Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου σημείωσε τα πρώτα προσαρμοσμένα κέρδη του σε τέσσερα χρόνια, ενισχυμένο από την έντονη ταξιδιωτική ζήτηση το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο, ένας από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 38 εκατομμύρια λίρες για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι ζημίας 684 εκατομμυρίων λιρών ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ‘Αμπου Ντάμπι προσγειώνεται στο Χίθροου – Εξετάζει την απόκτηση πακέτου μετοχών

Δεν καταβλήθηκαν μερίσματα το 2023 και κανένα δεν προβλέπεται για φέτος, αλλά το Χίθροου ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές των μετόχων θα μπορούσαν να γίνουν εντός του 2024, ανάλογα με την οικονομική απόδοση.

Σε επίπεδο ταξιδιωτών, το Χίθροου είδε τον αριθμό των επιβατών να ανέρχεται σε 79,2 εκατομμύρια, σηματοδοτώντας την τρίτη υψηλότερη χρονιά στην ιστορία του. Φέτος, το αεροδρόμιο θέλει να επιτύχει ένα ρεκόρ της τάξης των 81,4 εκατομμυρίων επιβατών να περνούν από τους τερματικούς σταθμούς του.

Η διοίκηση του βρετανικού αεροδρομίου ανακοίνωσε επίσης ότι ο ισολογισμός του «παραμένει ισχυρός», με μόχλευση κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και ρευστότητα αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων λιρών.

Επιπρόσθετα, η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας περιορίζει το επίπεδο των τελών επιβατών που μπορεί να εφαρμόσει το αεροδρόμιο. Τον Μάρτιο του 2023 η ρυθμιστική αρχή είπε ότι το μέγιστο τέλος θα μειωθεί κατά περίπου 20% στις 25,43 λίρες ανά επιβάτη το 2024 «και θα παραμείνει γενικά σταθερό σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του 2026».

Τα τέλη αεροδρομίου μειώθηκαν κατά 20% σε πραγματικούς όρους στις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Χίθροου, αυτό σημαίνει ότι «η διατήρηση έστω και ενός μικρού κέρδους θα απαιτήσει από εμάς να κλείσουμε ένα χάσμα 400 εκατομμυρίων λιρών με αποτελεσματικότητα και επενδυτικές κινήσεις τα επόμενα τρία χρόνια».

«Ολοκληρώνουμε μια ανανεωμένη επιχειρηματική στρατηγική, η οποία θα κοινοποιηθεί τους επόμενους μήνες», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το Χίθροου ανακοίνωσε τέλος ότι αναβαθμίζει 146 λωρίδες ασφαλείας ως μέρος της επένδυσής του ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών σε «εξοπλισμό ασφαλείας επόμενης γενιάς». Ο όμιλος έχει επίσης διορίσει έναν ανάδοχο για την αντικατάσταση του συστήματος αποσκευών T2.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.