Η Swisscom θα συγχωνεύσει τη Vodafone Italia με τη θυγατρική της Fastweb SpA και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2025, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό προγενέστερες διαρροές και δημοσιεύματα.

Η συμφωνία της Vodafone Group ύψους 8 δισ. ευρώ για την πώληση της ιταλικής της επιχείρησης στην Swisscom AG σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών σχεδίων μετασχηματισμού της διευθύνουσας συμβούλου Μαργκερίτα Ντέλα Βάλε για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών και υπόσχεται να ταρακουνήσει την έντονα ανταγωνιστική ιταλική αγορά, αναφέρει σε σχόλιό του το Bloomberg.

Mεγάλο deal Vodafone – Microsoft σε τεχνητή νοημοσύνη, cloud και IoT

H Ντέλα Βάλε, η οποία ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Απρίλιο, είναι ο τρίτος διαδοχικός διευθύνων σύμβουλος της Vodafone που εργάστηκε για να μειώσει την εκτεταμένη αυτοκρατορία της εταιρείας, η οποία κάποτε εκτεινόταν από τις ΗΠΑ έως την Αφρική. Συμφώνησε επίσης να πουλήσει τη Vodafone Ισπανίας τον Οκτώβριο και σχεδιάζει να συγχωνεύσει την επιχείρηση της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο με την CK Hutchison Holdings.

Σύμφωνα με το σχέδιο επαναγοράς μετοχών της εταιρείας, η Vodafone θα επαναγοράσει περίπου 2 δισ. ευρώ σε μετοχές φέτος μετά το κλείσιμο της ισπανικής συμφωνίας και άλλα 2 δισ. ευρώ μόλις ολοκληρωθεί η ιταλική συναλλαγή. Σε συνδυασμό με την πώληση της ισπανικής μονάδας της Vodafone, η εταιρεία δήλωσε ότι θα λάβει συνολικά περίπου 12 δισ. ευρώ σε μετρητά από τις δύο συμφωνίες και σχεδιάζει να αγοράσει πίσω μετοχές αξίας 4 δισ. ευρώ.

Η Ντέλα Βάλε χαρακτήρισε την πώληση ως το «τελικό βήμα στην αναδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων μας», στην ανακοίνωσή της. «Οι επιχειρήσεις μας θα λειτουργούν σε αναπτυσσόμενες αγορές τηλεπικοινωνιών – όπου κατέχουμε ισχυρές θέσεις – επιτρέποντάς μας να επιτύχουμε προβλέψιμη, ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας η μετοχή της Vodafone στο Λονδίνο ανέβηκε κατά 4,3% στις 68,92 πένες. Αντίστοιχα, η Swisscom σημείωσε άνοδο 3% στα 518,80 ελβετικά φράγκα στη Ζυρίχη.

Η Vodafone Italia και η Fastweb είναι ο δεύτερος και ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος της χώρας, αντίστοιχα, με συνδυασμένες πωλήσεις περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως. Η Ιταλία αντιπροσωπεύει περίπου το 11% των εσόδων της Vodafone και είναι η μεγαλύτερη αγορά της μετά τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκτίμηση των αναλυτών

Η συμφωνία ενδέχεται να μην βελτιώσει την ανταγωνιστική δυναμική στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Κλαούντιο Καμπανίνι, επικεφαλής της Ευρώπης για τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία στη συμβουλευτική εταιρεία Kearney. Η Swisscom είχε αποκρούσει μια ανταγωνιστική προσφορά για την ιταλική επιχείρηση της Vodafone από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Ξαβιέ Νιέλ. Η Iliad SA του Νιέλ εισήλθε στην Ιταλία το 2018 με χαμηλές τιμές, χωρίς απλές παροχές κινητής τηλεφωνίας, συμβάλλοντας στην πρόκληση ενός πολέμου τιμών.

«Ο συνδυασμός μεταξύ της Fastweb και της Vodafone στην Ιταλία αναμένεται να δημιουργήσει σταθερές συνέργειες για τους επενδυτές των εταιρειών, αλλά θα έχει μικρό αντίκτυπο στην ανταγωνιστική δυναμική για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ουσιαστικά μηδενικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας», δήλωσε ο Καμπανίνι. «Αν θέλετε να αλλάξετε πραγματικά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, πρέπει να ενοποιήσετε την Iliad», κατέληξε.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, όπου οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επιβάλει ισχυρό ανταγωνισμό, αγωνίζονται να αποδώσουν τις επενδύσεις τους στο δίκτυό τους. Αυτό περιλαμβάνει και την ιταλική αγορά, όπου ο ανταγωνισμός με άλλους παρόχους σημαίνει ότι οι πάροχοι τηλεφώνου και διαδικτύου μπορούν να χρεώνουν τους καταναλωτές ένα κλάσμα του τιμολογίου που χρεώνουν σε άλλες αγορές.

Η συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί μια νέα πρόκληση για το πρώην τηλεφωνικό μονοπώλιο Telecom Italia – η οποία πρόσφατα πούλησε το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της, το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο και για πρώτη φορά για έναν ευρωπαϊκό πάροχο – και αγωνίζεται να πείσει τους επενδυτές για τις δυνατότητες ανάπτυξής της. Η συνδυασμένη Fastweb και Vodafone Italia θα είναι ένας τρομερός ανταγωνιστής για τις επιχειρηματικές υπηρεσίες, έναν από τους λίγους τομείς που αναπτύσσονται στην Ιταλία και μια βασική πηγή εσόδων για την Telecom Italia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή