Συμφωνία με τη γαλλική νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Mistral συνήψε η Microsoft, επιδιώκοντας να διευρύνει τη συμμετοχή της στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο πέρα από την OpenAI.

OpenAI: Μια συμφωνία της εταιρίας αποτιμά την αξία της στα 80 δισ. δολάρια

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποίαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Mistral, η Microsoft θα βοηθήσει στην προώθηση των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Microsoft θα αποκτήσει επίσης ένα μικρό μερίδιο στην εταιρεία της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Παρίσι, η οποία μετρά μόλις 10 μήνες ζωής. Ωστόσο οι οικονομικές λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

«Βήμα προς τα εμπρός»

Η συνεργασία καθιστά τη Mistral τη δεύτερη εταιρεία που παρέχει εμπορικά γλωσσικά μοντέλα διαθέσιμα στην πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure της Microsoft.

«Η εμπιστοσύνη της Microsoft στο μοντέλο μας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στο ταξίδι μας για να θέσουμε την πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια όλων», δήλωσε ο Arthur Mensch, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mistral AI.

Η Microsoft έχει ήδη επενδύσει περίπου 13 δισ. δολάρια στην OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μια συμμαχία που εξετάζεται από τις επιτροπές ελέγχου του ανταγωνισμού στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και άλλες εταιρείες στον τομέα της Big Tech, όπως η Google και η Amazon, επενδύουν επίσης σημαντικά στη γεννητική Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία, όπως πιστεύουν οι αναλυτές, έχει τη δυνατότητα να ταρακουνήσει τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο.

Ανοικτού κώδικα τα μοντέλα της Mistral

Η Mistral, η οποία κατασκευάζει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, την υποκείμενη τεχνολογία που τροφοδοτεί τα προϊόντα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, εξασφάλισε αποτίμηση 2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε γύρο χρηματοδότησης ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Τα μοντέλα της είναι ανοικτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιούνται.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση των ανταγωνιστών, όπως η OpenAI που κατασκευάζει το ChatGPT, της οποίας το τελευταίο µοντέλο GPT-4 αποτελεί ένα «µαύρο κουτί», με τα δεδοµένα και τον κώδικα που χρησιµοποιούνται για την κατασκευή του µοντέλου να μην είναι διαθέσιµα σε τρίτους.

Η αξία της OpenAI εκτιμήθηκε σε 86 δισ. δολάρια κατά την πρόσφατη δευτερογενή πώληση μετοχών της πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI