήνες.
Αίγυπτος: Εκατομμυριούχος επιχειρηματίας ζητά άμεση υποτίμηση της λίρας
Όπως σημειώνει το βρετανικό έντυπο, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αιγύπτου, στην προσωπική περιουσία του οποίου περιλαμβάνεται η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Aston Villa, δήλωσε ότι εξετάζει ραγδαίες αλλαγές στην επιχείρηση που αποτελεί τον πυρήνα της περιουσίας του, του ολλανδικού εισηγμένου στο χρηματιστήριο ομίλου χημικών OCI.
Προς μια εταιρεία – κέλυφος;
Μια από τις επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνει τη μετατροπή της σε μια εταιρεία-κελύφος που θα επιδιώκει εξαγορές σε νέους κλάδους, δήλωσε ο 63χρονος δισεκατομμυριούχος στους Financial Times σε μια σπάνια συνέντευξη.
«Αξιολογούμε τι θέλουμε να κάνουμε, όχι μόνο με τα χρήματα [από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων] αλλά ως ομάδα», είπε. «Και ίσως η OCI μείνει με ένα κομμάτι ή δύο κομμάτια και γίνει μια αγελάδα μετρητών, μια μηχανή για περαιτέρω επενδύσεις. Είμαστε αρκετά ανοιχτόμυαλοι.»
Μιλώντας από τα γραφεία του με θέα την πλατεία Μπέρκλεϊ του Λονδίνου, πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται [ο τομέας της δραστηριοποίησης] να είναι λιπάσματα, δεν χρειάζεται να είναι χημικά. Εάν πωληθεί ολόκληρη η OCI, η βασική ομάδα γνωρίζει ότι είμαστε κατά συρροή επιχειρηματίες και θα κάνουμε κάτι», δήλωσε.
Οι αναφορές αυτές έρχονται μετά από έναν μεγάλο κύκλο συμφωνιών της OCI, ως απάντηση στην πίεση του αμερικανού ακτιβιστή επενδυτή Jeff Ubben, καθώς και στο πλαίσιο του οικογενειακού γραφείου του Σαουίρις, NNS Group.
Οι επενδύσεις του Σαουίρις
Ο Σαουίρις, η περιουσία του οποίου εκτιμάται από το Forbes σε περισσότερα από 8 δισ. δολάρια, έχει συγκεντρώσει αθόρυβα ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο επενδύσεων μέσω της NSS που περιλαμβάνει την Aston Villa, καθώς και συμμετοχές στον γερμανικό όμιλο αθλητικών ειδών Adidas και στην αλυσίδα καφέ Joe & The Juice με έδρα τη Δανία.
Αλλά η OCI, στην οποία κατέχει σχεδόν το 40% των μετοχών και η οικογένειά του ένα επιπλέον 14%, ήταν το επίκεντρο της προσοχής του για μεγάλο μέρος του προηγούμενου έτους.
Το διοικητικό συμβούλιο της OCI ενέκρινε τον Μάιο μια στρατηγική επανεξέταση όλων των επιχειρηματικών τομέων καθώς και του τόπου εισαγωγής της στις Κάτω Χώρες, αφότου ο ακτιβιστής επενδυτής Τζέφρι Ούμπεν αγόρασε ποσοστό 5% και πίεσε τον όμιλο να διερευνήσει επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων για τη βελτίωση των αποδόσεων των μετόχων.
«Είμαστε οικοδόμοι, όχι κάτοχοι»
Μέχρι το τέλος του έτους η OCI είχε συμφωνήσει να ξεφορτωθεί δύο συμμετοχές σε λιπάσματα έναντι περίπου 3,6 δισ. δολαρίων η καθεμία, στην Abu Dhabi National Oil Company και στην Koch Industries των ΗΠΑ.
«Λέμε πάντα ότι είμαστε οικοδόμοι, όχι κάτοχοι», δήλωσε ο Σαουίρις. «Χτίζουμε περιουσιακά στοιχεία. Αλλά αν αυτό το περιουσιακό στοιχείο αξίζει περισσότερο για ένα άλλο μέρος από ό,τι αξίζει στο πλαίσιο της OCI ή της δημόσιας εταιρείας ή του εαυτού μου, τότε αυτός είναι ο πιο άξιος ιδιοκτήτης».
Οι μετοχές της OCI έχουν αυξηθεί κατά 50% μετά τη βουτιά που κατέγραψαν τον Δεκέμβριο, στον απόηχο των συμφωνιών για τα λιπάσματα. Τώρα οι επενδυτές παρακολουθούν να δουν πόσα από αυτά τα έσοδα θα επιστρέψει ο Σαουίρις μέσω μερισμάτων και τι θα κάνει η OCI με την επιχείρηση μεθανόλης και ένα έργο αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο Τέξας.
Η πορεία προς την αυτοκρατορία
Ο επιχειρηματίας είναι ο νεότερος γιος του Όνσι Σαουίρις, ο οποίος ίδρυσε μια κατασκευαστική εταιρεία τη δεκαετία του 1950 και την μεγάλωνε επί δεκαετίες μέχρι να μετατραπεί σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που σήμερα ονομάζεται Orascom Construction.
Καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε, η οικογένεια αναζήτησε τρόπους να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της, εισερχόμενη στη βιομηχανία τσιμέντου και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της από την Αίγυπτο σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Τα δύο αδέλφια του έφεραν επίσης την οικογένεια σε νέες βιομηχανίες – ο μεγαλύτερος, Ναγκουίμπ, έχτισε μια αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών πριν την πουλήσει και τώρα επενδύει σε ορυχεία χρυσού, ενώ το μεσαίο παιδί Σαμίχ έχει επενδύσει στον τομέα του τουρισμού.
Η Orascom πούλησε την τσιμεντοβιομηχανία της στη Lafarge το 2007 σε μια συμφωνία ύψους 10,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας ο Σαουίρις απέκτησε ένα σημαντικό μερίδιο στον γαλλικό όμιλο, καθώς και δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.
Τα περιουσιακά στοιχεία της Orascom που πωλήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλάμβαναν ένα εργοστάσιο στη Συρία, το οποίο τελικά οδήγησε σε υψηλά πρόστιμα για τη Lafarge λόγω πληρωμών προς το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και μερίδιο σε κρατικό εργοστάσιο τσιμέντου της Βόρειας Κορέας.
Τε περιουσιακά στοιχεία
Οι Σαουίρις, οι οποίοι είναι Κόπτες χριστιανοί, στοχοποιήθηκαν με φορολογικές αρπαγές και απαγόρευση ταξιδιών από τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2012 στον απόηχο των αραβικών εξεγέρσεων, αλλά αργότερα καθαιρέθηκε με πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία τον νυν πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Η Orascom παραμένει στην οικογένεια, κατέχεται χωριστά από την OCI, και είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης της Αιγύπτου με πάνω από 60.000 άτομα προσωπικό. Η κατασκευαστική εταιρεία είναι μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις που ανέλαβαν να κατασκευάσουν τα μεγαλεπήβολα έργα που αποτελούν σήμα κατατεθέν του καθεστώτος του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Παράλληλα, από το Λονδίνο και το Άμπου Ντάμπι, ο Σουίρις μετατρέπει την NNS σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που μπορεί να διαχειρίζεται τις διάφορες επενδύσεις του – συμπεριλαμβανομένης της Aston Villa.
Ο ίδιος και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Wes Edens, συνιδρυτής της Fortress Investment Group, απέκτησαν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του συλλόγου έναντι 30 εκατ. στερλινών το 2018, διασώζοντάς τον από την οικονομική κρίση.
Η Adidas
Πέραν της βαριάς βιομηχανίας, ο Αιγύπτιος κροίσος κατέχει την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Aston Villa, ενώ είναι βασικός μέτοχος της Adidas και μέλος του εποπτικού της συμβουλίου.
Η γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών ανακάμπτει από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων τριών δεκαετιών μετά τη διακοπή της εξαιρετικά κερδοφόρας συνεργασίας της με τον Kanye West το 2022, αφού ο Αμερικανός ράπερ και σχεδιαστής μόδας έκανε μια σειρά αντισημιτικών σχολίων.
Ο Kanye είναι «μια ταλαντούχα ιδιοφυΐα» που «έκανε απερίφραστα απαράδεκτες δηλώσεις» δήλωσε ο Σουίρις. «Ζήτησε συγγνώμη. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα», πρόσθεσε.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Adidas Bjørn Gulden έχει επαναφέρει την εταιρεία σε καλό δρόμο, σύμφωνα με τον Σαουίρις. «Μέχρι το 2025, θα δείτε μια εταιρεία που θα είναι πολύ ανθεκτική, εστιασμένη στον αθλητισμό και που θα δίνει σταθερότητα στα κέρδη».
Latest News
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα