Η εκλεγμένη αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, Χσιάο Μπι-χιμ, βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια ιδιωτική επίσκεψη χαμηλού προφίλ, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της Ταϊβάν που έχει ενημερωθεί για το θέμα.

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Γερουσία πακέτο 95,34 δισ. δολαρίων για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Το ταξίδι αναφέρθηκε για πρώτη φορά από διάφορα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν και την εφημερίδα The Wall Street Journal, η οποία ανέφερε ότι η Χσάιο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, επικαλούμενη άτομα με γνώση του θέματος.

Ο εν λόγω αξιωματούχος της Ταϊβάν, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε στο Reuters ότι η Χσιάο έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα και θα περάσει τις επόμενες ημέρες εκεί σε ένα «προσωπικό ταξίδι» που περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των προσωπικών της αντικειμένων. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Ποια είναι η Χσιάο Μπι-χιμ

Η Χσιάο, 52 ετών, ήταν de facto πρέσβειρα της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2020 μέχρι πέρυσι, πριν συμμετάσχει στην προεδρική κούρσα. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και διαθέτει βαθιές διασυνδέσεις στην Ουάσινγκτον.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Χσιάο μπορεί να λειτουργήσει ως βασικός μεσολαβητής για την Ταϊπέι και την Ουάσινγκτον, τον σημαντικότερο πωλητή όπλων και διεθνή υποστηρικτή του νησιού, παρά την απουσία επίσημων δεσμών.

Σημειώνεται ότι η Κίνα, που αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως έδαφός της, παρά τις αντιρρήσεις της Ταϊπέι, έχει αντιδράσει οργισμένα σε προηγούμενες επισκέψεις ανώτατων κρατικών αξιωματούχων της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση