
To μέγα deal που πέτυχε η BETA Systmes του Παναγιώτη Κουβράκη επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αλλαγή του ελληνικού παραγωγικού προτύπου. Και κατά πόσον οι νεοφυείς επιχειρήσεις ή αλλιώς start ups μπορούν να στηρίξουν τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια ανταγωνιστική οικονομία που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αξίας.
Αλλά και κατά πόσο τα hub καινοτομίας που διαφημίζονται ως οι ελληνικές Σίλικον Βάλει που επιχειρούν να στηθούν μπορούν να υπηρετήσουν αυτό τον στόχο…
Entersoft: Η startup που κατέληξε στα χέρια του Πάνου Γερμανού
Γιατί παρότι «πέρασαν» τρία μνημόνια, η Ελλάδα φαίνεται να παραμένει εγκλωβισμένη στο εμπόριο και τις υπηρεσίες για να παράξει ΑΕΠ. Ο πρωτογενής τομέας… αγκομαχεί, οι εξαγωγές αρχίζουν και ρίχνουν ταχύτητα (ελέω και των διεθνών κρίσεων) ενώ ο τουρισμός παραμένει η βασική πηγή εισοδήματος.
Ο Μάρκος Βερέμης Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων και μέλος του δ.σ. του ΣΕΒ είναι ξεκάθαρος: «Ο τομέας της τεχνολογίας στην Ελλάδα μεγαλώνει σταθερά. Σε λίγα χρόνια θα φθάσει να συνεισφέρει 10% από περίπου 1,5% σήμερα, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα μέρη της Ευρώπης».
Όπως λέει στον «ΟΤ» ο κ. Βερέμης, υπάρχει μια ολόκληρη καινούργια γενιά στον χώρο της τεχνολογίας που βράζει, και δηλώνει σίγουρος πώς μετά την ΒΕΤΑ Systems θα δούμε και άλλες επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια να ξεχωρίζουν διεθνώς.
«Αυτή τη στιγμή», σημειώνει, «υπάρχουν περίπου 30 εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται σκληρά και επιλέγουν να κρατούν χαμηλό προφίλ», προσθέτοντας πως βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη καμπή για την ανάπτυξή τους. Επισημαίνει πάντως πως χρειάζεται υπομονή και επιμονή αφού χρειάζεται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα.
Οι 10 εταιρείες που θα αλλάξουν την Ελλάδα
Όσον αφορά στην Πολιτεία και κατά πόσον στέκεται αρωγός, ο κ. Βερέμης τονίζει πως σαφέστατα και η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι αρωγός στην προσπάθεια των start ups, νομοθετώντας προς αυτή την κατεύθυνση, σπεύδει ωστόσο να υπογραμμίσει πως η ανάπτυξη του χώρου δεν είναι μόνο θέμα κράτους.
Ο πολύπειρος επιχειρηματίας και βαθύς γνώστης του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογίας εκτιμά πως εάν καταφέρουμε να έχουμε ένα ικανό αριθμό εταιρειών τεχνολογίας, τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα για ολόκληρη την οικονομία λόγω της υπεραξίας που προσδίδουν αλλά και των ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Οι ελληνικές… Σίλικον Βάλει
Όσον αφορά στα φιλόδοξα σχέδια για τις ελληνικές «Σίλικον Βάλει» (βλ. ΧΡΩΠΕΙ), παράγοντες του χώρου που συνομίλησε ο «ΟΤ» εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την χρησιμότητά τους. Σαφέστατα, όπως λένε είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας φυσικός χώρος που θα αναπτυχθούν συνέργειες και συνεργασίες.
Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο όπου η καινοτομία μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε και η σύγχρονη τεχνολογία είναι διαθέσιμη παντού δεν θεωρούν πως είναι το στοιχείο που θα φέρει την… επανάσταση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Olympia Electronics και πρώην πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δημήτρη Λακασά, το παιχνίδι πλέον παίζεται στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι στο… brain. Φεύγουμε σταδιακά από την λογική των μεγάλων πάρκων καινοτομίας, αφού πλέον μπορεί κανείς να δουλέψει από παντού…», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Δηλώνει μάλιστα πως στο σημείο αυτό οι Έλληνες πλεονεκτούμε αφού φαίνεται πως έχουμε τον προγραμματισμό στο… DNA μας.
Η ΧΡΩΠΕΙ και οι πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ
Σε κάθε περίπτωση, δύο είναι τα project που φιλοδοξούν να αποτελέσουν κυψέλες καινοτομίας. Το πρώτο αφορά στην αξιοποίηση του πρώην ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, η οποία υπάρχουν σκέψεις να «ξεπαγώσει» μετά την αποτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Το δεύτερο που φαίνεται πως μπαίνει στα σκαριά προς υλοποίηση είναι το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).
Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.


Latest News

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές