Πολλαπλώς

Νομίζετε ότι ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παλαιστίνη αφορά την Ελλάδα μόνο στο πλαίσιο των εξωτερικών της σχέσεων; Αν έχετε αυτή την εκτίμηση κάνετε λάθος. Δεν μας αφορά μόνο στο διπλωματικό επίπεδο. Αλλά σε διάφορα επίπεδα. Υπάρχει μάλιστα μία οικονομική διάσταση που δεν έχει «αποκαλυφθεί» στο πραγματικό της μέγεθος….

Ισραηλινοί

Χθες μου έλεγε επιφανής επιχειρηματίας, αλλά low profile, τι ακριβώς συμβαίνει στις αγοραπωλησίες ακινήτων των νοτίων προαστίων της Αττικής. «Τα όσα γίνονται στην Παλαιστίνη δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα. Θα πάρουν χρόνο. Ήδη έχουν αρχίσει και εγκαθίστανται – κυρίως στα νότια προάστια – ισραηλινοί επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν θέλουν να ακούν το όνομα “Νετανιάχου”, υπάρχει ένας εντυπωσιακός διχασμός στην ισραηλινή κοινωνία. Αυτοί αγοράζουν ακίνητα στη συγκεκριμένη περιοχή. Σήμερα το τετραγωνικό μέτρο πωλείται προς 15.000 ευρώ – έχω υπόψη μου μερικές δεκάδες τέτοιων περιπτώσεων. Ξέρεις πόσο κοστίζει το τετραγωνικό μέτρο στο Τελ Αβίβ; Κοστίζει πάνω από 40.000 δολάρια! Προς το παρόν αγοράζουν για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους. Και σε δεύτερο χρόνο θα μεταφέρουν και τις οικογένειες τους».

Στη Λάρνακα

Και συνέχισε λέγοντας πως «το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο. Όπως η Λεμεσός έγινε στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων “ρωσική αποικία”, η Λάρνακα δεν θα αργήσει να γίνει “ισραηλινή αποικία”. Στην Λάρνακα οι ισραηλινοί επιχειρηματίες αγοράζουν συνεχώς ακίνητα».

Η αύξηση

Τις προάλλες όταν συζητούνταν στη Βουλή το θέμα της Golden Visa, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε από 250.000 ευρώ να ανέλθει στα 800.000 ευρώ και ασμένως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το αποδέχθηκε. Κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Ρώτησα λοιπόν και έμαθα ότι πολλές συναλλαγές ακινήτων στις «καλές περιοχές» της Αττικής γίνονται με «μαύρο χρήμα». Και η εντυπωσιακή αύξηση της αξίας της Golden Visa – σε ένα βράδυ μάλιστα, που λέει ο λόγος! – επιβλήθηκε για να περιορίσει κατά το δυνατόν την φοροδιαφυγή στο συγκεκριμένο τομέα. Μιλάμε για πολύ «μαύρο χρήμα»….

Το gigafactory της Sunlight

Αναμφίβολα, χθες, η επιχειρηματική είδηση της ημέρας ήταν το deal του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού για την απόκτηση της Entersoft.

Το γεγονός αυτό με ώθησε στο να ψάξω λίγο για μία άλλη επένδυση εταιρείας μέλους της Olympia Group του κ. Γερμανού.

Ο λόγος για τη Sunlight και το μεγάλο επενδυτικό project ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του μεγάλου εργοστασίου «gigafactory» κατασκευής παραγωγής στοιχείων λιθίου στη Δυτική Μακεδονία.

Άνθρακας ο θησαυρός…;

Να σας θυμίσω τις δηλώσεις προ τριών μηνών του CEO κ. Λάμπρου Μπίσαλα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ σημείωνε την ολιγωρία της πολιτείας για την ανάληψη από μέρους της των ενεργειών υλοποίησης της επένδυσης καθώς και την πρόταση που είχε η Sunlight από τη γαλλική κυβέρνηση για χρηματοδοτική στήριξη του εργοστασίου εφόσον το κατασκευάσει στη χώρα.

Μέχρι στιγμής τόσο από τη Sunlight όσο και από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Ν. Παπαθανάσης) τηρείται σιγή ασυρμάτου…

Θέλω να πιστεύω πως η συγκεκριμένη επένδυση δεν θα χει την τύχη με εκείνη που φαίνεται να χει συνολικά το project της αναγέννησης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Κοινώς άνθρακας ο θησαυρός… των μεγάλων projects

Πράσινη μετάβαση

Θα προσπαθήσω να σας λύσω, τώρα ένα άλλο μυστήριο. Και συγκεκριμένα μία φράση του CEO της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέα Σιάμισιη κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Και αφορούσε στο ρόλο που θα έχουν τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη μετάβαση.

Πριν σας θυμίσω, όμως, τη δήλωση του κ. Σιάμισιη και μοιραστώ μαζί σας τι έμαθα να σας δώσω λίγο τη μεγάλη εικόνα.

Για την πράσινη μετάβαση έχει διαβάσει όπως και για την αναγκαιότητα της που δεν είναι άλλη από το να περιορίσουμε – το λέω όσο γίνεται με πιο απλά λόγια – την περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη.

Έτσι, λοιπόν η Ε.Ε. έχει βάλει στόχους για τον περιορισμό των αέριων ρύπων και τη διείσδυση των ΑΠΕ και εναλλακτικών μορφών καυσίμων.

Η πορεία προς το net zero το 2050 και οι ενδιάμεσοι υψηλοί στόχοι για λιγότερους ρύπους το 2030 και το 2040 έχει κινητοποιήσει τις επιχειρήσεις αλλά και το διεθνές και εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε πράσινες επενδύσεις.

Οι μεν για να τα τις υλοποιήσουν και οι δε για να τις χρηματοδοτήσουν.

Διυλιστήρια

Σε αυτόν τον πράσινο αγώνα δρόμου τρέχουν και τα διυλιστήρια πετρελαιοειδών προϊόντων.

HELLENiQ ENERGY και Motor Oil έχουν ήδη ξεκινήσει και υλοποιούν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις τόσο σε ΑΠΕ και πράσινο υδρογόνο όσο και στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης

Ο κ. Σιάμισιης, λοιπόν, έκρινε ως σταθμό για τον κλάδο συγκεκριμένη αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης COP28. Παρατήρησε «μία σταδιακή αλλαγή στη μέχρι πρόσφατα μονοδιάστατη προσέγγιση για τον κλάδο ενέργειας με μια στροφή στο ρεαλισμό, αναγνωρίζοντας ότι τα πετρελαιοειδή είναι μέρος της λύσης και πρέπει να συνεισφέρουν με πιο συγκεκριμένο τρόπο στην ενεργειακή μετάβαση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ενδεικτικό είναι το συμπέρασμα, διατυπωμένο τόσο καθαρά για πρώτη φορά στην πρόσφατη COP28, ότι οι ακραίες μη-εφαρμόσιμες λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα.  Αντίθετα, λειτουργούν αρνητικά όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς αποτρέπουν επενδύσεις βελτίωσης στους υφιστάμενους κλάδους ενέργειας που θα είχαν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ επηρεάζουν αρνητικά και το κόστος ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή αγορά», κατέληξε.

Κλειστές πόρτες

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι η φράση αυτή του CEO της HELLENiQ ENERGY έκρυβε τις δυσκολίες που συναντούν οι επιχειρήσεις του κλάδου των πετρελαιοειδών να βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες σε επενδυτικά σχέδια στα διυλιστήρια…

Και προφανώς σε συγκεκριμένα projects ακόμη και πράσινα… Για να δούμε αν θα ανοίξουν οι πόρτες τώρα;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories