Σε ένα από τα πιο περίεργα ράλι στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών επιδίδεται η τιμή του χρυσού, έχοντας σημειώσει άλμα κατά 7% μέσα σε κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα, φτάνοντας σε υψηλό ρεκόρ.

Ο χρυσός έφτασε την προηγούμενη Παρασκευή στα 2.195 δολάρια ανά ουγιά troy στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με ορισμένους σχολιαστές να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις αυξανόμενες προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την ερμηνεία. Για την ακρίβεια δεν τη βρίσκουν αρκετή από μόνη της για να εξηγηθεί αυτή η ανοδική πορεία των τελευταίων 16 μηνών.

Ο χρυσός θα συνεχίσει να ανεβαίνει αλλά το ασήμι θα «κλέψει» την παράσταση

Αυτή η μερίδα αναλυτών αναζητά την αιτία στα επίπεδα ρεκόρ αγορών από κεντρικές τράπεζες, στα κινεζικά νοικοκυριά που αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα χρήματά τους ή στην ανασφάλεια που προκαλούν οι πόλεμοι σε Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ναι μεν, αλλά…

Το ράλι στο οποίο επιδίδεται η τιμή του χρυσού ξεκίνησε όταν τα στοιχεία της αμερικανικής μεταποίησης στις αρχές του μήνα έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση, ενισχύοντας την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Fed ενδέχεται να ανοίξει τον κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι αποδόσεις του δημοσίου και του δολαρίου δεν φαίνεται να δικαιολογούν πλήρως το ράλι του χρυσού, λένε οι αναλυτές.

Η ευαίσθητη ως προς το επιτόκιο απόδοση διετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει 0,12 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Μαρτίου στο 4,5%, πολύ υψηλότερο από το χαμηλό του Ιανουαρίου στο 4,12%, ενώ το δολάριο εξακολουθεί να είναι υψηλότερο έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων από ό,τι ήταν στην αρχή της χρονιάς.

«Προηγουμένως, όταν είχαμε ένα ράλι 70 έως 80 δολαρίων, συνήθως συνοδεύεται από έναν νέο καταλύτη ή ένα γεγονός κινδύνου», λέει ο Σούκι Κούπερ, αναλυτής της Standard Chartered. «Αλλά αυτήν τη φορά δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στα τρέχοντα γεγονότα».

Ο χρυσός τη Δευτέρα έφτασε στα 2.182 δολάρια ανά ουγγιά, αφού τα στοιχεία για την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο υποβαθμίστηκαν απότομα την Παρασκευή, ενισχύοντας περαιτέρω τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Rhona O’Connell, αναλύτρια στο StoneX, μια χρηματιστηριακή εταιρεία εμπορευμάτων, είπε ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την υψηλή τιμή του χρυσού, όπως η Κίνα που πρόσφατα σκληραίνει τη ρητορική της για την Ταϊβάν, οι τραπεζικές εντάσεις στις ΗΠΑ και οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για φέτος σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, «δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ή απτό το οποίο μπορούμε να επισημάνουμε, εκτός από τη συνεχή άσκηση παρακολούθησης της Fed», είπε η ίδια.

Η έλλειψη άμεσα διαθέσιμων και επαρκών στοιχείων για τις ροές στην αγορά οδήγησε σε εκτιμήσεις ότι οι εξωχρηματιστηριακές αγορές από αφανείς αγοραστές χρυσού, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν, έχουν τραβήξει τις τιμές προς τα πάνω.

Ο Bernard Dahdah, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στη γαλλική τράπεζα Natixis, σχολίασε στους FT ότι οι μέτριες τελευταίες κινήσεις στο δολάριο και στις αποδόσεις των ομολόγων και οι συνεχιζόμενες εκροές για τα ETF καθιστούν δύσκολο να αποδοθεί το ράλι του χρυσού στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων.

Ούτε είναι αρκετός λόγος η αναζωογόνηση της ζήτησης από Κινέζους ιδιώτες επενδυτές -καθώς το premium για χρυσό στην Κίνα έναντι του Λονδίνου έχει περιοριστεί-, ούτε άλλαξε κάτι στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς τα επίσημα ιδρύματα τείνουν να αγοράζουν αργά και θέλουν να περάσουν απαρατήρητα.

Επίκειται διόρθωση;

Ενδεικτικός της αυξημένης επενδυτικής δραστηριότητας είναι ο αριθμός των εκκρεμών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στην Comex που έχει εκτιναχθεί κατά 30% από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ οι καθαρές θέσεις αγοράς αυξήθηκαν κατά περίπου 64.000 σε 208.000 συμβόλαια την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευμάτων Commodity Futures.

«Αυτό χτυπά προειδοποιητικά καμπανάκια για μια ουσιαστική διόρθωση», προβλέπει η O’Connell. «Μόλις σταματήσει η δυναμική, θα υπάρξει εκταμίευση κερδών».

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το ράλι της αγοράς χρυσού είναι ένα σύμπτωμα των επενδυτών που τρέχουν να «προλάβουν» τη μείωση των επιτοκίων.

Πάντως, δεν πιστεύουν όλοι οι τιμές του χρυσού οδεύουν προς πτώση. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από το ρεκόρ προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, πολύ πάνω από τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά troy που σημειώθηκε το 1980 και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το τρέχον ράλι δείχνει ότι υπάρχει σταθερό κατώτατο όριο κάτω από την τιμή.

Η Standard Chartered’s Cooper, πάντως, τόνισε την ισχυρή ζήτηση λιανικής και κεντρικών τραπεζών πέραν της Δύσης, καθώς και την ενθουσιώδη αντίδραση της τιμής του χρυσού στις ειδήσεις ότι επίκειται μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και την ικανότητα της τιμής να αντέχει όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχουν πάρα πολλά αφανή γεγονότα για τα οποία οι επενδυτές θέλουν να αντισταθμίσουν», επισημαίνει, αναφέροντας εκλογές, κινδύνους κλιμάκωσης της σύγκρουσης ή επιστροφής μιας τραπεζικής κρίσης. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια αναζωπύρωση της όρεξης για χρυσό», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities