Εννέα ημέρες μετά τον πρώτο εντοπισμό πετρελαιοκηλίδας από την ακτοφυλακή του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η διαρροή πετρελαίου από μια αναποδογυρισμένη φορτηγίδα εξακολουθεί να μην έχει σταματήσει, σύμφωνα με τους πρώτους ανταποκριτές και τις αρχές, προκαλώντας συναγερμό σε όλα τα κράτη της Καραϊβική Θάλασσα.

Καραϊβική: Γιατί αντιδρούν ΕΕ και ΗΠΑ στα «χρυσά» διαβατήρια

Η πετρελαιοκηλίδα έχει εξαπλωθεί μίλια μακριά από τις ακτές του Τομπάγκο, την περιοχή που επηρεάστηκε πρώτη από το περιστατικό, οδηγώντας τις αρχές να ειδοποιήσουν τις γειτονικές χώρες στην Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας και της νήσου Γρενάδα.

Η διαρροή

Η διαρροή προκλήθηκε από μια φορτηγίδα την οποίαν τραβούσε ρυμουλκό, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Τρινιντάντ. Λεπτομέρειες του περιστατικού, όπως ο τύπος του πετρελαίου που διέρρευσε, ο προορισμός του πλοίου, η ιδιοκτησία αλλά και το αν από την ανατροπή έχασαν τη ζωή τους ναυτικοί, παραμένουν ασαφείς.

«Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες. Δεν μπορώ απλά να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα», δήλωσε ο Edwin Ramkisson, ο οποίος βγάζει τα προς το ζην από το ψάρεμα στην ακτή του Ατλαντικού του Τομπάγκο. «Χρειάζομαι βοήθεια για να καθαρίσω το σκάφος μου πριν μετακομίσω σε άλλο λιμάνι στην πλευρά της Καραϊβικής», πρόσθεσε.

Η κηλίδα έχει φτάσει περίπου 144 χιλιόμετρα μέσα στην Καραϊβική Θάλασσα και κινείται με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων την ώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής υπουργός του Τομπάγκο Φάρλεϊ Όγκουστιν.

 

Η Βενεζουέλα δήλωσε ότι παρακολουθεί τη διαρροή και παραμένει σε επαφή με το Τρινιντάντ για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης.

35.000 βαρέλια μαζούτ

Η φορτηγίδα πιστεύεται ότι μετέφερε έως και 35.000 βαρέλια μαζούτ. Η διαρροή έχει φτάσει στις παραλίες του Τομπάγκο, επηρεάζοντας την άγρια ζωή και τον τουρισμό, και έχει θέσει σε κίνδυνο το λιμάνι κρουαζιερόπλοιων του Σκάρμπορο.

Αρκετά παραθαλάσσια θέρετρα στο Τομπάγκο που συνήθως δέχονται ξένους τουρίστες αναγκάστηκαν να κλείσουν την πρόσβαση στον ωκεανό.

Περίπου 2.000 βαρέλια πετρελαίου έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Τομπάγκο, Άλαν Στιούαρτ, προσθέτοντας ότι το νησί έχει έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για τους εθελοντές και τα συνεργεία.

Η κυβέρνηση του δίδυμου νησιωτικού κράτους δήλωσε ότι η προέλευση του πλοίου ήταν ο Παναμάς και ότι είχε προορισμό τη Γουιάνα. Ωστόσο, η υπηρεσία παρακολούθησης TankerTrackers.com ανέφερε ότι η φορτηγίδα και το ρυμουλκό εθεάθησαν σε δορυφορικές φωτογραφίες κοντά στο διυλιστήριο Puerto La Cruz της Βενεζουέλας στα τέλη Ιανουαρίου και ότι κατευθυνόταν προς τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες λίγες ημέρες πριν από τη διαρροή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη