Κίνδυνο να βυθιστεί διατρέχει πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου το οποίο χτυπήθηκε από τους Χούθι στον Κόλπο του Άντεν, ανοιχτά της Υεμένης.

Ναυτιλία: Στόχος των Χούθι πλοίο υπό ελληνική σημαία

Σε δήλωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Sarea, ανέφερε ότι το πλήρωμα του Rubymar είναι ασφαλές, αλλά το πλοίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και κινδυνεύει να βυθιστεί. Το πλοίο με σημαία Μπελίζ δέχθηκε επίθεση την Κυριακή. Ο Sarea πρόσθεσε ότι οι Χούθι κατέρριψαν επίσης ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης.

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε ότι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων εκτοξεύθηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και είχαν στόχο το Rubymar στις 18 Φεβρουαρίου.

«Ένας από τους πυραύλους έπληξε το πλοίο, προκαλώντας ζημιές. Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ένα πολεμικό πλοίο του συνασπισμού μαζί με ένα άλλο εμπορικό πλοίο ανταποκρίθηκαν στο σήμα για να βοηθήσουν το πλήρωμα του Rubymar», ανέφερε η CENTCOM στο X.

Η εταιρεία ασφαλείας LSS-SAPU, υπεύθυνη για την ασφάλεια του Rubymar, ανέφερε νωρίτερα ότι το πλήρωμα μπόρεσε να εκκενώσει το πλοίο μετά το πλήγμα που δέχτηκε από τους δύο πυραύλους. Τους ναυτικούς παρέλαβε ένα άλλο εμπορικό πλοίο το οποίο τους μετέφερε στο Τζιμπουτί.

«Γνωρίζουμε ότι έμπαινε νερό», ανέφερε η LSS-SAPU στο Reuters. «Δεν υπάρχει κανείς στο πλοίο τώρα. Οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές εξετάζουν τις επιλογές για ρυμούλκηση.»

Στον γύρο της Αφρικής

Μέχρι στιγμής, κανένα πλοίο δεν έχει βυθιστεί ούτε έχουν σκοτωθεί μέλη πληρώματος από τις επιθέσεις στην κομβικής σημασίας θαλάσσια αρτηρία, από την οποία διέρχεται το 12% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας. Για να αποφύγουν τον κίνδυνο, τα πλοία πολλών εταιρειών ακολουθούν τη μακρύτερη και ακριβότερη διαδρομή μέσω του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Παρά τις επιθέσεις της Δύσης εναντίον τους στην Υεμένη, οι Χούθι έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά