Μετά από αρκετούς μήνες αναταράξεων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) λόγω και των αυξημένων επιτοκίων ένα deal έρχεται να ταράξει τα νερά. Ο λόγος για την πρόταση εξαγοράς που υπέβαλε το fund KKR για την γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Encavis.

Η Elbe Bidco, επενδυτικό όχημα που ανήκει στην KKR προσφέρει 17,50 ευρώ ανά μετοχή στην Encavis, ή συνολικά 2,8 δισ. ευρώ! Κάτι που τοποθετεί το deal σε εκτιμώμενη αποτίμηση 15,8x EBITDA του 2024.

Το premium, μάλιστα, ξεπερνά το 50% σε σχέση με την τιμή της μετοχής πριν τη γνωστοποίηση της προσφοράς καθώς στη συνέχεια ο τίτλος της Encavis έκανε ένα ισχυρό ράλι ανόδου, άνω του 27%.

Telecom Italia: Η ιταλική κυβέρνηση εγκρίνει την πώληση της σταθερής τηλεφωνίας στην KKR

Η Encavis είναι εισηγμένη στον δείκτη  μικρής κεφαλαιοποίησης MDAX.

Το διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο της Encavis τάσσεται υπέρ της προσφοράς.

Η γερμανική οικογενειακή επιχείρηση Viessmann θα επενδύσει ως μέτοχος στην κοινοπραξία υπό την ηγεσία της KKR, μετά την οποία θα κατέχει σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Encavis.

Αυτή είναι η πρώτη σημαντική επένδυση της Viessmann από τότε που πούλησε τη βασική της δραστηριότητα συστημάτων θέρμανσης στην Carrier Global έναντι τιμήματος 12 δισ. ευρώ.

Η συνεισφορά στην πράσινη μετάβαση

Η KKR, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει το 31% των μετοχών στον φορέα εκμετάλλευσης αιολικών και ηλιακών πάρκων του Αμβούργου, θα προχωρήσει στη συνέχεια στη διαγραφή των μετοχών της Encavis από το χρηματιστήριο. Το υφιστάμενο διοικητικό σχήμα αναμένεται να παραμείνει και υπό τη νέα ιδιοκτησία.

«Μέσω της εξαγοράς, η Encavis θα μεγαλώσει τη συμβολή της στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη», δήλωσε η KKR. Η κοινοπραξία σχεδιάζει να ενισχύσει το pipeline της εταιρείας, να επεκτείνει τη χωρητικότητα και να αυξήσει την παρουσία της σε βασικές αγορές.

Η Encavis λειτουργεί 40 χερσαία αιολικά πάρκα και 190 ηλιακά πάρκα σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρεία κατασκευάζει και συντηρεί επίσης αιολικά και ηλιακά πάρκα μέσω ιταλικής θυγατρικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green