To 2024 είναι μια χρονιά σταθμός για την Nvidia, τη γνωστή εταιρεία κατασκευής τσιπ με έδρα την Καλιφόρνια. Η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε πλέον τα 2 τρισεκατομμυρία δολάρια στο τέλος Φεβρουαρίου και αυτη η εξέλιξη την εντάσει στο πολύ μικρό club των τριών μεγάλων εταιριών με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, πίσω από τη Microsoft και την Apple.

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν κάνει τομείς πέρα από την τεχνολογία – όπως η υγειονομική περίθαλψη και η χρηματοοικονομική – να «τρέχουν» για να βρουν πώς να εφαρμόσουν την τεχνολογία. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται τσιπ γνωστά ως μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU που θα τροφοδοτούν την τεχνολογία AI. Και η Nvidia διαθέτει τα κατάλληλα προϊόντα.

Nvidia: Τα θεαματικά κέρδη ίσως εγκαινιάζουν μια παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης

Αλλά τα τσιπ δεν είναι το μόνο σημείο εστίασης. Η Nvidia «κοιτάζει» αλλού για να επωφεληθεί από την τρέχουσα μόχλευση της στην πρόσφατη τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία έχει επεκτείνει το αποτύπωμα των επιχειρηματικών κεφαλαίων της και ρίχνει χρήματα σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών

Επενδύσεις σε startups

Το περασμένο έτος, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ επένδυσε σε σχεδόν τρεις δωδεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως έδειξε ανάλυση της Dealogic – μιας εταιρείας δεδομένων που εξυπηρετεί χρηματοπιστωτικές εταιρείες – που μοιράστηκε με το Business Insider.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία αναφέρθηκε πρώτη στη στρατηγική επενδύσεων της Nvidia, ο αριθμός αυτός είναι υπερτριπλάσιος από τον αριθμό των επενδύσεων που είχε η εταιρεία το 2022.

Το «οικοσύστημα» της Nvidia

Τα πεδία ενδιαφέροντος της Nvidia κυμαίνονται από το λογισμικό έως τα φαρμακευτικά προϊόντα και την υγειονομική περίθαλψη. Τον Μάιο, η Moon Surgical εξασφάλισε 55,4 εκατ. δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο υπό τη συνδιοίκηση της Sofinnova Partners και της Nventures, ενός από τους επενδυτικούς βραχίονες της Nvidia, σύμφωνα με την Cathay Health, μια επενδυτική εταιρεία με επίκεντρο την υγειονομική περίθαλψη που συμμετείχε στον γύρο χρηματοδότησης.

Η Nvidia αποκάλυψε επίσης σε μια κατάθεση στην SEC τον Φεβρουάριο ότι έχει συμμετοχές σε μικρές εταιρείες που εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Recursion Pharmaceuticals, μια εταιρεία ανακάλυψης φαρμάκων, και η Soundhound AI, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας.

Οι επενδύσεις φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς. Η W.S.Journal επικαλείται τις οικονομικές καταστάσεις της Nvidia που δείχνουν ότι οι επενδύσεις της είχαν αξία περίπου 1,55 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο έναντι 300 εκατ. δολαρίων από το προηγούμενο έτος. Από τον Ιανουάριο του 2023, η μετοχή της Nvidia σημείωσε άνοδο 239%.

Αλλά όπως σημειώνει η W.S.Journal, οι επενδύσεις αυτές υπερβαίνουν τις οικονομικές αποδόσεις.
Επενδύοντας σε εγχειρήματα με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, η Nvidia τροφοδοτεί περαιτέρω την ανάγκη για τα πολύτιμα τσιπ που κατασκευάζει, τροφοδοτώντας αυτό που η εταιρεία αποκαλεί “οικοσύστημα”.

Σρατηγικές συνεργασίες

Ένας εκπρόσωπος της Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά παρέπεμψε σε μια ανάρτηση στο blog του Δεκεμβρίου που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία υποστηρίζει εγχειρήματα που “αξιοποιούν τεχνολογίες της Nvidia”.

«Ο βραχίονας εταιρικών επενδύσεων της Nvidia επικεντρώνεται σε στρατηγικές συνεργασίες», ανέφερε η εταιρεία. «Αυτές οι συνεργασίες τονώνουν την κοινή καινοτομία, ενισχύουν την πλατφόρμα NVIDIA και επεκτείνουν το οικοσύστημα».

Ο star CEO της Nvidia, Jensen Huang, έχει επίσης δώσει έμφαση στις δυνατότητες ανάπτυξης αυτού του οικοσυστήματος.
«Οι εταιρείες βιολογίας, οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης, οι προγραμματιστές μοντέλων μεγάλων γλωσσών, οι εταιρείες αυτόνομων οχημάτων, οι εταιρείες ρομποτικής … Όλες αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι μεγάλες εταιρείες, οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οι εταιρείες αυτοκινήτων και άλλες [επιχειρησεις] εργάζονται στην πλατφόρμα της NVIDIA, δήλωσε ο J.Huang σε μια κλήση κερδών τον Φεβρουάριο. «Τις υποστηρίζουμε άμεσα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI