To ενδεχόμενο να αγοράσει το αεροδρόμιο του Χίθροου εξετάζει η Mubadala Investment Co. του Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το  Bloomberg. Σε περίπτωση επίτευξης της συμφωνίας θα είναι σημαντικός μέτοχος μαζί με το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ στο βρετανικό αεροδρόμιο.

Το κρατικό ταμείο πλούτου Mubadala σταθμίζει την επένδυση μετά την προσέγγιση που δέχθηκε από την εταιρεία εξαγοράς Ardian με έδρα το Παρίσι.

Σαουδική Αραβία: Τα σχέδια για τον πλειοψηφικό έλεγχο του Χίθροου

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, επισημαίνουν οι πηγές. Η Mubadala δεν έχει ακόμη λάβει τελική απόφαση για την επένδυση και θα μπορούσε να αποφασίσει να μην προχωρήσει στην εξαγορά.

Η ισπανική εταιρεία υποδομών Ferrovial SE συμφώνησε τον Νοέμβριο να πωλήσει το μερίδιο 25% που κατείχε στις σαουδαραβικές PIF και Ardian έναντι 2,37 δισ. λιρών (2,98 δισ. δολαρίων). Ωστόσο, οι μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν ένα επιπλέον 35% του κεφαλαίου της Heathrow συμμετείχαν στην πώληση του μεριδίου μέσω των λεγόμενων δικαιωμάτων παρακολούθησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι θέσεις τους πρέπει επίσης να πωληθούν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Τα τελευταία χρόνια κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή έχουν στραφεί σε περιουσιακά στοιχεία υποδομών σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να διαφοροποιήσουν τις εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες τους.

Εάν η Mubadala αγοράσει το Heathrow, θα γίνει ο τρίτος μέτοχος του αεροδρομίου που υποστηρίζεται από κράτος του Κόλπου, μαζί με την PIF και την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ που κατέχει το 20%. Η απόφαση της Ferrovial να πουλήσει μέρος της συμμετοχής της στην PIF είχε εγείρει ανησυχίες σχετικά με την περαιτέρω ιδιοκτησία της Μέσης Ανατολής σε ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Μέση Ανατολή «κατακτά» τη Βρετανία

Η Βρετανία έχει επιτρέψει στο παρελθόν την ιδιοκτησία υποδομών και βασικών περιουσιακών στοιχείων σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, με την DP World με έδρα το Ντουμπάι να διαχειρίζεται λιμάνια και εμπορευματικούς τερματικούς σταθμούς στην Πύλη του Λονδίνου και στο Σαουθάμπτον. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση παρενέβη στην προτεινόμενη εξαγορά της εφημερίδας Telegraph από όχημα που υποστηρίζεται από τον σεΐχη Mansour Bin Zayed Al Nahyan του Άμπου Ντάμπι.

Η Mubadala εποπτεύεται από τον σεΐχη Μανσούρ, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της Manchester City FC. Υπέγραψε Σύμπραξη Κρατικών Επενδύσεων με το Γραφείο Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα ΗΑΕ δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 10 δισ. λίρες στη Βρετανία.

Το ταμείο έχει επενδύσει στο παρελθόν στη βρετανική CityFibre, η οποία παρέχει ευρυζωνικές υποδομές. Μια άλλη εταιρεία που υποστηρίζεται από το κράτος των ΗΑΕ, η Emirates Telecommunications Group Co., είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Vodafone Group Plc.

Η επένδυση και η αποδέσμευση της Ferrovial

Η Ferrovial έχει προσεγγίσει διάφορα κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των Canada Pension Plan Investment Board, Brookfield, Macquarie και Temasek, για να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Cinco Días τον Ιανουάριο.

Το επιπλέον 35% των μετοχών πρέπει να αλλάξει χέρια για να μπορέσει η Ferrovial να πουλήσει τη δική της συμμετοχή. Ενώ η PIF δεν σκοπεύει να υπερβεί το 10%, η Ardian εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερα, ανέφερε το Bloomberg.

Η Ferrovial κατέχει μερίδιο στο Χίθροου από το 2006, όταν αγόρασε την πλειοψηφία του αεροδρομίου έναντι 18,8 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία μείωσε σταδιακά το μερίδιό της.

Το Κατάρ κατέχει το 20% του κεφαλαίου της Heathrow, ενώ οι μικρότεροι επενδυτές Caisse de dépôt et placement du Québec, το κρατικό ταμείο GIC της Σιγκαπούρης και το Australian Retirement Trust έχουν μερίδιο κάτω του 13%. Το Universities Superannuation Scheme της Βρετανίας κατέχει το 10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή